Starševski čvek

božična darila in otroci

Default avatar
Otroci so na pol odrasli, še najmlajšemu je že jasno, da Božička ni, čeprav o tem nikoli nismo govorili in se delamo, da je in da se darila čez noč pojavijo pod smrekico.
Ampak zdaj se mi pa že zdi, da so dost stari, da se lahko potrudijo in dajo od sebe kako malenkost tudi meni, še posebej zato, ker sem opazila, da velika dva na veliko obdarujeta svoje prijatelje, mene (in moža) pa kot da ni. Oz. itak, midva sva "Božiček". Kako to urejate vi? Je normalno, da dokler so otroci doma, ne obdarujejo staršev, pa tudi če so stari že ne vem koliko? NO, moja dva starejša sta 16 in 18. JIm je treba to povedat?
Ne me napadat, da sem materialistka, ker nisem, ampak sama se trudim celo leto, da uganem in zvem njihove želje in skoraj brez izjeme so vedno navdušeni nad darili, name se pa nihče ne spomni..
Default avatar
Moja dva sta malo mlajša in letos sem prvič dobila darilo za rojstni dan. Pa moram rečt, da bi raje videla, da bi prišparali zase ... Sploh starejši občasno kaj dela, sem zelo ponosna nanj, in se mi res ne zdi, da težko zasluženi denar potem zapravi zame.
Za novo leto ne pričakujem ničesar.
Default avatar
hm zanimivo je napisal/a:
in to vaši egoistični froci še kako vedo. Prav tako vedo, da je tebi pomembneje, da dobijo oni kot ti. In zato te imajo za samoumevno. A da se njim zdi, da ti svoj težko prisluženi denar porabiš zanje, je pa normalno? Ali pa ti pade z neba? Denar namreč.

vse preveč jih crkljate, njim ni potrebno ničesar narediti za vas, vi pa njim dajete vse. Da je to zanje slaba izkušnja in da jih naredi neempatične in sebične, vam pa ne kapne?

Pri nas se vsi obdarujemo. Ni več božička, ki prinaša, ampak vsak neko malenkost podari drugemu - za srečo v novem letu. Pa če so nogavice, pa nogavice.

Avtorica, naslednje leto pač ničesar ne prinesi. In ko bodo debelo gledali, kaj je zdaj to, jih vprašaj, če resno verjamejo, da darila prinaša božiček. Ko bodo povedali, da ne, pa povej, da če se že obdarujete, se lahko vsi med seboj - z malenkostmi. Ali pa nihče. Konec koncev, zakaj bi pa darila pravzaprav morala biti?
Default avatar
"ja šur", kako pa si ti naredila ta preklop? tako, da eno leto ni bilo daril, ali si jim povedala, kako in kaj? Sama si kar pripravljam govor, pa ne vem, kako in kdaj naj ga sprovedem. Sicer pa se popolnoma strinjam s tabo v vsem...
Default avatar
ena žalostinka je napisal/a:
Sem jim povedala, ko je najmlajša imela 9 let in je tudi sama rekla, da ne verjame v božička, starejši trije pa so imeli 16, 17 in 20 let. Tako dolgo sem nosila darila zaradi najmlajše, drugače bi veliko prej nehali. S tem, da je hči, ko je imela 12 let že sama iz svoje žepnine tudi kupila darila za ostale člane in dala pod jelko, sinova se pa tega nista spomnila. No, povedala sem vsem skupaj kakšen mesec pred novim letom - to je bilo pred kakšnimi petimi leti, da itak vedo, da božička ni in da darila kupujejo starši. Ker to zdaj vedo, bomo z darili ali nehali, ker nima smisla ali pa se bomo obdarovali z malenkostmi in sicer vsak nekaj malega za vsakega. Imajo ali štipendije ali žepnine, tako da to ni problem. Odgovori so bili precej različni, sinova sta bila za to, da se sploh ne obdaruje, ker je "brez veze", hčerki sta želeli obdarovanje, potem smo imeli eno leto samo darilca od starejše hčere in od mene (samo simbolična darilca), drugo leto nismo imeli nič razen od najmlajše.:)), potem so pa vsi začeli dajati malenkosti za vsakega člana. Sin celo do te mere, da že med letom kupi kaj, kar se mu zdi za brata ali sestro primerno, in potem prihrani do novega leta za darilo.

