Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

Prebavne težave

Default avatar

Manja22

Pozdravljeni,
Sem mamica 9-mesečnega fantka, ki ga še vedno pestijo prebavne težave. Praktično od rojstva (rojen v 37. tednu) se že spopadamo s tem - najprej v obliki kar hudih klasičnih kolik, zdaj pa je nemiren in ima krče in vetrove včasih čez cel dan, ponavadi pa v popoldanskih urah oz. zvečer, pa tudi ponoči, in zjutraj ko se zbudi, kak dan pa je tudi povsem v redu. Sin je sicer še dojen zjutraj, potem ima dop. malico in kosilo v obliki GH, pop. malico uvajam prav te dni, tako da ga še vedno malo podojim, večerja pa je večinoma GH, včasih pa zaradi prebavnih težav v teh urah ne poje prav veliko in takrat pred spanjem zahteva malo večji podoj kot običajno. Pri večernem podoju ponavadi ne zaspi, ga nosim in zibam, ko se trebušček malo umiri, pa izčrpan hitro zaspi. V roku ene ure se ponavadi ponovno zbudi zaradi bolečin (na vsako pretakanje po črevesju oz. t.i. gastro-količni refleks se vznemirjeno odzove in je zelo občutljiv) in tako je vsaj še 2 do 3-krat na noč. Včasih ga pomiri samo moja bližina in zibanje, kdaj drugič samo dojenje.
Težko sva ujela ritem pri uvajanju GH, še danes ga kdaj pa kdaj vrže s tira, saj zaradi prebavnih težav ne more spati, potem je v času obroka zaspan ali pa ga zvija in me more jesti. Tudi večerna rutina ne more biti prav vzpostavljena, pri nas je vsak dan/noč drugačna.

Zaradi vsega omenjenega seveda ni treba posebej poudarjati, da je fantek že od samega začetka dobesedno prilepljen name – kak dan me sploh ne izpusti iz objema. Potolaži se samo v mojem naročju, vozička ne mara, z avtom tudi brez joka ne pridemo daleč, če ga samo malo začrviči je jok neznosen, še vedno se potolaži le v nosilki, tesno privezan name. Sama sem mu vedno na voljo in poslušam svoj instinkt, žal se zaradi njegovih težav ne morem posvetiti njegovi starejši sestrici vtolikšni meri kot bi si želela in se recimo v tem obdobju skoraj ne potepamo okrog, ampak tu smo se pač prilagodili, saj bo navkljub težavam to lepo »dojenčkasto« obdobje res prehitro minilo – večja težava so fantkovo trpljenje in vse te neprespane noči, ki vodijo v precejšnjo utrujenost. To traja že tako dolgo, da v nas to vzbuja vedno večje skrbi. Vsi čakamo in čakamo, da bodo njegove bolečine oz. preobčutljivost minile. Po posvetu z zdravnikom sta možna vzroka le laktozna intoleranca in nevzpostavljena črevesna mikrobna flora. Sama bolj verjamem, da gre prej za to drugo težavo, saj se mi laktozna intoleranca zdi manj verjetna – predvsem zaradi neritmičnega pojava teh krčev, pa zaradi odsotnih vseh drugih simptomov (driska, nenapredovanje tel. teže ipd.). V tem času smo poizkusili že s probiotičnimi kapljicami, pa tudi z dodajanjem laktaze, pa se stanje ni izboljšalo. Fantek sicer lepo napreduje, s težo in dolžino je na zg. meji. Sama sem dolgo v izogib povzročanja dodatnih težav pazila in še vedno pazim pri prehrani (predvsem v zmernosti uživanja raznih jedi), poskusila sem tudi enomesečno dieto brez kravjega mleka. Izboljšanja ni bilo. Za njegove težave izključujem alergijo, ker ga ob vsakem uvajanju nove hrane dobro opazujem in praktično ni nekega vzorca pojavljanja večjih oz. manjših težav.

Zanima me vaše mnenje, sodeč po bogatih izkušnjah boste lažje povedali, kaj se vam zdi – je to lahko laktozna intoleranca, nezadostna mikrobna flora ali mogoče kaj tretjega? Večja občutljivost, ki se odraža na tak način? Koliko otrok sploh pestijo tako dolgotrajne prebavne težave? Morda veste kdaj navadno izzvenijo? Sicer je potrebno poudariti, da je fantek bolj občutljiv, se recimo hitreje prestraši kot njegova sestrica, ko je bila v istem starostnem obdobju in tudi v običajnih razmerah, ko je počutje v redu, potrebuje več moje bližine.
Malo me skrbi, kako bo po mojem odhodu v službo, ko ga znam sedaj le jaz umiriti. Malček bo v domačem varstvu, pri babici, in počasi ga v dopoldanskih urah, ko je ponavadi trebušček v redu, za kratek čas že pustim tam. Do njegovega 1. leta sem ga nameravala odstaviti, če gre za laktozno intoleranco, bi seveda to mislila izpeljati malo prej. Kako se diagnoza za intoleranco sploh postavi? V tem obdobju vseeno menim, da še nisva pripravljena na odstavljanje, vendar če bi bil vzrok za njegovo trpljenje res mleko, sem to takoj pripravljena storiti.

