Starševski čvek

barva oči otrok

Default avatar
Spodaj berem o dedovanju barve oči otroka in večina vas piše neumnosti o tem, kako imata lahko dva modrooka človeka rjavookega otroka in da lahko ima otrok kakršno koli barvo otrok podedovano od praprapradedkov in babic.

Neumnost. Vsak človek ima dva alela za barvo oči in ko se to kombinira s partnerjem, lahko otrok podeduje samo katerikoli alel od enega ali drugega.

Kaj pa barva oči?
Ko se bo vaš zakladek rodil, bo imel po vsej verjetnosti modre oči, vendar se bo pri njem kaj kmalu razvil prigment, ki bo dal očem barvo, ki jo je otrok podedoval po mami in očetu. Barvo oči pri vsakem človeku določa par dveh genov. Obstaja gen za modre oči, ki je recesiven (R), in gen za rjave oči, ki je dominanten (D). Če ima nekdo tako gen za modro barvo kot tudi gen za rjavo barvo (DR), potem bo prevladal gen za rjavo barvo in oči bodo rjave. Če ima neki človek oba gena za modro barvo (RR), potem bo modrook, če dva za rjavo (DD) pa jasno rjavook. Potomci od vsakega starša naključno podedujejo po en gen. Značilnost recesivnih genov je, da se lahko dedujejo iz roda v rod, ne da bi vedeli zanje, dokler se nekoč ne skombinirajo z ustreznim partnerjevim recesivnim genom in določena lastnost spet pride do izraza. Vam še vedno ni jasno?

Izvolite primer: Vaš partner ima rjave oči, prav tako kot vi. Če imata v svojih kromosomih oba tudi recesivni gen za modre oči (DR), potem je čisto možno, da bi kateri od vajinih otrok podedoval prav kombinacijo dveh recesivnih genov (RR). Tako bi nasledil modre oči vajinih prednikov.
In še drugi primer: Če imata oba s partnerjem modre oči, bo otrok zagotovo modrook. Dva modrooka človeka v svojem naboru genov namreč nimata dominantnega gena za rjave oči. Ta lastnost se potemtakem ne more od kje podedovati, zato ne moreta imeti rjavookega otroka.Torej če sta oba modrooka, ni šans, da je otrok rjavook. Oz. je lahko, ampak ni od tega tipa,;))
Default avatar
Imaš prav. Nisem hčerka mojih staršev in moja hčerka ni moja hčerka, še moj brat je priletel nekje z vesolja.
Default avatar
Yo_ je napisal/a:
:)) Lej, to je znanstvena razlaga, kar piše zgoraj. zdaj če imata tvoja starša modre oči, ti pa rjave, je morda res imel prste zraven kakšen vodoinštalater. Kaj sem jaz zdaj kriv?:)))
Default avatar
Nič. Zdaj razmišljam, kdo je imel prste zraven pri moji hčerki.
Default avatar
Yo_ je napisal/a:
A niti tega ne veš? c c c c A si bila tako nažgana?
Jah, kaj češ.....
Default avatar
Yo_ je napisal/a:
važn da imaš tistega, ki zanjo plačuje.
Default avatar
Mah, te monklje nimajo osnovnega znanja iz biologije. Sem šla zdaj brat tiste nebuloze, hahahaha, pa saj te babe o ničemer nimajo pojma.
Default avatar
Pa saj to, kar pišeš, je ja jasno. A je kdo temu oporekal?
Default avatar
nuncio je napisal/a:

tako je in nič drugače!Yo če je pri tebi drugače......
Default avatar
modrookaččč je napisal/a:


Tole sem hotela podpisat pa sem se zmotila,se popolnoma strinjam z razlago!
Default avatar
Monovke ne štekajo niti to, kaj pomeni dominanten gen. One so slišale, da je rjava barva dominantna in zanje to pomeni, da bi moralo veljati, da če ima eden modre, drugi rjave oči, bi moral otrok podedovati rjave. Pa niti približno ni res. To, da je rjava barva dominantna pomeni samo, da bo človek, ki ima en alel za modro barvo in drugi alel za rjavo barvo - vedno imel rjave oči, bo pa lahko njegov otrok, če bo imel oče tudi vsaj en alel za modro barvo, podedoval modre oči.

Dva modrooka pa ne moreta imeti rjavookega otroka, ker imata oba starša oba alela za modro barvo in otrok nima od kje podedovati alela za rjavo barvo.

Osnove jim niso jasne.
Default avatar
moj brat in njegova žena imata oba modre oči, sin pa ima rjave, skoraj črne in je tudi čist podoben očetu od bratove žene...vsi pravijo, da je isti kot dedi .

Hahaha, ja itak. Moja sodelavka se je tudi muzala, ko so vsi, ki so jih videli skupaj, komentirali, kako je punčka čisti očka. Ista ustka, oči, ne moreš falit, baje. Pa je bila posvojena.
Default avatar
biologinjaaaaa je napisal/a:
Dedujejo tudi geni, ki jih imajo starši v sebi, pa niso izraženi. Torej je možno, da imaš popolnoma drugo barvo oči. Deduješ lahko namreč gene za tri generacije nazaj.
Default avatar
Kalisto je napisal/a:
Ne, ni res.

Nič nimajo starši v sebi, ni pa izraženo. In ne, ne deduješ genov za barvo oči tri generacije nazaj.

Vsak človek ima za barvo oči DVA ALELA. V povezavi z drugim človekom, s katerim imata otroka, ki ima tudi DVA ALELA za barvo oči, lahko pride do različnih povezav. Dva rjavooka človeka imata tako lahko rjavooke ali pa plavooke otroke. Lahko imata dva modrooka in dva rjavooka.

Podobna kot modra je tudi zelena barva.

In ne, ni nobenih misterioznih drugih genov, ki niso izraženi. In ne, barve oči ne deduješ za tri generacije nazaj mimo svojih staršev. Tega pač ni.

Obstajajo sicer izredno redke degenerativne bolezni, genske anomalije itd., kjer se barva oči zaradi teh anomalij obarva drugače, ampak to so pač bolezni. Če pa gre za normalno dedovanje, pa je tisto, kar sem zgoraj napisala edino merodajno.
Default avatar
Modrookač, tvoja razlaga je super. Obnovil si mojo genetiko iz srednje šole. mi pa ni jasno kako je z zeleno-rjavimi očmi. Imaš kaj več informacij o tej varianti? Pri zelenorjavi barvni ne vem kaj je dominantno in kaj recesivno.Hvala za pojasnilo genetike.
Default avatar
u2 je napisal/a:
Ja, ga grem jutri odrešit s prošnjo, naj ne nakazuje več tistih slabih 100 eur in če naju obe v zameno za to pusti na miru, bom več kot zadovoljna.
Default avatar
modrookaččč je napisal/a:
Ti se pa v jezik ugrizni, preden preveč lajaš. Moj otrok ni priletel z neba, ampak prekleto dobro vem, s kom sem bila 10 let poročena in s kom sem se v tem času dol dajala. Za razliko od nekaterih.
Default avatar
No, če bo kdo res hotel vedet kako je s tem, bo že vprašal ljudi, ki se s tem ukvarjajo. Vsa ostala mnenja so popolnoma nemerodajna :)