Forum.Over.Net

Ženski in Moški čvek

Vzgoja otroka

Default avatar

seba111

Pred časom je uporabnica Margot zatrjevala, da vzgoja otroka pomeni le 5% ali manj otrokovega obnašanja, značaja vse ostalo je genetika.

Mar to pomeni, da vzgoja otrok sploh ni pomembna? Ali lahko rečemo staršem ne nikakor ne vzgajajte otrok kajti to je brez pomena za vse bodo poskrbeli geni?

Jaz se s tem absolutno ne strinjam geni so pomembni toliko kolikor je otrok genetsko izpostavljen določenim boleznim pa še tam ima okolje bolj pomembno vlogo sicer ne vedno ampak v večini primerov pa ja.

Po mojem mnenju ima vzgoja otroka odločilen pomen in vpliv na otroka vsekakor pa 80 in več odstotkov.
Default avatar

antilopa

Seba, Margot ima prav, skoraj vse je v genetiki, bolj malo je tu vzgoje. Zato se čudim takim, ki se parčkajo takole za šalo, jemljejo za partnerja/partnerico vse po vrsti, domov nosijo kukavičje otroke ipd. Potem imamo moža, ki se čudi, da njegov otrok nima nobene njegove lastnosti - nič čudnega, če pa sploh ni njegov biološki otrok! Formalni oče se lahko še tako trudi z vzgojo, otrok pa bo imel lastnosti pravega, biološkega očeta.
Default avatar

Goldfish

Vzgoja otrok je ključnega pomena. Tisti, ki to plat zanemarjajo, vzgojijo otroka, ki zraste v tako čustveno kot fizično razvalino. Če to ne bi bilo pomembno, se sploh ne bi ukvarjali z vprašanji o pravilni vzgoji, njenih pristopih in podobno, ampak bi vse prepustili mati naravi. Verjamem pa, da marsikdo ni kos nalogam starševstva in mu vsak izgovor pride prav:).
Default avatar

Iskrena

Mene pa nekaj drugega tu zanima. Vi, ki podajate mnenja ali ste tudi starši? Če niste, na podlagi česa so te vaše trditve?
Default avatar

antilopa

Iskrena je napisal/a:
Da določene stvari ugotovim ali vem, ni potrebno, da imam otroke. Mislim, da ni nikomur pri zdravi pameti težko ugotoviti, da je določen otrok nevzgojen ali celo problematičen. Potem bi vsi sodniki, ki sodijo mladoletnikom, morali imeti otroke, mar ne? Zato se vi, ki že imate otroke in mislite, da ste vso pamet tega sveta pobrali, malo umirite. Zadnjič je en tako nevzgojen otrok skoraj skočil dol z vlaka, ker se je zafrkaval s prijateljem - najstnikom, vlak pa je takrat vozil s polno hitrostjo. Ne verjamem, da ga je kdo od staršev vzgojil, da ogroža svoje življenje ali celo življenje drugih. Pa še bi lahko naštevala.
Default avatar

WishYouWereHere

seba111 je napisal/a:
Je in ni .
V prvih letih je vzgoja vsekakor izredno pomembna , ko pa so otroci v puberteti, se lahko ubiješ, a ne boš dosegel veliko . Kasneje se pa itak začnejo stvari same od sebe postavljati na svoje mesto ... in res, genetika z lahkoto premaguje ure in ure prepričevanj in natezanj o tem kaj je prav in kaj ne, na koncu vedno zmaga genetika ... brez truda, brez vloženega časa in dela ... sebe poglejte in si boste najlažje odgovorili .
Default avatar

enTip

Vzgoja otrok je pomembna. Po mojem je 40% vzgoja, 50% zgled (čeprav bi to lahko šteli tudi pod vzgojo) in morda 10% genetike.
Default avatar

seba111

antilopa je napisal/a:

Po drugi strani pa mar je imel to v genih zapisano?

