Starševski čvek

kuhate vsak dan kosilo ko pridete iz službe

Default avatar
torej jaz pridem ob nekje pol štirih domov in vsak dan kuham, nekje ob pol petih jemo kosilo vsi, jaz, mož in dva otroka...skuham ponavadi isti dan, včasih mogoče en dan prej, recimo golaž ali kaj podobnega...
zanima me zato, ker imam kolegice, sodelavke, ki pa večinoma ne kuhajo in se čudijo, da kuham, ker da otroci itak jejo v vrtcu, šoli, starši pa v službi...
zdaj pa, če otroci jejo ob 12,v službi ješ nekje ob 11 malico...a nisi lačen nekje ob petih? Ok, v šoli in vrtcu je še malica nekje ob pol treh, ampak to je kakšne, jogurt, rogljič...naša dva sta vedno lačna ko pridemo domov in pojesta...eden je že v šoli, drugi še v vrtcu..
a druge tudi ne kuhate...gledam sosedo, pride domov ob 16, in do 19 do večerje ne jedo nič..ker so že takoj tudi zunaj pred hišo,ko pridejo domov.. jaz pa pravim, da pridemo ven, ko pojemo...in se čudi, da zakaj kuham..
Default avatar
Nikoli
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Jap. Vsak dan.
Default avatar
In potem skuhaš še večerjo?
Default avatar
Mi tudi kuhamo vsak dan in sicer iz dveh razlogov:

1. Ker nam je kuhana hrana boljša od suhe, hladne in ker kuhamo zdravo, domačo (iz našega vrta) ali lokalno hrano

2. Ker nam ta obrok, ki je za naju z možem kosilo, za otroke pa večerja , predstavlja zelo pomemben čas, ko se skupaj vsedemo, pomenimo kaj se je dogajalo, kaj bomo še počeli ,.....

Jemo pa okoli 17, včasih 18h. Kuhamo pa vse sorte od hitrih testenin in rižot, do raznoraznih mesnih jedi, bogatih solat, vsesorte prilog,....kdaj kaj pripravimo dan prej, kdaj kaj iz skrinje, kdaj pa vse sproti, ......jemo zelo pestro in raznoliko.
Default avatar
ne kuham je napisal/a:
ne, zvečer popijeta včasih samo kakšen kakav, jesta kaj na kruhu, žgance, kosmiče..nič posebnega..
Default avatar
Ne kuham in tudi nikoli nisem. Le zakaj?? Kot prvo me iz službe nikoli ni bilo pred šesto, kot drugo so jedli v vrtcu, šoli, zdaj na faksu pa tudi jedo, ko so pač lačni. Če jedo kosilo, jedo popoldne ali zvečer kakšen jogurt, solata, ipd. Nikoli nisem razumela, da nekateri 2xjedo kosilo???
Default avatar
47-letnica je napisal/a:
No meni hrana v menzah ali restavracijah ne pomeni vir zdrave prehrane, zato se je jaz izogibam v velikem loku. Otroci imajo res kosilo v šoli, vendar pojesta malo, ker pravita, da se je hrana v šoli zelo pokvarila in da ni dobro in jima kar verjama, ker drugače nista izbirčna in jesta vse.

No, zato kuhamo, da bolj zdravo jemo.
Default avatar
Vedno kuham in ob treh (med vikendi pa okrog enih) imamo vedno kosilo SKUPAJ. Vsaj dokler so otroci še v OŠ, potem bo verjetno to malo težje izvedljivo. Meni je to eden najlepših delov dneva, ker smo res vsi skupaj, se v miru pogovarjamo, pohecamo, si izmenjamo novice ipd.
Default avatar
47-letnica je napisal/a:
Jaz imam enega suhega sedemletnika, ki je zjutraj zajtrk, potem v šoli malico, kosilo, popold. malico, doma spet malico, topel obrok, malico (ali dve), večerjo, pa včasih še kako malico pred spanjem. vmes pa še kak sadež. V glavnem cel dan je. dve kosili + ponavadi toplo večerjo. Mi ni ravno ok, da bi cel dan evrokrem basal.
Default avatar
Se pridružujem mnenju, da je eno kosilo na dan dovolj. Otroci ga jedo v šoli, midva v službi. Preostali obroki so lahko hladni oz. imajo topel napitek - čaj, mleko.

Ko pridemo domov, otroci dobijo kako sadje, večerja je ob 18-ih (namazan kruh, kosmiči z jogurtom, čokolino, včasih kaj skuham - mlečni riž, šmorn).

