Forum.Over.Net

Starševski čvek

Evtanazija otrok

Default avatar

PaDejNehiNo

Ste slišali to... v Belgiji bodo uzakonili evtanazijo otrok.
Pa kje so še meje? Namesto, da bi otroku pomagali živeti z njegovo pomanjkljivostjo, hibo ali sekundarno poškodbo, in bi lahko bil tudi drugim vzgled in bi se vsi učili, da so tudi drugačni na tem svetu, bo lahko psihiater dal žegen in ga bodo preprosto ubili. Pa vse možnosti zlorab, podkupovanj. Ti otrok ne bo všeč, boš malo pojokcal in potem, čau mali. Meni se zdi to grozljivo. Do sedaj je bilo možno evtanazirati otroka, starejšega od 12 let, sedaj bodo smeli še mlajše. Noro!

Pa bodo koga v šoli zafrkavali, bo malo nesrečen, pa bo šel k zdravniku in evo, en problem manj.

Je človek sploš še kaj vreden? Bo kaj kmalu tale liberalizem tako daleč, da ne boš mogel več delati, pa ne boš imel bogatih otrok, ki bi te vzdrževali, potem pa iglo v žilo in en socialni problem starčka manj.

Ne razumem tega.

Indija, Južna Amerika... here we come. Na poti k razvrednotenju.
Default avatar

pa kaj si ti nor

ti misliš, da bi bili taki otroci sploh sposobni v šolo hodit??????
gre za taka stanja, ko je otrok v stanju rastlinice in samo leži ter čaka na smrt. kaka šola, lepo te prosim...
Default avatar

modern ape

Ti izhajas iz pogleda, da bodo pobijali otroke "za zabavo" ali da bojo starsi "bolj komot" in se preprosto znebili otroka, ki jim ne bo po godu. To se ne bo zgodilo. Cloveska psihologija enostavno ni taka. Temvec je ravno obratno, implicitno imamo vgrajen mehanizem za sirjenje genov (in edina metoda je zaenkrat razmnozevanje). Ergo, tudi ce bi sprejeli zakon, ki bi dovoljeval poljubne poboje otrok (oz. sploh ne bi imeli kakrsnekoli zakonodaje na to temo), bi se vedno velika vecina otrok normalno prezivela. Dokaz: nastanek in razvoj cloveske druzbe navkljub pomanjkanju moderne drzave in stoterih zakonov.
Default avatar

wd40

Glej tudi tam kjer je splav dovoljen, se kljub vsem kakšen otrok še rodi.
Default avatar

9898

To je sporno po eni strani, po drugi pa ne.
Ravno pred kratkim sem poslušala, da se pri nas zbira za nekega otročka, ki se je rodil s prizadet, gluh in slep. Kaj v tem primeru pomeni, da živi?? Mučenje za vse prisotne, nič drugega.
Default avatar

Ti nehaj no

PaDejNehiNo je napisal/a:

Ti si malo preveč posplošila vse skupaj. In pač pretiravaš. Kaj, a bodo zdaj v Belgiji pobijali otroke za zabavo? A bo zdaj otrok, ki se bo v 1. razredu OŠ zaljubil v sošolko, pa ga ona ne bo marala, šel kar do zdravnika in ga prosil za evtanazijo, ker mu ni za živeti zaradi nesrečne ljubezni? Daj, ne zajebavaj se.

O tem bi morala precej več vedeti, da bi sploh začela kritizirat odločitev Belgije. A misliš, da so njihovi zdravniki plačani morilci otrok ali kaj?
Default avatar

grozljivo, kako ste eni neumni

PaDejNehiNo je napisal/a:
Tako neinteligentnega in retardiranega prispevka, kot je tvoj, pa že dolgo ne. Neverjetno, kako totalno zabiti ste eni. kako si ti to prikazala - samo smiliš se mi lahko v tvoji neskončni budalavosti.

Namesto da tule pisariš totalne kozlarije, ki niso vredne odraslega človeka, ti svetujem, da greš, si malo širiš obzorja in količino svojih možganskih celic skušaš zvečat iz tistih dveh na vsaj pet. Pa še to ti ne bo dosti pomagalo.
PaDejNehiNo je napisal/a:
Ja, verjamem, pa še marsičesa drugega ne. Blagor zabitim.
Default avatar

ne morem verjet

A ti veš, da živijo otroci, tudi pri nas, ki ne dihajo brez aparata, ne odvajajo blata brez vrečke, jedo tako, da jim starši s cevko utekočinjeno hrano špricajo v trebuh, ne morejo premakniti več kot tri prste, in to je edino v telesu, kar lahko premaknejo. To, kar sem zdajle opisala pa sploh še ni najhujše, takšni celo hodijo v prilagojene šole. Še veliko hujša stanja od opisanega so. Če bi jih ti kdaj videla, ne bi tukaj blebetala. Ne morem verjet, kaj pišeš. Pa misliš, da se bodo šli evtanazijo zato, ker otroka moti materino znamenje na nosu, ali kaj?
Default avatar

delela sem v Dornavi

in lahko vam rečem, da si vsako živo bitje zasluži živeti, ja tudi tisti najhujši primeri, občutijo in lahko rečem, da več sreče kot pa nekdo, ki je po vaših merilih popolnoma zdrav. Fantek z FAS-om, je ob vsakem petju užival, se je prav videlo, drug z trisomijo 21 pa še CB, po vaši oceni nevreden življenja, je bil vesel, ko ga je nekdo božal, spet tretji, ko je bil v Habertu.....
Pa ve kaj vas osrečuje, to da lahko odločate med življenjem in smrtjo, to da se imate za normalne.....
Imate se za vredne življenja, pa ga večidel potrošite tako, da se vtikujete v stvari, ki se vas ne tičejo in sodite o tem.
Default avatar

malo zdrave pameti

no tu je treba biti malo previden. Strinjam se ,da ni več naravne selekcije med dojenčki in da preživijo skoraj vsi. Tudi taki ,ki v naravi ne bi imeli nikakršne možnosti preživetja.

nikakor pa ne bi uzakonil evtanazije. Preberite si malo kaj ta pojem strokovno pomeni. Na podlagi odločbe pač zdravnik humano nekoga pošlje na oni svet. Glede odločb, sodb in podobnega je pa prav vse možno. Tudi to da pošljejo na oni svet drugače misleče.

zato se tu ne bi smelo govoriti o evtanaziji, temveč naj bi se določilo norme, kjer bi se določilo kaj se še zdravi (ali pomaga preživeti) pri novorojenčku. Dojenčka, ki bi bil ob rojstvu preveč okvarjen, da bi mu bilo omogočeno kasneje vsaj približno človeku podobno življenje, se pač ne bi zdravilo. Samo hranilo. Tako ali tako bi narava naredila svoje in bogec bi ga kmalu poklical k sebi.

To se mi zdi smiselno. O evtanaziji pa nočem niti slišat.
Default avatar

victrix

Kljub temu, da se zavedam, da bo ta zakon namenjen "rastlinicam", kot je ena opisala zgoraj, se mi vseeno nekako zdi grozljivo. Ajde, ne rečem za evtanazijo odraslega, bolnega človeka na aparatih brez možnosti ozdravitve. Tudi sama bi si jo želela zase. Nikoli pa je ne bi mogla jaz kot sorodnica odrediti možu, kaj šele otroku. Ne, prav grozljivo se mi zdi in kar na jok mi gre. :-(
Default avatar

dolfi1

To je pravilno ne glej na čustva, gledano dolgoročno takšni osebki so veliko breme za starše in DRŽAVO.
To bi morali sprejeti tudi pri nas in prav tako za starejše, ki še samo vegetirajo in jim ni pomoči.
ŽAL RESNICA BOLI.
Default avatar

še hujše!

"Če bosta oba belgijska domova parlamenta odločila v prid evtanaziji za otroke, bo tako Belgija prva, ki bo imela uzakonjeno "pravico do umora" otrok, ki so neozdravljivo bolni, trpijo neznosne bolečine ali se tako odločijo sami iz katerega koli razloga - seveda z dovoljenjem psihiatra."

Mene ta evtanazija skrbi. Kaj mislite, da je daleč od uzakonitve (ki bo v Sloveniji prišla zgodaj, glede na to, kako smo "napredni"), do tega, da se bodo starih, obnemoglih (beri neuporabnih) znebili na "human" način?
Default avatar

Barca

Nisem brala ali zasledila članka - je mišljena aktivna evtanazija ali samo prenehanje medicinske podpore?
Default avatar

tri krat devet

Temu se reče evgenika in je zelo nezaželjena veja genetike. Namreč, umetna selekcija osebkov, ki se družbi ne zdijo sprejemljivi. Tako se jih pač umetno izloči.

Nek avstralski velecenjeni evgenik je celo postavil tezo, da bi se moralo vse osebke, ki družbi niso všečni, pač odstranit. Tukaj je mislil tako na tiste, ki imajo genetske napake, kot na tiste, ki so pač ok, vendar malo grši (npr sindrom Freeman-Sheldon). Celo tako daleč je šel, da bi se dalo odstranjati take že kot otroke, tudi mlajše od 3 let. Še posebej je povdaril ekonomsko zaledje staršev: torej, če so starši revni, imajo pravico zaprositi za uboj otroka, ker jim je v ekonomsko breme (termin tega je postnatalni abortus, dovoljen do 3. leta otrokove starosti).

Poleg tega: marsikdo, ki se izkaže za pohabljenega ali kakorkoli opeharjenega s strani narave, kasneje pokaže neko genialnost. Ravno nedavno je na nekem mednarodnem tekmovanju iz igranja klavirja v ZDA prvo nagrado domov odnesel, slep prizadet otrok, ki je komajda preživel otroštvo, v zgodnjih 20. letih pa igra na klavir tako, da se mu čudi vsa svetovna srenja.

Kje je potem zares meja? Tudi iz kome so se že prebujali po juhuhu letih. Tudi nekdo, ki je otroštvo komaj preživel in so ga že vlekli iz groba, je kasneje lahko dosegel več, kot njegovi zdravi vrstniki.

Hitlerju so matere prizadetih otrok pošiljale pisma s prošnjo, če smejo prizadete otroke ubiti. Ker so bile preparirane z idejo o neki optimalnosti človeškega izgleda in ustroja, se jim je njihov otrok zdel pač nesprejemljiv.

Kje so torej meje? Kako lahko torej nekdo zagotovi, da bi bila evtanazija kakorkoli sprejemljiva, če pa ravno v Belgiji vsako leto odkrivajo premnogo zlorab evtanazije? Velik procent se je celo izvede na podlagi nepravilno pridobljene dokumentacije, špekuliranja, brez privoljenja. Uh, to bo zlorab. In umirali bodo nedolžni.

Zakaj pa sme nekdo tretji odločati o tem, kdo je vreden življenja in kdo ni? Kar se tiče bremena za družbo: nekdo, zdrav in uspešen, zboli, je v bolnici več mesecev, dobiva draga zdravila, potem se še potolče, je zopet več mesecev bolan... Račun za njegovo zdravljenje presega 150.000 € v recimo 3 letih. Zakaj pa on torej sme bremeniti družbo? Ali pa nekdo, ki ga opeče po celem telesu, ostane brez obraza, njegovo zdravljenje spremlja ekipa mednarodnih strokovnjakov... Po okrevanju pa živi naprej, z družino, kljub izgubi vida in sluha, splošni iznakaženosti in funkcionalno samo eno roko (omenjen primer je resničen, dokumentiran). A tak pa lahko?

Meni osebno je omenjena zadeva genocid nad prizadetimi otroci (ali drugače "ohibljenimi"), zavit v lepši papir. Pa močno dvomim, da bodo naredili kak seznam, katere hibe so še združljive s sprejemljivostjo za družbo. Genetika je pač loterija. In življenje samo tudi.
Default avatar

kukuriku777

še hujše! je napisal/a:
Podpis.
Default avatar

erbkranker idiot

dolfi1 je napisal/a:
Slika

Ja bravo. Upam, da boste ti in tvoji potomci prvi na vrsti, ko bojo začeli odstranjevati ljudi, ki so v breme državnemu proračunu.

Nisem načelno proti evtanaziji v skrajnih primerih, ampak točno tole me skrbi.
Default avatar

mamica2lump

malo zdrave pameti je napisal/a:
Odlično napisano!!!Se popolnoma strinjam!!!!
Default avatar

podn!!!

mamica2lump je napisal/a:
In kaj če ta bogec ne bi imel časa, pa bi odlašal s tistim klice, otroček pa bi trpel v neznosnih mukah samo zato, ker si nekateri domišljate, da tako že mora biti?!? Empatija na višku, res...
Default avatar

hmm, no ja

delela sem v Dornavi je napisal/a:
Hja, bo potrebno malo bolj pozorno brati. Ne pretepati slamnatega moza tam, kjer ni treba ... argument "nekdo je za evtanazijo, ergo fantek s tem in tem sindromom je nevreden zivljenja" ni noben argument, temvec izjemno sepajoca logika.