V tem primeru je po mojem mnenju tu šlo za vpliv okolja. Vpliv prijatelja, mladostna razposajenost itd.
Default avatar

enTip

Pa kakšna genetika? Ste smešni.. potem naj bi vsi morilci, pedofili in ne vem kakšni zločinci, psihiči vse te lastnosti pridobili gensko oz podedovali? Haloooo :)
Default avatar

Goldfish

antilopa je napisal/a:
Potem zagovarjaš tezo, da je otrok to prinesel na svet? Otroci imajo v sebi ogromno energije, razposajenosti, otroške navihanosti ipd. Meni je samoumevno, da ne moreš od malih bitij pričakovati, da se bodo v vsaki situaciji obnašali odgovorno ter primerno. So v obdobju rasti, razvoja in marsikaj morajo še izkusiti. Starši pravtako ne morejo biti prisotni v vseh momentih. Njihova naloga pa je, da otroka vzgajajo tako, da bo zrasel v odgovornega, poštenega in zrelega človeka. To je največ, kar lahko podarijo svojemu otroku in upajo, da se bo vse dobro izšlo. Popotnico za naprej ustvarjajo starši skupaj z zunanjim okoljem in to ni nekaj, kar bi človek prinesel na svet in bi bilo že zabetonirano za vse večne čase.
Default avatar

WishYouWereHere

enTip je napisal/a:
Ni vse "copy-paste" metoda - v genetiki prihaja do napak.
Včasih nastane kaj pametnega, včasih pa eden od nas, ki pišemo na MON ...
Default avatar

enTip

antilopa je napisal/a:
Bi bilo dobro, če bi se tudi sama umirila :)
Kakšno vezo ima primer "otroka, ki želi skočit z vlaka" pri podajanju mnenja ali je vzgojen ali nevzgojen otrok to podedoval? Nobene!
Default avatar

antilopa

Bolj kot za vzgojo mislim, da gre za zgled pri starših. Če oni živijo normalno in urejeno življenje, bo tako tudi z otroki. Je pa relativno, kaj nekdo šteje za "vzgojeno" in "nevzgojeno". Npr.: imamo osebo, ki v javnosti spoštljivo vika starejše osebe oziroma nadrejene osebe, po drugi strani pa ta oseba te iste osebe, ki jih vika, za hrbtom nesramno opravlja, celo obrekuje...Torej, ali je ta oseba vzgojena ali ne? :))
Default avatar

Paco Moralles

Pojma nimam koliko otrok ste vzgojili in spravili do kruha. Jaz sem to opravil in sem zadovoljen z rezultatom. Sedaj se mi dogaja, da mi hčeri prijazno svetujeta, ko se ne obnašam primerno za današnje dni.
Še ena tema za kreganje, ki je ne bi bilo treba.
Z Margot se sicer ne strinjam pri odstotkih, dopuščam pa, da ima prav.
Sam se bolj nagibam k 50 odstotkom vpliva vzgoje na značaj in obnašanje.
NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!
Default avatar

enTip

antilopa je napisal/a:
To je stvar moralnih vrednost in seveda tudi vzgoje. Nima pa veze z genetiko, ki si jo na začetku tako zagreto zagovarjala :)
Default avatar

Marko

antilopa je napisal/a:
Kaj želiš morda povedat, da je Margot-ki nekdo otroka podtaknil in se je zastonj trudila pri prevzgoji? :))
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345
Default avatar

antilopa

enTip je napisal/a:
Odkar javno osvajaš Ribico, se s tabo več ne pogovarjam, hehe.

"Skočiti z vlaka" v tem primeru pomeni norost in agresijo. Ti dve lastnosti lahko podeduješ. Ni nujno, da te starši vzgajajo v tej smeri. Bo v redu, dragi Tipček?
Default avatar

antilopa

enTip je napisal/a:
Prav, če bo moj otrok lep in pameten po očetu, bom rekla, da sva mu to privzgojila. :)))