Svetujem, da se tako zmenite. Saj kakšno leto bo eden prinesel, drugi ne, ampak počasi se bodo navadili, da tudi tebi in možu obdarovanje (pa čeprav simbolično) nekaj pomeni.
Default avatar
Zelo zanimivo, da ženska, ki je morala zaukazati obdarovanje, tuje otroke obklada z izrazi, kot je "egoistični froci".
Default avatar
hm zanimivo je napisal/a:
glej, egoistični froci so froci, ki se jim zdi samoumevno, da vedno vse dobivajo, oni pa dajo bore malo od sebe. In ja, taki so danes skoraj vsi mladostniki, izjeme so redke. In ja, tudi moji so bili taki (razen obeh hčera), ker sem jih jaz tako navadila - v duhu zahodnjaške družbe. Dokler mi ni kapnilo, da jim s tem delam medvedjo uslugo. Nisem pa jim zaukazala obdarovanje, pač pa sem jim dala na izbiro: ali nič obdarovanja ali pa obdarovanje, kjer bodo vsi prevzeli vlogo božička. Če bi izbrali nič obdarovanja, bi bilo meni osebno še najboljše - itak danes mulci ne rabijo nobenih daril, ker velika večina že vse ima. Vse skupaj je tako in tako prisiljeni potrošniški materializem.
Default avatar
hm zanimivo je napisal/a:
ženska je povedala pravilno. s takim odnosom do svojih otrok jih vzgajaš samo v "egoistične froce", saj tvojih potreb ne upoštevajo in jih ne zanimajo. In da jih ne zanimajo tvoje potrebe in želje, jih ti sama vzgajaš. s takim načinom vzgajaš točno egoistične froce. Saj nisi edina, marsikdo jih. Ampak treba je enkrat odpreti oči in ugotoviti, da ravno starši s tem, ko zase ne zahtevamo in ne "pričakujemo ničesar" vzgajamo egoistično in vase zagledano mladino. In takih je ogromno mladih, pozneje pa malo starejših ljudi. Brezbrižnost do drugega, celo bližnjega sorodnika, je značilnost današnjega časa.
Default avatar
blanka v. je napisal/a:
In vse to je mogoče popraviti z darilom za novo leto? A se vidve mal zajebavata?
Default avatar
ja šur je napisal/a:
No, okej, ni bil ukaz, ampak ultimat. Mnogo, mnogo bolje.
Default avatar
hm zanimivo je napisal/a:
Lej, bejba, saj lahko še naprej zanikaš, ampak dejstvo ostaja, taka vzgoja kot je tvoja, ki ponavadi ne ostane samo na božičnih darilcih, ampak sega z lovkami veliko dlje, pač producira razvajene egoistične froce. In ne, nismo tega sanirali samo z darili za novo leto, ampak je šlo v globje sfere. Npr. to, da se jim je v nekem momentu zazdelo, da je normalno, da pridejo domov s sicer uspešnega študija v drugem mestu, in se obnašajo kot da so v hotelu - sicer pospravijo svojo sobo, kaj več kot lupljenja krompirja se pa ne bi lotili. Kot je kupovanje daril domena staršev, je ponavadi domena staršev tudi kuhanje kosila in podobne zadeve za svoje otroke oz. namesto njih,

In ti, ki si tako skromna v svojih zahtevah zase, močno dvomim, da od njih izrecno zahtevaš veliko. Morda se motim in gre pri tebi samo in zgolj za darila ob novem letu, ko od otrok ne pričakuješ ničesar zase, drugače pa kuhajo kosilo tudi zate, pospravljajo in sploh so aktivni člani vašega gospodinjstva. Vendar mi nekako po tvojem zapisu ne deluje, da se to dogaja. Mama, ki zase "ne zahteva nič", ponavadi otrokom "nudi vse". Če ni tako, se opravičujem. Hotela sem samo povedati, da tak princip "zakaj bi svoj težko prisluženi denar zapravljal zame", "zase ne pričakujem nič" in podobne zadeve, pač producirajo mularijo zaverovano vase in v svoje potrebe. KAR NIKAKOR NI DOBRO.

