Starševski čvek

nenehna žeja in suha usta

Default avatar
Suha usta/grlo imam praktično nonstop, zjutraj, ko vstanem recimo, pa sploh. Takrat na eks spijem najmanj en liter vode. Tekom dneva pa potem še vsaj 4 litre ali več, pa imam vseeno nenehno občutek žeje. Če eno uro recimo nič ne spijem, imam prav izsušena usta in skoraj nič sline... Sem prejšnji teden na pregledu omenila osebnemu zdravniku, pa je rekel, da ni to nič takega, da pač telo pri nekaterih potrebuje več tekočine. Ma meni je pa že prav nadležno... A je to normalno ali naj malo bolj "zatežim" dohtarju za kakšno preiskavo? Traja pa zdaj par mesecev, prej ne.
Default avatar
zna bit znak sladkorne. lahko greš tudi samoplačniško na odvzem krvi na tešče in z izvidom k zdravniku
Default avatar
Takoj zahtevaj preiskave! Vsaj kri naj ti pregledajo. Jaz bi kar orenk mislila, da gre za sladkorno bolezen.

Kako pa kaj teža, počutje? Ker zapomnite si nekaj!

- pri popitju toliko količine vode - seveda odplaknete strupe iz telesa. Istočasno pa tudi vse hranljive snovi, vitamine in vse, kar potrebuje telo.
Default avatar
Teža normalna, nisem se ne zredila ne shujšala v zadnjih mesecih. Počutje pa "hecno"- razdražljiva sem, hitro utrujena, brez prave energije večino časa...
Default avatar
A je tvoj zdravnik veterinar, da se na nekaj tako očitnega tako ignorantno odzove? Opisuješ tipine znake sladkorne bolezni in močno upam, da je nimaš.
Default avatar
He he... :-) Ma imam tega zdravnika že od 19. leta. Je pa res, da načeloma nekih blaznih zdravstvenih težav nisem nikoli imela, še zbolim bolj redko in me vidi morda enkrat letno. Edino na cca. štiri mesece hodim po recept za tablete proti alergiji in sprej za nos.
Tokrat sem pa šla, ker imam med drugim tudi težave z zaprtjem (po cca. 2 tedna ne grem na wc) in za to sem dobila napotnico za rentgen trebuha pa laboratorij, na to v zvezi s tem mojim prekomernim pitjem je pa tako odgovoril...
Vem, da zna biti to znak sladkorne bolezni in mi ni ravno všeč... Bom šla v ponedeljek zjutraj do njega.
Default avatar
Tak simptom vsekakor kliče po kontroli nivoja sladkorja v krvi.
Default avatar
Če poznaš koga, ki ima sladkorno, ti tudi on lahko izmeri sladkor.
Default avatar
Ni mi jasno, zakaj so kar takoj strašite s sladkorno in s tisočimi klicaji zraven!!!

Tudi jaz sem imel take simptome, več let. Trajali so več mesecev, potem se je malo umirilo, pa spet. Zadnjih nekaj let nimam več težav.

Nimam sladkorne, nikoli jo imel. Še danes ni jasno, kaj je bilo, vsekakor pa nič posebnega.

Ni vse v sladkorni, lahko gre tudi za spremenjeno hormonalno delovanje, kar pa še ne pomeni, da je človek že najmanj za intenzivno nego.

Skulirajte se malo. Wtf!
Default avatar
"pa zakaj strašite?"... In kako si se s tem spoprijel? Si pač enostavno ogromno pil?
Default avatar
piješ morda pijače ali ješ jedi slajene z umetnimi sladili? Potrebno je vse deklaracije prehrane preverit.
Sem sodijo tudi žvečilni gumiji, jogurti, zobne paste, ustne vode, ipd. Zelo pogosto pojav je to - umetna sladila povzročajo suhost ust, potrebo po pitju, zagotovo. Pri nekaterih ljudeh so reakcije na umetna sladila še bolj intenzivna, občutek suhih ust ostane kar nekaj ur po zaužitju.
Default avatar
Moj oče ima suha usta zaradi sjorgenovega sindroma - boš našla več na netu.
Default avatar
Sol na minimum, delaj si domače sadne in zelenjavne sokove, da oskrbiš telo z dovolj minerali in vitamini, ki se z veliko vode pretirano splahnjujejo iz telesa. Za vsak slučaj tudi sladkor in moko daj omejit, pa kri na pregled. Počutje in žeja se zna že po enem tednu normalizirat.
Default avatar
Se vam to dogaja v zadnjem mesecu? Samo pozimi? Če se, potem je odgovor čisto preprost: ogrevanje.
Default avatar
Grem po vrsti...
Umetna sladila?! Hm kaj pa vem, bi bilo za preveriti- no, recimo žvečilne redko jemljem, ne maram ravno, jogurte jem/pijem samo navadne, kefir, kislo mleko... sadnih ne... za kakšno zobno pasto, ustno vodo pa ne vem, bi morala pogledati...
Sjorgenov sindrom- bom pogooglala...
Zdaj slane ali sladke hrane že nasplošno ne maram- sol uporabljam zmerno, sladkarije jem minimalno. Sadni& zelenjavni sokovi mi bojo verjetno šli malo težko po grlu (resnično nisem ljubiteljica pijač z okusom), ampak si jih bom pripravila.
Ahm, ne, traja že nekje od maja...
Default avatar
Jaz imam podobne probleme, suha usta, pijem kar dosti.., bolijo me oči, tak zamegljen pogled.. in sem si šla sama zmerit sladkor v lekarno in ja imam povišan. Šla k zdravniku, vzeli kri, spet povišan sladkor. Jutri grem k diabetologu in ja, me je strah...
Default avatar
Kadar sladkor preveč pade, takrat vidiš zameljeno. Drugače pa, če bolezen odkrijete pravočasno, ni nič groznega, huje je, če veste, da je nekaj narobe in predolgo odlašate s pregledom pri zdravniku.
Default avatar
Lahko je tudi posledica jemanja kakšnih zdravil, sladkorna, suh zrak v stanovanju ali pa enostavno depresija.
Default avatar
Ja poznam ta sindrom suhih ust, ko kozarec vode pomaga za pet minut zanimivo pa je kako so vsi spregledali tvojo razdražljivost in brezvoljnost razen depre,ki nosi njeno ime.Moja diagnoza za tvoje naštete znake je bila depresija.Pojdi nazaj do zdravnika in mu povej tudi za ostale probleme in seveda zahtevaj krvne preiskave, ker ko boš ugotovila da je tvoje zdravstveno stanje ok. bodo mogoče tudi usta manj suha. Medtem pa si lahko pomagaš z rahlo pekočimi oz. manj sladkimi bonboni, da ti delajo slino. Priporočam uro na dan zase,za stvar v kateri uživaš, klepet s prijateljico ob kavi in načni temo o svojem počutju, da daš določene stvari iz sebe in bo tudi bolje. Predvsem pa ti svetujem, da razmisliš kaj se ti je dogajalo v aprilu in maju, da se ti je začelo to dogajat.Ne obupaj in srečno.