Forum.Over.Net

Starševski čvek

"Neverniki", kako razložite otrokom?

Default avatar

ne vem kako

Zanima me, kako tisti, ki niste kristjani, razložite te trapaste simbole svojim otrokom? Se peljem s štiriletnim sinom, pa me vpraša Mamica, zakaj pa je tisti stric tam gori (križ z Jezusom)? Pojma nisem imela kaj naj rečem, pa sem odložila s tem, da se bova kasneje pogovorila o tem.
Default avatar

zua

Povej tako kot misliš ti. Če misliš, da je to križan Jezus, mu povej to. Če misliš, da Jezus ni obstajal, mu povej, da legenda govori.... in da ji eni verjamejo ti, ne.
Default avatar

razgledanost!

Jaz menim, da to spada h splošni razgledanosti in tudi jaz, ki ne verujem v boga, vem zakaj je tam jezus na križu. Tako razložim tudi otroku, ne grem pa v detajle.


Tudi pri nas je danes nosil milkavž, čeprav noben od nas ni niti krščen, pač gre za ohranjanje tradicije in moja otroka to vesta.
Default avatar

križanagora

Sicer je očitna provokacija, pa vendarle.
Biti nevernik ne pomeni biti nerazgledan. Sama verjetno veš, kaj pomeni simbol Kristusa na križu velikemu številu ljudi. Popolnoma enako bi bilo, če bi te otrok vprašal, kdo je tisti debeli smehljajoči se sedeči možicelj.
Te stvari je treba poznati in jih otrokom razložiti. Zato ti svetujem, da si prebereš kakšno poenostavljeno verzijo Svetega pisma in se podučiš o zgodbah, legendah in osebnostih iz krščanskega sveta.
Default avatar

Tako

Da je to pač ena povest v katero nekateri ljudje zelo zelo zelo verjamejo ... in so si okoli tega zgradili življenje...v preteklosti pa so v imenu te povesti delali marsikatera grda dejanja.
Default avatar

ne vem kako

Torej naj štiriletniku rečem, da naj bi bil en, ki naj bi ga zaradi tega in tega z žeblji pribili na križ?
Default avatar

Tako

Ne...reči, da je pač to ena zgoba, ki se je zgodila v zgodovini...saj konec koncev niso samo njega na križ pribili.. so jih več, in to vsaki dan...

D ata je pač nekaj posebnega in ljudje vanj verujejo...
Default avatar

mi

mi rečemo da je iz ene pravljice za odrasle. A odrasli tudi pravljice poslušate? Ja nekateri jih. Ponavadi se je tako končalo.
Ko sem bil sam prvič v cerkvi sem mamo vprašal zakaj je toliko Sandokanov - če se spomnete sandokana. Jebiga sem bil partijsko dete in tudi sam nisem vedel za kaj gre.
Default avatar

križanagora

Kolikor govorijo zgodovinska dejstva, obsojencev niso pribijali z žeblji na križ, pač pa so jih tja privezali. Sicer pa, beri, ženska, izobražuj se. Če imaš znatiželjnega otroka, te bo vprašal še marsikaj, ne samo tega.
Default avatar

KATEM

Da eni ljudje verjamejo, da je enkrat obstajal en človek, ki naj bi naredil nekaj slabega in so ga obsodili na smrt. To vse naj bi bilo narejeno po krivici, ker legenda pravi, da je ta človek bil dober. Sedaj ta človek pomeni dosti enim ljudem, ker verjamejo, da je umrl za človeštvo... Ampak bi mu povedala, da je to samo legenda, in nič več. Nekaj takega kot Kralj Matjaž ali pa Rdeča kapica.
Default avatar

ja, pismo, no

ne vem kako je napisal/a:
Ja, pismo rosno, povej otroku zgodbo, tako kot se je res zgodilo!
Saj obstajajo dokazi, da je Jezus resnično živel in zares so ga križali.

Ali pa mu povej tole zgodbico:

Je bil en papagaj, ki je znal govoriti. Ko je šel gospodar v službo, je papagaj obrnil telefon in naročil 100kg premoga. Ko se je gazda vrnil, je presenečeno videl premog poklical na podjetje in ga vrnil.
Naslednji dan je šel gazda spet v službo, papagaj je pa spet obrnil telefon in naročil 500kg premoga. Gazda je spet presenečeno našel doma premog in ga spet vrnil nazaj.
Tretji dan je šel gazda spet v službo, papagaj pa je naročil tono premoga. Ko se je gazda vrnil domov, je spet našel premog in ga vrnil nazaj.
No, pa se mu je zdelo vse skupaj malo čudno in je četrti dan ostal doma in se skril. Papagaj je mislil, da je šel gazda v službo, obrnil telefon in naročil dve toni premoga. Takrat je gazda skočil iz svojega skrivališča, zgrabil papagaja, ga pribil na zid in mu zabičal, da bo za kazen takole visel tri dni!
Pa visi papagaj na zidu in na nasprotni steni vidi Kristusa na križu. Pa ga gleda in gleda in pobara: ti, stari, kako dolgo pa ti že visiš?
Jah, tam ene 2.000 let, reče Kristus.
Uuuuu, mater, koliko premoga si pa ti naročil?!
Default avatar

ff

Še eno vprašanje za nevernike.

Kako razložite svojim otrokom Sv. Miklavža in zakaj oni ne dobijo daril?
Default avatar

Ha ha ha

ff je napisal/a:
Ha, ha, veliiiiiko lažje kot vi verniki brezmadežno spočetje :)
Default avatar

Lorealka

Pac reci otroku, da so to trapasti simboli. Bo ravno tok razgledan kot ti, ko odraste.
Mogoce boste planili po meni ampak ena odrasla oseba, ki ze ima otroke vprasa kako naj razlozi otroku te trapaste simbole. Ce bi tebe splosno izobrazili bi vedela, da to ni nekaj trapastega ampak del ene vere, ki prevladuje pri nas.
Default avatar

trnovka

Poveš, da je to simbol krščanske vere, če sprašuje naprej, poveš, kaj kristjani verujejo. Mirno, strpnp, dokler ga zanima. Lahko pa poveš tudi, da vi niste kristjani.
Default avatar

kake maš

Lorealka je napisal/a:
Aha, torej naj omenim tudi pedofilijo, umore in vse podobno kar sodi k katoliški cerkvi?
Default avatar

EASY; ::::-))))))

To je J.K.. ki je bil sicer dober človek, pa se je zameril tistim, ki so vladali in so ga tako kaznovali. Tak način je bil takrak običajen . In zaradi dobrih del, ga mnogi ljudje danes imajo zelo radi.

tako nekako sem jaz napletla svojemu še ne štiri leta staremu sinu. In ima povsem zdrav odnos do zgodovine in vere še danes.

meni se ni zdelo težko, ravno zato, ker sem to gledala iz čisto zgodovinskega vidika( nisem vernica)
Default avatar

wd40

Delate probleme, kjer jih ni. Celo sv. pismo je zbirka enih najboljših zgodb nasploh. Razloži jih kot razlagaš vse druge zgodbe. S tem otrok ne moreš zastrupit, lahko jim pa prihraniš marsikatero zadrego pozneje v življenju. Tudi če ne verjameš, je vpliv na kulturo in na nas tako velik, da se temu ne da izogniti. Kaj je najslabše, kar se mu lahko zgodi... So še hujše stvari, kot če postane veren, če se tega bojiš.
When in danger, When in doubt, Run in circles. Scream and shout!
Default avatar

karticaa

Rečeš, da je to ena pojava iz neke grozlijve povesti, kjer so se z žeblji natikali.