Vesela bom vsakršnega mnenja in spodbude.
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni,

vaš 9m fantek ima še vedno prebavne težave, ki so se začele ob rojstvu kot kolike. Doji se in je gosto hrano. Ali se te njegove težave kažejo tudi na neobičajnem blatu (sluzasto, penasto, temno zeleno, črno, krvave nitke v blatu, smrdeče, driska ipd.) ali kot skuha koža, ekcem, izpuščaji, ranice na koži ipd.? Ste vi ali otrok jemali kakšna zdravila, morda antibiotike, kadarkoli od rojstva?

Možno je, da ima fantek že vse od rojstva slabšo črevesno floro. Imate tudi vi kakšne težave s črevesjem, zdravjem nasploh, glivičnimi ali drugimi vnetji, slabo prebavo ipd.? Otrok ob rojstvu dobi materino črevesno floro, ki je lahko neoptimalna. Dojenje deloma problem lahko omili, ne pa nujno, in sčasoma, ko se dojenje zmanjšuje, gosta hrana pa povečuje, se pri nekaterih otrocih situacija celo poslabšuje.

Takim otročkom rečemo, da so intenzivni. Tudi sama sem imela dve taki izkušnji in vem, kako zelo naporno postane življenje. Morda vam lahko pomagajo odgovori in izkušnje tudi drugih družin, nekaj imam zbranih. Intenziven otrok:
http://med.over.net/forum5/read.php?11,5218256 (1m, nenehno joka, vzroki in načini umiritve)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6314854 (1m, nenehno v naročju, ne mara vozička…)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6314854 (1m, 9m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980796 (4m, zelo živahen, ves čas hoče biti v naročju)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5761770 (5m, podnevi in ponoči v telesnem stiku)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6209923 (5,5m, jok, nemir)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5930275 (7m, nenehno bi se dojila, kriza v družini)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,7229797 (8m, podnevi/ponoči rabi zelo veliko bližine)
http://www.llli.org/NB/NBfussy.html (angl. povezave; Fussy, High-need Baby)

Laktozna intoleranca - prava zagotovo ne, kajti v tem primeru se otrok ne bi mogel niti dojiti, kajti materino mleko vsebuje veliko laktoze. Če ima otrok primarno laktozno intoleranco, slabo napreduje in dojenje ni možno že ob zgodnjih začetki, to je zelo mogoče. Možno pa je, da je črevesne resice oz. črevesno sluznico vašega otroka okvarilo nekaj drugega, pogosto so to zdravila, zaradi česar veliko hrane postane slabo prebavljive in posledica so resne prebavne težave, alergije, koža in blato sta slaba, otrok ne spi, se vede razdražljivo, nemirno ipd.. Oboje je torej povezano, ne gre za ali ali, ampak za vzrok in posledico. Izločitev mleka lahko olajša težavo, vendar ni njen vzrok, saj materino mleko npr. črevesje zdravi, ne pa, da bi ga poškodovalo (zato poudarjam, da izločitev laktoze ponavadi ni neka smiselna rešitev, ker je laktoza v materinem mleku obilno prisotna in z njo tudi encim laktaza, ki razgrajuje mlečni sladkor).

Ali otrok dobiva kravje mleko, mlečno formulo, mlečne kaše iz škatlic in druga živila s kravjim mlekom? Tu velja previdnost: priporočam vam, da se omejite ne maslo in fermentirane izdelke, vse iz industrije ali surovo neferemntirano mleko pa opustite, ker je težko prebavljivo v vaši situaciji.

Sprašujete, koliko je takih otrok in kdaj težave izzvenijo. Čedalje več otrok pestijo te težave. Morda vas bo zanimal ta članek. http://www.naravnaimunost.si/Razprave/intervju1.php

Ne, dojenje zagotovo ni razlog za njegovo trpljenje, kvečjemu mu stanje črevesne sluznice izboljšuje, kolikor je v dani situaciji to mogoče.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar