Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Papilarni karcinom

Default avatar
Spoštovani,
Pred dvema tednoma so mi odstranili desni del ščitnice zaradi gomolja, ki je rasel. 2011 je bila opravljena punkcija, ki pa je bila negativna - očitno lažno.sedaj je namreč prišel histološki izvid, ki je pokazal:

papilarni karcinom, folikularna varianta, dobro diferenciran, brez mitotske aktivnosti, ni nekroze tumorskega tkiva, meri 5,5 cm v največjem premeru, ni inkapsuliran. ni prepričljive limfovaskularne invazije. se ne širi zunaj ščitnice, se ne vrašča v kirurške robove. v tkivu ščitnice zunaj tumorja so manjša žarišča limfocitnega tiroiditisa.

Kot so mi povedali, ima papilarni karcinom odlično prognozo. Zanima me:

1.) kaj pomeni 'papilarni karcinom folikularna varianta'. namreč kot berem sta papilarni in pa folikularni dva različna tipa, ampak pri meni je očitno neka mešanica obeh?

2) Poleg tega opažam zadnji mesec ali dva, da me malce boli členek na sredincu roke in pa občasno čutim malo bolečine v levi nogi, je ne znam točno locirati, 'malo tu malo tam'.imam tudi eno tako čudno 'vdolbino' v stegnu, kot bi bila mišica malce 'vrezana'. ali pa kot bi bila na dveh mestih malo nabrekla in je zato vmes 'luknja'. Opravila sem UZ mišice in tam niso ugotovili nič, razen da je morda malce zadebljen mišični ovoj.
Sedaj me pa skrbi, da nimam slučajno kaj na kosteh (metastaze) - mislite, da bi morala iti še to pregledati?? bi se na UZ mišice videlo, če bi bilo kaj takega na kosti?

3) Kontrolo pri tireologu imam čez 3 mesece - so me naročili, ko še nisem vedela, da gre za karcinom. Ta pregled bo še pred odstranitvijo še levega dela ščitnice. Je to ok, ali bi morala morda na pregled prej? Predpisali so mi 50 mg Euthyroxa (pred tem nisem jemala nič). Je ok da jemljem to 3 mesece do tireologa, brez da bi vmes kontrolirali nivo hormonov?

Lp,

Mojca
Default avatar
Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za papilarni karcinom ščitnice (folikularni tip je podvrsta papilarnega karcinoma). Prognoza je vsekakor zelo dobra. Težave z mišacami najverjetneje niso v povezavi z boleznijo ščitnice. Kontrola čez tri mesece je v redu.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani,
hvala za odgovor. Vidim, da ste mi odgovorili praktično v istem trenutku, kot sem pogledala, ali je že odgovor :)
Zanima me, ali je možno opraviti scintigrafijo skeleta - mislim da se to dela na vašem oddelku? Opravila bi tudi samoplačniško, v kolikor to ni predvideno v tej fazi v takih primerih (najbrž bi to prišlo tudi redno na vrsti po operaciji še preostale ščitnice pri onkologu, ampak do tega je še par mesecev). Res se bojim, da mi je šlo kaj na kosti, kot rečeno me malce boli leva noga ter en členek. Sem šla tudi slikati oboje na RTG, pa še ni izvidov.... Nočem paničariti, ampak res ne bi rada da se kaj spregleda zato, ker bi se nekaj par mesecev prepozno odkrilo. Podobna negativna zgodba se je zgodila pri očetu, (sicer ne na ščitnici). Poleg tega sva z možem tik pred podpisom zelo velikega kredita za hišo oz gradnje hiše, in bi si res želela vedeti, ali je z mano vse v redu.... Hvala za vašo prijaznost.
Lp
Default avatar
Spoštovani!
Na UZ vratu sem imela ugotovljene 3 reaktivne bezgavke okoli 3cm on solitarni gomolj-hipoehogeni v ščitnici okoli 8mm.Na polikliniki so mi v ambulanti za bolezni ščitnice opravili slikanje,uz,odvzem krvi in ugotovili;
UZ.ščitnica normalbno velika ,izoehogene strukture,v levem režnju je hipoehogeni nodus 8x10x6mm
-scintigram:nodus v levem režnju je nakazano hiperfunkcijski
TSH-1.892,FT4-13.2,FT3-4,89,Tg-9,antiTg-27,9,antiTPO-28,recovery-93%
kontrola čez 2 mes,
Ali naj me skrbi?Kaj sledi naprej?
LP
Default avatar
Spoštovani!

Glede na to, da je gomolj v ščitnici scintigrafsko "blago hiperfunkcijski" je zelo velika verjetnost, da gre za benigen vozlič ščitnice. Potrebno je spremljanje in kontrola z UZ čez približno pol do enega leta.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdravljeni.

Sem dobra dva meseca po odstranitvi ščitnice, Histološki izvid je pokazal papilarni karcinom 1,5 mm...indicirano ni bilo nobeno dodatno zdravljenje.

Zanima me kakšna je meja TSH sedaj po operaciji?
Default avatar
Spoštovani!

Pri tako imenovanih "okultnih" par mm velikih papilarnih karcinomih se navadno odločijo za substitucijske odmerke( TSH in hormona v mejah normale) in ne za t.i. supresijske kjer je TSH znižan na okoli 0,05 do 0,1 mE/l pT4 in pT3 pa v zgornjem območju normale.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani,

prosila bi za razlago izvida, ki sem ga prejela danes, ker me skrbi. Približno en teden nazaj sem bila na kontroli ščitnice in so mi vzeli kri. 6.5.2014 imam punkcijo , nazadnje sem jo imela leta 2010. Zdravnik mi že zadnja dva pregleda svetuje operacijo-odstranitev ščitnice.


UZ: desni lobus ni povečan, je bogato prekrvavljen,hipoehogeno lisast.Levi je močno povečan, praktično v celoti nodozno spremenjen, elastičen, s heterogenim nodusom velikosti 5x3 cms hiperehogenimi odboji ter cističnimi spremembami

Laboratorijske preiskave:
TSH je normalen, TG ostaja povišan, pac.naj pride na kontrolno punkcijo

Tiroglobulin 523 ng/mL (1,7-56) S-TSH III - gen 3,77 mE/L (0,27-4,2)

E04.2 MULTIDONOZNA EVTIROTIČNA GOLŠA

A bi me moralo skrbeti? Samo naj še dodam da imam takšno diagnozo že od leta 2000. Vnaprej hvala za odgovor.

LP,

Aldina
Default avatar
Spoštovani!

Glede na velikost gomolja 3x 5 cm in vrednost Tg523 menim, da je na mestu kirurška odstranitev levega režnja ščitnice.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P