Starševski čvek

Zakaj je tako narobe če sem podobna svoji mami?

Default avatar
Zanimajo me vaše izkušnje glede partnerjevih izjav o podobnosti staršem (predvsem vedenjskih).

Torej moj mož mi venomer očita da sem takšna kot moja mati, hladna, podjetna, preračunljiva, nikoli pri miru, da karnaprej prriganjam in imam načrte ki so večji kot življenje (pravi, your ego is writing checks your body can't cash). Meni se seveda ne zdi tako, lahko pa da se motim ampak to sem pač jaz. Živim po filozofiji da je samo ta trenutek pomemben in da je življenje samo eno. Tudi otrokom poskušam predstaviti življenje kot konstantno, vseživljenjsko formalno in neformalno učenje. Kar se zabave tiče sem tudi malo nora, z njima se valjam po snegu ali pa se zakopljemo v mivko poleti recimo... Norimo po hiši, se gremo vse mogoče zadeve, da ni samo tv na sporedu zdaj ko so dnevi krajši.

Ima še kdo podobno situacijo?
Default avatar
mogoče tvoj mož ne mara tašče? se mi smili tast, ki mora gurat s tako babo?
Default avatar
V svoji samozagledanosti se le malo ustavi in prisluhni možu. Dokler se še želi pogovarjati, je še upanje. V kratkem bo utihnil in začel iskati drugje kakšno bolj mehko varianto. Če bi meni mož rekel, da sem hladna in preračunljiva....bi se kar krepko zamislila.
Default avatar
Zakaj tako črnogledo??
Default avatar
Zamisli se nad tem, kar ti je rekle mož, ker življenje res ni samo pehanje za materialnim, ustvarjanje kariere, ampak preprosto življenje, ko se ustaviš, prisluhneš, se umiriš in to je to.
Default avatar
To, da ti mož očita hladnost in preračunljivost, nima nobene veze s tem, da z otroki noriš po hiši in koplješ po mivki. Tako da se mi predvsem zdi tvoj tekst zelo nerazumljiv.
Default avatar
leelee_ je napisal/a:
Se čisto strinjam. tudi meni to dvoje ne klapa. kaj pravzaprav moža moti? In kje se tvoja hladnost in preračunljivost najdeta z norenjem po hiši in kopanju po mivki? Gre možu na jetra to, da si hladna in preračunljiva ali da zganjaš kraval po bajti?
Default avatar
leelee_ je napisal/a:
Saj je razumljiv. Ona je naspidirana in storilnostna, on malo manj. Kar mu je bilo prej v mladosti všeč, z leti postane ovira, ker je on v njej on videl utelešenje odprave svojih slabosti (ker mu najbrž gre na živce, da ni prodoren in aktiven, kot pravi dec). On ji ne more/noče slediti, rad bi se malo crkljal, prav počasi, pa žena ni te sorte...Rad bi samo sedel in gledal sneg, ko bi se ona divje valjala... (ugibam)

Toliko o zgodbi nasprotja se privlačijo. Če se ne bosta srečala na pol poti, bo najbrž res drama.
Default avatar
klara je klare ni je napisal/a:
ne, navajanje kravala 2x na leto je samo opravičevanje pred samim seboj. ve da je hladna, pa si noče priznat. v glavnem išče izgovore.
Default avatar
klara je klare ni je napisal/a:
po moje gre za tisto: kar naprej prriganjam in imam načrte ki so večji kot življenje. Ima jo za preračunljivo, ker kar naprej teži, kaj vse je treba še narediti, kaj mora mož točno sedaj popraiti, zrihtati, prištimati.... Nikoli ni časa samo za to, da se usedeš in daš vse štiri od sebe, vedno mora biti vse vnaprej določeno, načrtovano. Če je kdo pri miru in počiva, gleda tv, ne dela nič, je že vse narobe, ker ona bi to pa tisto, pa tretje. Če nič drugega, kot pravi, nori po hiši in se nikoli ne ustavi. Poznam take tipe žensk, ne dajo dihat človeku. Saj če bi sama kaj delala, ker pač na miru ne more bit, okej. Ampak tak tip babe gnjavi tudi vse ostale v družini. Morajo delat, kar ima ona v mislih.

Mogoče je tudi tvoja mati taka, ampak to ni problem za tvojega moža. Problem si ti in to, da ti je povedal, da si kot mati, je samo zato, ker ti je hotel predočiti, da očitno jabolko ne pade daleč od jablane. In da očitno tudi tvoja mati dirigira življenje tvojega ubogega forta. Po moje se v določenih trenutkih poistoveti z njim, kar mu ni posebej všeč. :)
Default avatar
jajca, no je napisal/a:
Ja, najbrž bo to. Verjetno ima majhne otroke. Ko malo odrastejo, jo bodo hitro odpikali. Ubogi mož bo pa moral še naprej furati tako, kot bo ona hotela. Pa tu ne gre za neke hude velike načrte, kot ji govori mož, da jih ima. Načrte dela samo zato, ker se ne more umiriti. Imam prijateljico, ki vsaki dve leti komplet prenovi stanovanje. Baje se naveliča prejšnje opreme. V resnici pa mora ves čas kaj početi, ker če se umiri in se obrne vase, ji ni všeč tisto, kar vidi. Problem je, ker s tem ves čas gnjavi tudi partnerja, on pa ni tak tip. Veza se že krha, po moje bo hitro konec.
Default avatar
Imate kar vsi prav. Ja, res ne jemljem z žlico ampak z bagerjem. Ampak poanta je, da v tem ne vidim nič slabega. Prav fino se mi zdi.

