Starševski čvek

Kako izvesti nakup njive, če eden od solastnikov ni dosegljiv

Default avatar
Rada bi kupila sosednjo njivo, pet solastnikov se strinja s prodajo, eden pa je nedosegljiv - živi v tujini in se ne odziva. Je možno, da mi prodajo svoje deleže samo tu živeči solastniki?
Default avatar
jah, to pač pomeni, da bo potem tale človek še vedno solastnik njive in ne boš celotni lastnik. pa možno celo, da bi izpodbijal posel, ker ima predkupno pravico...
Default avatar
Ta solastnik se še javi ne, verjetnost da bi spodbijal je minimalna ali praktično nobena, še avion ga več stane kot je vrednost njegovega deleža. Še cela njiva ni neka velika vrednost, če jo nekoč v prihodnosti spodbija, me to finančno ne bo preveč bremenilo.

Meni gre za to, da bi jo obdelovala in si kaj pridelala, zdaj, ne čez deset let, ker je zelo pri roki, sedanji lastniki je pa ne rabijo (se je zarasla). Je škoda, da se rodovitna zemlja ne uporablja zaradi solastništva.

Ali je kaka druga možnost npr dolgoročni najem ali zakup od večine solastnikov? Ima kdo izkušnje s tem?
Default avatar
Moram malo bolj pobrskat po spominu in se mogoče spomnem kje sem o tem brala ali mi je to nekdo od bližnjih razlagal. Ta trenutek se res ne morem spomnit. Ampak toliko se spomnem, da se da. Nekako v smeri, da ga vsi ostali solastniki pozovejo in če ne odgovori v nekem roku se smatra, da se s prodajo strinja. Malo sama po internetu pobrskaj oziroma se obrni na kakšnega odvetnika. Vsekakor se da seveda v sodelovanju vseh ostalih solastnikov.
Default avatar
Jaz si tega sranja ne bi nakopala na glavo.
Vedno bodo problemi, če zdaj ni dosegljiv, bodo pa nekoč njegovi otroci hoteli boga in pol.
Default avatar
Tako kot je saverinka napisala je najboljše.
Default avatar
savrinka je napisal/a:
to velja lahko samo za predkupno pravico, njegovega deleža pa ostali ne morejo prodat. torej, lahko prodajo samo svoje deleže, on ostane delni lastnik njive.
Default avatar
ne morejo je napisal/a:
Lahko. To definitivno drži. V našem koncu je ogromno takih zemljišč in tisti, ki se tega resno lotijo uspejo in to nekako tako kot sem napisala. Lastnik se mora na poziv v nekem roku odzvati. Med drugim mi smo skoraj izgubili hišo, ker nismo opazili, da je čez noč lastnik postala neka tretja oseba. Rok za ugovor je če se ne motim 45 dni mi smo opazili čez par let. Kdo bi pomislil, da moraš 1x mesečno kontrolirati ali je nepremičnina še tvoja. Pa nas je sodišče označilo za slabe gospodarje in posledica je ah pustmo stat število nul, da ne bom slabe volje na tak lep sončen dan.
Je pa to seveda sodna pot solastnikov in ne kupcev. Solastniki preko sodišča lahko dosežejo prodajo.
Tako, da dober odvetnik, ki se ukvarja prav s temi zadevami je prvi korak.
Default avatar
savrinka je napisal/a:
glej, ne morejo.

vem, kaj se je vam zgodilo, ampak vaš problem je bil v tem, da vam je zmanjkalo denarja, da bi šli po sodni poti do konca in to čisto do konca, pa magari v strassbourg. če bi šli, bi dobili vse povrnjeno.... kar smo že x-krat ugotovili na forumu.

ker, oprosti, je ni sile na svetu, ki me prisili prodat mojo lastnino, če tega ne želim.
Default avatar
Sem raziskala na pravnih spletnih portalih.

Solastnik lahko proda svoj delež, vendar ima drug solastnik predkupno pravico. Zakon določa, da najprej pisno ponudi svojim solastnikov svoj delež v prodajo, po preteku 30 dni, če ni odziva, pa ga lahko proda.
Tako, da bi vsi solastniki morali pisno ponuditi vsem ostalim solastnikom v prodajo svoj delež, tudi temu, ki je nedosegljiv, potem pa bi ugotovili, da ni odziva in lahko prodajo.