In mislim, da je tudi to razlog, da smo vsi "normalne postave" in da debelosti ne poznamo. Če skos nekaj ješ in imaš po več krepkih obrokov na dan (in seveda nisi resen športnik ali res speedy otrok), potem drugače kot to, da si pretežek, ne more bit.
Default avatar
ne kuham je napisal/a:
pri nas ni nihče debel, pa jemo 2x kosilo...
kosilo v šoli, vrtcu je bolj bogo in sploh količinsko nezadostno..zdaj če mi sin ki hodi v vrtec pove, da so imeli za kosilo hrenovke, pire krompir in solato, ki je itak ni pojedel ker je preveč kisla in neokusna, zraven pa kompot, ki ga vem, da ga bo pustil....jaz s tem ne bom zadovoljna, da je to vsa topla hrana, ki jo je pojedel v tistem dnevu..in kje so tu vitamini...mi jemo doma nekje ob petih še eno kosilo, vsi...ogromno zelenjave, tudi meso..sadje...kupujem kar se da kvalitetno, dosti pa imamo domače od mojih staršev...in si ne bi dopustila, da bi bilo kosilo v šoli oz. v vrtcu edini kao zdrav obrok v dnevu,,ker vem da to ni, tu je pa seveda še vprašanje, koliko otroci res tam pojejo...
delam do štirih in vsak dan kuham, ali pa kaj pripravim že dan prej...pa smo vsi bolj pri ta suhih...
Default avatar
tiste ki nerade kuhajo,ne znajo, se jim ne da...imajo seveda slabo vest in se izgovarjajo na vrtec in šolo, da itak otroci tam jejo..ko pa vejo, da tisto ni dovolj, da je to le hrana iz menze..kjer je vse prekuhano, kar se da poceni sestavine..ne rečem, da je hrana zanič..ampak daleč od tega, da je to dovolj za odraščajočega otroka..
spet je pa vprašanje, koliko otrok res poje..meni moj sam večkrat reče, da je pustil ker mu ni bilo dobro...in kaj naj zdaj naredim, če recimo ne bi kuhala doma...ga pustim lačnega do večera...ali ga filam potem celo popoldne s kruhom ker mu nekaj manjka...
Default avatar
Zanimivo, kako eni sami sebe prepričajo, da je obrok na krožniku bolj težek in redilen kot obrok v roki. Zakaj bi bili od pečenega krompirja in solate vsi bajsi, od kosmičev ali nečesa-na-kruhu pa ne? Pa v bistvu tudi obratno: kruh s sirom in svežo papriko je ravno tako v redu obrok kot šnicl s prilogo.

Pri nas je kosilo ponavadi okrog 17. ali 18. ure in je ponavadi na krožniku, ni pa nujno, da je ravno kuhano. Sploh poleti grejo bolj v promet vse vrste solat, pozimi je pa že fajn, če je kaj toplega. In skuhati zelenjavno juho se mi ne zdi nič bolj naporno kot namazati kruh in skuhati čaj.

Sicer kakor komu paše, ampak najbolj hecna mi je ureditev, ko starša jesta doma kosilo, otroci pa ne, ker so kao jedli v vrtcu/šoli. Je pa menda ja lažje olupiti 2 krompirja več, kot pa montirati neke sendviče za otroke, da slučajno ne bi 2x jedli kuhanega...
Default avatar
energetik2 je napisal/a:
ni res. jaz znam dobro kuhati in rada kuham, ampak ne za vsako ceno oz. zato, da bom "skrbna mama". Če vem, da otroci jedo v šoli in vrtcu (tu je kuhinja urejena, ker je bil pred nekaj leti velik pritisk staršev glede kvalitete hrane, tako, da sedaj dejansko kuhajo (ne samo pogrevajo) in imajo kolikor se le da sveže sestavine (vidim iz poročil in jedilnika), če vem da so se otroci najedli - mi povedo vzgojiteljice in otroci sami, potem ne vidim smisla še ene kuhe, ki mi vzame vsaj pol ure časa da skuham in nato še slabe pol ure da vse do konca pospravim. Če pridem domov ob 16-ih, to pomeni, da bi bila v primeru kuhe konec z opravki ob 17. uri. 1 uro frej in nato ob 18. spet večerjo. Uh, čist preveč. Ja, raje dam otroku jabolko ali jogurt v roko in se grem z njim žogo podajat, karte igrat al pa kako knjigo (zase) brat. Mislim, da s tem otroku ne škodim.
Default avatar
Kuham(o) vsak dan. Razen parkrat na leto, ko gremo jest ven (kakšna praznovanja, druženja).
Radi imamo domačo hrano, tudi bolj zdrava je. Vrt imamo doma, meso v večini dobavljamo od poznanih kmetov.
In, zdaj se boste smejali - od domače hrane smo mnogo bolj siti kot od tiste iz menz ali gostišč. Psiha ali kaj drugega, ne vem, vem samo, da po "zunanjem" kosilu ves popoldan nekaj iščemo po hladilniku ...
Default avatar
Jaz tudi večinoma ne kuham, ko pridemo domov pojemo če smo lačni nekaj na hitro, kruh, sadje, jogurt in smo večinoma zunaj, zvečer pojemo tudi kaj toplega na hitro (mlečen riž, kašo, palačinke, domač burger, burek ali kaj podobnega). V šoli in vrtcu je kosilo, ne vem zakaj ne bi bilo ok, po jedilniku sodeč je super, in otroci ne pridejo sestradani, večkrat niti lačni niso, ko pridejo domov, (ali imajo malico še celo, ker je niso pojedli, sami rečejo, da so se najedli v šoli). Dva kosila res ne potrebujejo, bolj rabijo gibanje, ne pa dvojna kosila.
Default avatar
Zaenkrat sva še sama z možem in oba imava kuhano kosilo v službi okrog 12. ure, tako da ni potrebe po drugem toplem kuhanem obroku pozno popoldne. V službi pojem tudi dopoldansko malico in še popoldne kaj prigriznem, tako da popoldne / zvečer nekako nisem lačna.
Default avatar
Pri nas je tako, da jeva v službi on kosilo, jaz nekaj lažjega in za kakšno pol peto spet skuham in potem večerje ni, ker sva še sita in nimava potrebe po tem.

Vsi tisti, ki jih poznam, jejo kosilo ob 11 uri v službi, ampak so do pete ure že vsi sestradani. Da bi skenslali obrok po službi doma in jedli za večerjo samo nekaj mlečnega - to si ne morejo predstavljati.
Default avatar
ne kuham je napisal/a:
V čem točno so čokolino, šmorn ali mlečni riž boljši od testenin z zelenjavo, solate, mesa, zelenjavne juhe ...