ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Čudno vprašanje

Default avatar
Pozdravljeni.
Jaz imam pa res čudno vprašanje za Vas. Upam da mi boste kljub temu odgovorili.
Naj povem da sem bila že dvakrat v postopku IVF. Težava je pri partnerju Ker so njegovi plavalci slabi, počasni in bolj malo jih je. Z mano naj bi bilo vse v redu. V prvem postopku sem imela 3 celice, 1 so mi vstavili ostale dve sta degradirale. Drugi posotpek sem imela 7 celic dve so mi vstavili, zmrzjenčkov pa nimam nič. Obakrat sem dobila 9. dan izcedek in se je končalo.
Stanujem v hribu do katerega pelje 500 m slabe makedanske ceste, nekje sem zasledila da baje tudi to vpliva na zanositev. Glede na to da se po tej cesti peljem najmanj 2 krat dnevno me zanima ali bi bilo kaj bojše če bi hodila peš?
Ali lahko sploh kako vplivam da bi se končno prijelo?

Najlepša hvala za Vaš odgovor.

Lep pozdrav
Mateja
Default avatar
Spoštovani,

ne vem sicer koliko so vam kaj znane različne sile, s katerimi se različne mase in tekočine med seboj privlačijo, kaj je to sila površinske napetosti, sila lepenja in sila trenja ipd. reči, ki smo se jih učili pri fiziki še v srednji šoli, ampak verjetno vam je znano, kako močno se na neko vlažno površino prilepijo zelo majhni in lahki predmeti? No, zarodek je približno toliko velik kot meri en prašek moke, torej ga komaj vidimo s prostim očesom, tudi če vidimo sicer kot sokol! Predstavljajte si, da ta "prašek moke" pade na vlažno "krpa krpo", na kateri je še tekočina, ki povečuje njeno površinsko napetost (sluz). OK? Kolikšna je možnost, da bo takle prašek moke z vlažne krpa krpe padel sam od sebe, če se jo prepogne v dve gubi, v kateri je tak prašek moke? Mislim, da je odgovor na dlani in dodatna pojasnila niso potrebna.
Če torej zanositev ne uspe, to zanesljivo ni niti zaradi vožnje, niti teka in tudi če bi vas dali v centrifugo, bi zato zarodek ne mogel izpasti iz maternice.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak