Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

srbenje, zatrdline, izcedek

Default avatar

aleksandras..

Spoštovani!
Imam 34 let in že leta težave s ponavljajočimi gljivičnimi okužbami spolovil. Kupujem si Canesten kremo in vaginalete. Lani poleti nisem več zdržala in sem pri ginekologu dobila Diflucan capsule. Do jeseni je bilo dobro, nato se mi je ponovilo. Ponovno sem si kupovala Canesten, uporabljam tudi hipermanganovo raztopino, ki nekoliko ublaži simptome.
Decembra se mi je stanje poslabšalo. Na malih sramnih ustnicah so se pojavile razjede, rdečina je še bolj očitna, srbeče pekoč občutek ter veliko sirastega izcedka iz nožnice. Mazala sem se s Canestenom, razjede z Betrionom. Sredi decembra sta se mi ob vhodu v nožnicu pojavili 2 zatrdlini (obe sta narasli do velikosti večjega oreha). Sumim, da sta mi otekli Bartolijevi žlezi. Vsaj 2-krat na dan sem se kopala v topli vodi. Zatrdlini sta po nekako 14-ih dneh skoraj izginili, je pa res, da stik z vodo občutek srbenja in vsega ostalega poslabša.
Pred enim tednom, ko sta zatrdlini ob nožnici komaj občutni, so se mi začele pojavljati zatrdline v okolici anusa, ampak ne neposredno ob njem. Ena cca. 4 cm nad njim, ena med anusom in vagino ter na vsaki strani ena (med anusom in vagino). Koža na območju zatrdlin je rdeča, boli me, težko sedim in grozno me srbi. Zatrdline so od velikosti lešnika, do večjega oreha, so spreminjajoče.
Šla bom nazaj do ginekologinje, ampak ne vem, če so te boleče zatrdline sploh stvar ginekologa.
Ker imam takšne težave s srbenjem celega spolovila in tudi anusa, sem bila v začetku decembra pri proktologu, ki ni opazil zunanjih hemeroidov, ampak le minimalne notranje.

Kaj bi to bilo? Kaj lahko še naredim? Bolečina, srbečica me motita med vsakodnevnimi opravili in tudi spim ne več kot 2 ali 3 uri v kosu, ker me te nevšečnosti zbudijo.

HVALA
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

spremembe, ki jih opisujete so zelo nenavadne in če so infekcijskega izvora, kažejo na pomemben padec odpornosti oziroma imunskega odziva. Tako trdovratnih in spreminjajočih se vnetij namreč ne srečamo vsak dan. Morda bi vas moral videti še specialist infektolog ali dermatovenerolog? Za kaj gre namreč nimam jasne ideje.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------