Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Kronični gastritis

Default avatar
Spoštovani g. doktor,

že večkrat ste mi pomagali z nasveti, zato se obračam na vas s prošnjo za podrobnejšo razlago izvida, ki sem ga prejel po opravljeni gastroskopiji na katero me je napotil moj osebni zdravnik zaradi suma na GERB. Ob samem pregledu je zapisano kot diagnoza verjetni NERB(!?) in kronični gastritis antruma. Pozneje pa je v prejetem izvidu naslednji zapis:
ANTRUM, ODŠČIPI: Fokalno minimalno aktivni in erozivni zmerno obilni kronični gastritis antralne sluznice s foveolarno hiperplazijo in manjšimi limfatičnimi folikli v globokih delih lamine proprije. Lamina proprija je fibrozirana. Prisotne so intramukozne krvavitve. Barvanje po Giemsi prikaže fokalno do obilno količino aktivne oblike Helicobacter pylori bakterije.

Na temo bakterije HP sem ravno danes zaključil z antibiotično 10 dnevno terapijo z dvema antibiotikoma, jemljem pa še do nadaljnega Acipan 20mg 1x dnevno.

Kako nevarno je opisano zdravstveno stanje, glede na dejstvo da do sedaj nisem imel praktično nobenih težav z želodcem, le nekakšno stalno odkašljevanje(GERB) zaradi česar sem bil tudi napoten na gastroskopijo in tudi ORL pregled. Zdravnik mi ni predpisal nobene diete, le zmerno prehranjevanje.

Zahvaljujem se za vaše cenjeno mnenje!
Default avatar
Spoštovani!

Preiskave so pokazale vneto sluznico in prisotnos bakterij, ki ste jih z dosedanjim jemanjem antibiotikov verejtno že odpravili. Sedaj bo potrebno več tednov jemati zdravil, ki zmanjšujejo izločanje kisline, da bi se sluznica lahko obvnovila in tako pozdravila.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Spoštovani g. dr. Kersnik,

zahvaljujem se Vam za hiter odgovor, prosim Vas še samo za nasvet, kako je s prehranjevanjem.Ali se moram izogibati kakšni hrani, oz. katera hranila so prepovedana pri takšni diagnozi.

Lep pozdrav in vse dobro v letu 2014 Vam želim.
Default avatar
Spoštovani!

Tobaku, kavi, alkoholu, cvrtju, prežganju, ostrim začimbam, velikim količinam svežega melak, večjih obrokov...

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Spoštovani g.Kersnik,

zahvaljujem se vam za nasvet glede prehranjevanja, zanima me pa še, ali je možno, da zaradi jemanja zdravila Acipan nastajajo bolečine v predelu želodca in slabša prebava, kar se mi prej ni dogajalo.

Hvala tudi za ta odgovor in lep pozdrav...

Franjo
Default avatar
Spoštovani!

Bolečin ne bi smelo biti, nasprotino, medtem ko se prebava lahko spremeni.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Spoštovani g.Kersnik,

hvala za vaše cenjeno mnenje, kakšna bi pa bila možna razlaga tega, da se po opravljeni terapiji z antibiotiki zaradi "uničevanja" najdene bakterije, oz.zdravljenja vnetja pojavljajo težave v obliki občasnih bolečin v želodcu. Pred preiskavo, oz. gastroskopijo teh težav nisem imel nikoli. Ali je ta občutek tudi zaradi bistveno manjših obrokov in stalnega občutka lakote, ker se pač ne najem nikoli do sitega? Popolnoma sem prenehal tudi s pitjem kave...ali je tudi kava brez kofeina škodljiva - prepovedana pri takšnih diagnozah kot je v mojem primeru?

Hvala tudi tokrat in lep pozdrav

Franjo
Default avatar
Spoštovani!

Bakterije v bistvu zavirajo zdravljenje. Po tem, ko jih ni več, pa celjenje še vedno traja - lahko tudi več tednov. Bolečine so predvidoma zaradi tega, ker sluznica še ni v celoti pozdravljena.

Kofein ni problem, temveč prežgani delci kave.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Spoštovani g. doktor,

hvala za vaše cenjeno mnenje, dovolite mi da vas vprašam še nekaj na to temo...zaradi prenehanja pitja kave me (predvidevam, da zaradi tega) pogosto boli glava. Ali je npr.instant kava tudi škodljiva za želodec in kako je s čaji pri takšnih zdravljenjih. Pogosto sem namreč pred ugotovljeno diagnozo pil zeleni čaj. Kakšen bi bil vpliv na želodec, če bi se dobesedno postil nekaj časa? Se opravičujem, ker se spet obračam na vas me pač skrbi, ker bolečine ne pojenjajo. Se morda preveč obremenjujem s tem?

Hvala za odgovor in prijaznost

Franjo
Default avatar
Pozdravljeni,
mogoče vam bom koristila moja izkušnja pri boju s okvarjeno sluznico želodca.Hudo okvarjena želodčna sluznica potrebuje dalj časa,da se popravi. Jaz sem imela izjemno hud gastritis, ki je prešel v polipozo želodca. Z vztrajnim sledenjem navodil gastroenterologa ter z dieto, ki sem si jo prilagajala po posluhu potrebam telesa, sem danes skoraj brez zdravil in težav. Je pa res, da je trajalo skoraj dve leti, da sem prišla do tega stanja.
Tudi jaz imam nizek pritisk in sem imela izjemno potrebo po kavi. Le tej sem se v prvih tednih zaradi res izjemnih težav z želodcem povsem odrekla in sem pila zeleni čaj -3x na dan. Kasneje sem sicer uvedla nazaj polovičko kave, vendar sem pazila, da sem jo spila vedno po obroku, nikoli na prazen želodec.
Pa še tole, jaz sem od začetka jedla razkuhan riž na vodi in nesladkane kompote-nekaj tednov ter zelenjavno kašaste juhe s ovsenimi kosmiči in podobno. Meso samo kuhano in to perutnino. Pila sem rmanov čaj.Če ste lačni grizljajte prepečenec in imejte vedno pri roki vodo. Sčasoma se želodec navadi.
Vsakič, ko vas bo zamikalo, da naredite prekršek se spomnite, kako hudo vam je bilo..bolečine, spahovanje, kislina, karkoli že.
Sicer pa sem opustila marsikatero prehransko razvado in se vrnila k naravni, doma pripravljeni hrani.
Default avatar
Spoštovani!

Najbolje bo, da preskusite, in boste videli, kaj prenesete, in česa ne. Pravi čaj načeloma nima snovi, ki bi bile zelo agresivne za sluznico, ali bi spodbujale izločanje kisline.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj