Božično-sadni kruh
Mi je hecno, kako eni skombinirate besede…
Božično-sadni… a je iz božiča in sadja al kako?
Božični sadni kruh, če že mora bit oboje.
Je pa za to, čemur v Sloveniji pravimo “sadni kruh”, malo morje receptov. Meni so vsi ti, ki zgledajo res bolj kot kruh s sadjem, zanič, vsaj kolikor sem jih že pokusila. Mi je všeč edino božična “štola” (Christstolle), pripravljena po originalnem nemškem receptu. Zadnja leta take prodajajo tudi po naših štacunah, kar dobre približke doma narejenim.
avtorica poglej na stran kulinarike tam je polno tega. Ali pa tam vprašaj kakšno je to pecivo. Je pa veliko tega . Morda ti bo ta koristil.
700 g moke
200 ml mleka,
300 skute,2 jajci ,100 g masla ali margarine
2 mali kocki kvasa,pol žlicke cimeta, pol žlicke klinčkov, četrt klice kardonoma, pol žlicke mletega ali nastrganega ingvarja, žličko -dve ruma. potem kandirano sadje plus lahko dodaš malo lešnikov, orehov.(okoli 300 g , to je kadirano + orehi, lešniki))
Najprej zamesiš testo,nato vmesiš zraven to sadje prej namočeno v rumu, pustiš da vzhaja, nato pečeš 45-50 minut na 180 stopinj.
Lahko pa maso prepoloviš in narediš manjšo količino.
http://www.kulinarika.net/recepti/5926/sladice/sadni-kruh/
da mi vedno uspe, tudi če nimam vseh sestavin iz recepta, ne pečem ga v rebrastem pekaču, ampak kar v onem 30 x 20 (približno)