Strinjam se, da so vedno na programu novosti (na vseh področjih), da se počutim nekoristno če sedim pri miru in ne delam nič (z izjemo v primeru bolezni) itd.

Res sem preveč pričakovala od njega, to vidim šele sedaj...
Default avatar
Zanima me je napisal/a:
tebi se fino zdi, vsi ostali okoli tebe pa trpijo. verjetno je tudi on pričakoval več o tebe, ne? samo na drugačen način.
Default avatar
No vsi ravno ne trpijo, bodimo realni :)

Ampak osnoven pogled na življenje se razlikuje, verjetno primerja svojo mamo z menoj ali kaj podobnega.

Tu ni noben kriv, samo različna sva.
Default avatar
Moje vprašanje je bilo bolj za tiste, ki so v podobni situaciji (različni pogledi na življenje, različna pričakovanja, itd.).
Default avatar
Zanima me je napisal/a:
Saj sem ti napisal, če se ne bosta srečala približno na pol, vsak s svoje strani, bosta ali vedno bolj trpela al' pa šla čisto narazen.
Default avatar
Razumem tvoj položaj, ker sem sama v podobni situaciji in tukaj se je spet pokazalo, da sit človek lačnega ne razume. Od malih nog sem navajena delat (doma sem s kmetije, tiste manjše, ki ni imela vseh mogočih strojev kot jih imajo danes) in to ti ostane v krvi, malo pa si tudi človek tak, ki ima v glavi da to mora biti narejeno pa če tudi narediš sam. Večkrat slišim ta stavek, ki pa me vedno znova zaboli saj vem da ni mišljen v dobrem ampak žaljivem smislu. In potem se vprašam, pa kaj hudiča je bilo narobe z mojo mami (žal je že pokojna) saj mi je vedno stala ob strani, pomagala največ kar je mogla, tudi njemu ni nikdar rekla žal besede, nikoli se ni vtikala v najino življenje skratka mravljica, ki je garala od jutra do zore. Je pa popolno nasprotje tašče, ki je bila v večini navajena na "lagodno" življenje in zna razporediti delo drugim in si vzeti čas zase, popoldanski počitek, kavo in druženje...in je karakter, ki ne prenese ugovarjanja. Torej popolno nasprotje, k sreči ne živi blizu, ker ko pride zna odpret tudi omare in preveri stanje kako živi njen sin, ali je lepo poskrbljeno zanj. Nič nimam proti tašči, do mene ni slaba in ko se vidiva se objameva in normalno pogovarjava, sama mi je večkrat rekla, da je vesela ker tako lepo skrbim za otroke in dom. Skratka sem oseba, ki je podobna svoji mami in to gre partnerju na "živce", to da pa ima vse narejeno to pa je ok. Saj ne da mi ne bi pasalo vzet knjige v roko(zelo rada berem), če imam čas, popit kavo s prijatelji ali pa it peš na sosednji hrib toda, če si za vse delo sam (razen košnjo trave in obrezovanje žive meje) potem tega časa skoraj ni. Pa ne mi zdaj reč pa pusti, sem probala pa me je počakalo, vedno najde izgovor zakaj ne zdaj ampak kasneje in to lahko pelje v nedogled. Par stvari sem letos pustila, ker je bilo rečeno naj pustim, da bova potem skupaj ali pa bo on in kaj mislite kako je, ja še vedno čaka na pomlad...No pa saj ni važno imam že slabo vest in občutek, da sem grda, ker tako govorim, pa čeprav je resnica taka. Ko mi je nazadnje rekel ta stavek sem samo odgovorila "ja in, boljš zate da nisem taka kot tvoja, ker potem bi te že poslala v pm. Nisi samo ti na tem veliko moških uporablja ta stavek za samoobrambo in če se le da ga preslišim, je pa par pametnih nasvetov zgoraj, večino pa blebetanja "neizkušenih", ki k sreči tega ne doživljajo!
Default avatar
Tvoja mama je hladna oseba, ki je terala svoje življenje brez kompromisov in egoistično. Edino kar je ona rekla ali naredila je bilo prav in vsi ste si ji prilagajali. Živeti s takim človekom ki misli da je nekaj več kot partner je težko. In če ne boš naredila vsaj pol koraka nazaj boš izgubila moža. Pa ni rečeno, da je tvoj mož slab morda je zate idealen ker marsikdo bi te že zdavnaj poslal v pm. Imaš velike zahteve in pričakovanja katere želiš uresničiti ne glede na žrtve važno da ti dosežeš svoje.