Problem je samo, da ni veliko kupcev, ki bi tako kupili npr. hišo ali parcelo za gradnjo (ker bi potem od nedostopnega solastnika rabil soglasje, karkoli bi na nepremičnini počel). No, njiva bi pa šla, za oranje ne rabiš soglasja. Če pa se oglasi, bo dobil nekaj krompirja, hihi.
Default avatar
ne morejo. je napisal/a:
to vsekakor drži vendar v kolikor te sodišče pozove si dolžna na to reagirat. če ne odgovoris, če te ne najdejo je pa zgodba drugačna in o tem jaz pisem.
Default avatar
ne morejo. je napisal/a:
ne boš uspela.

savrinka je iz istega gnezda kot tisti kovač, ki bo druge učil, kar sam ne zna:-)))
Default avatar
čisto do konca. Ampak prodajo morate objaviti na oglasni deski upravne enote. 1 mesec mora viseti. Na objavo napišite , da je kupec znan, da se slučajno kakšen sosed ne loti nagajanja. Potem pa kupiš od dosegljivih lastnikov deleže. Orješ pa tudi po deležu nedosegljivega lastnika. Po moje ne rabiš geometra.
Default avatar
Jaz sem kupovala zemljišče, ki je bilo v lastni 11 lastnikov. Vsi razen enega so se s prodajo strinjali. Z vsakim posebej smo sklenili pogodbo o nakupu in definirali ceno (so bili lastniki v različnih deležih).
Ne moreš sprovesti nakupa za celotno zemljišče, če ne skleneš z vsemi pogodbe.
Naša zadeva je trajala nekaj let, da se je tista ena oseba premislila in privolila v prodajo. Smo pa dobili tako pojasnilo, da se deleži lahko razdelijo v naravi, če je tak interes. Torej določi se glede na delež, kateri del zemljišča je od katerega lastnika in skleneš pogodbo z ostalimi, preostanek ostane tistemu, katere privolitve / pogodbe nimaš. Je pa problem, da se morajo vsi solastniki strinjati, kako si bodo razdelili solastnino, tako da je to nedokončana zgodba ...
Lp,d.
Default avatar
Vsak lahko proda samo svoje. Če to 9 od 10ih solastnikov proda svoje deleže, boš kupila njihove deleže, deseti bo svojega obdržal. Druge poti ni. Ga lahko pozivaš, kolikor hočeš, če ti ne podpiše zemljiškoknjižnega dovolila (in prodajne pogodbe nasploh), se ne moreš vpisat v zemljiško knjigo in ni nič.

Drugo vprašanje je zakonska predkupna pravica solastnikov. Obvestit jih moraš o nameravani prodaji in jih pozvati, da naj se izjavijo, ali uveljavljajo predkupno pravico. Če ti ne odgovorijo v 30 dneh, se šteje, da predkupne pravice ne uveljavljajo.
Default avatar
http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/del ... &mandat=VI

Kmetijski inšpektor o tem, da je lastnik kmetijskega zemljišča neznanega prebivališča in da nima zastopnika, obvesti upravno enoto, ki izvede postopek prenosa tega zemljišča v začasno upravljanje Skladu. Upravna enota posreduje centru za socialno delo predlog za postavitev skrbnika za poseben primer, ki sodeluje v postopku prenosa tega zemljišča v začasno upravljanje na Sklad.

Ola pa sem našla :) Po tej poti se lahko stvari uredijo.

Ostali pa mislim, da niste upoštevali, da je govora o njivi in ne o nepremičnini.

Pa še za hm....če bi bilo tako bi bili mi danes na cesti. Pa nismo.
Default avatar
Ljuba duša, pa saj njiva je nepremičnina.

In začasno upravljanje je pač točno to - začasno upravljanje. Nima veze z lastninsko pravico.
Default avatar
savrinka je napisal/a:
Pravica do začasnega upravljanja kmetijskih zemljišč se po uradni dolžnosti vpiše v zemljiško knjigo na podlagi pravnomočne odločbe upravne enote. Po istem postopku se opravi tudi izbris.

Lastnik lahko na upravni enoti vloži vlogo za prenehanje začasnega upravljanja. Začasno upravljanje preneha s pravnomočnostjo odločbe o prenehanju začasnega upravljanja. Če je bilo to kmetijsko zemljišče dano v zakup, lastnik in zakupnik pa se ne dogovorita drugače, zakup preneha tri leta po pravnomočnosti odločbe o prenehanju začasnega upravljanja, zakupnik pa ima pravico obdelovati zemljišče do spravila pridelka, vendar najdlje do konca koledarskega leta.

V primeru iz prejšnjega odstavka je lastnik kmetijskega zemljišča dolžan Skladu in morebitnemu zakupniku povrniti vse stroške in vlaganja, povezana s tem zemljiščem, če je bilo to zemljišče dano v zakup, pa mu za dobo zakupa v času začasnega upravljanja pripada polovica zakupnine.
Default avatar
savrinka je napisal/a:
Dajte se podučit kaj je nepremičnina!!!

joj joj