Jaz sem svojim odprla oči in jim pokazala, da ne obstajajo samo oni in njihove želje in potrebe, pač pa tudi jaz in ostali ljudje ter naše želje in potrebe. In če naj jaz zadovoljujem njihove potrebe in želje, bodo tudi oni moje. In so razumeli. Ker pa močno dvomim, da razumejo tvoji - ob tem, da zase ničesar ne pričakuješ, sem napisala, kar sem. Veš pa itak sama zase.
Default avatar
hm zanimivo je napisal/a:
In po tvoje je bolje, če ti do 30 leta in naprej nosiš darila zanje, oni pa zate nič, ker "zakaj bi pa težko prisluženi denar rabili zame". Res najboljši pristop ever. :)))) A si tudi drugače predpražnik, ob katerega si brišejo noge, ko se jim ravno zljubi ali si to samo za božič?

Jaz sem svojim dala že ogromno ultimatov, in ja, bilo je mnogo mnogo bolje kot če bi šla po liniji najmanjšega odpora in sama opravila stvari namesto njih.
Default avatar
hm zanimivo je napisal/a:
a oni pa pričakujejo? A ste nalašč take cankarjanske mame, ki zase nikoli nič ne pričakujete, otrokom se pa razdajate? In da revež tudi kdaj kaj dela in nočeš da težko prisluženi denar zapravlja zate? Aja? A ti ga pa zapravljaš zanj in je to njemu normalno? in kako točno naj bi se naučil, da so tudi drugi ljudje zadovoljni, če ON nekomu nekaj kupi? A ko se mu bo zdelo, da je prav, da samo žena kupuje darila za otroke in zanj, sam pa nič za nikogar. boš zelo ponosna?
Default avatar
Ja šur, hvala za tvojo zgodbo. Sama isto razmišljam kot ti, le da do letos nekako to ni bilo vprašanje, ker smo zaradi tamale glumili božička. Letos pa je najmlajša (prav tako 9) edina od otrok naredila darila za vse, in trudila se je cel mesec... in ob tem sem postala hudo hudo jezna na velika dva otroka, ki ne migneta in se delata, da božiček je.

Tudi jaz bom naredila tako, kot si ti. Lepe praznike!
Default avatar
mi smo pa letos v duhu finančne krize (čeprav se pri nas sicer ne pozna) odločili, da se obdarujemo po principu tombole. listke z imeni v plastične kinder jajčke pa žrebat. vsak kupi in dobi eno darilo, določili smo tudi max. vrednost. nisi ob eno plačo, pa vsak nekaj dobi. pa ni posiljeno in nisi 2 mesca pod stresom, kaj boš komu podaril, pa da ne bo predrago pa da ne bo izpadlo prepoceni ... bili smo tudi na tem, da obdarovanje črtamo, ampak je vseeno prijetno videt nekaj paketkov pod jelko :)
Default avatar
Ly je napisal/a:
ne razumem dobro. Kaj točno ste žrebali, če je vsak kupil in vsak dobil eno darilo? Ste žrebali, kdo dobi katero darilo?
Default avatar
Midva pa ne rabiva darila, na splošno se nama zdi to totalna neumnost. Otroci nama vedno kaj prinesejo ob rojstnem dnevu. Za take stvari pa ne rabijo in to dobro vejo. Za mene je dovolj da so celo leto pridni, da niso zločinci in da so zdravi in veseli. Od lastnih otrok ne pričakujem darila, najlepše darilo je če smo vsi skupaj pa kaj zapojemo. Mogoče smo čudni, ne vem taki pač smo. Svojim prijateljem kaj dajo, čeprav pravijo da jim tudi to ni glih najbolj po godu. Tudi ne vidijo radi da jim kdorkoli kaj da za božič ker se počutijo dolžni.
Default avatar
vomb je napisal/a:
Predvidevam, da so žrebali, koga bo kdo obdaroval, torej je vsak izvlekel en listek z imenom in potem izžrebani osebi kupil darilo.