Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Uživanje samo pasirane hrane (pri odraslem)

Default avatar

je problem?

Je lahko uživanje samo pasirane hrane pri odraslem kakorkoli sporno, v zdravstvenem smislu? Če se dobi vsa potrebna hranila, hipotetično. Če je sporno, kako, zakaj? Kaj se zgodi z zobmi?
Default avatar

je problem

nimam pojma, kaj se zgodi z zobmi, če jih ne uporablja, verjetno ne kaj dosti.
bolj je problem, da hrana ni prežvečena v tem smislu, da ni zmleta in prepojena s slino. pri žvečenju hrano napadejo encimi iz sline in jo začnejo prebavljati in tako olajšajo delo želodcu. na tak način je hrana lažje prebavljiva
pa tudi občutek sitosti po tem, ko si hrano normalno prežvečil je večji...
Default avatar

biolog12

Če dobi res vsa hranila (vitamini, minerali, esencialne aminokisline, raznovrstne sladkorje, maščobe) mu vseeno primanjkuje vlaknin. Vlaknine dokazano, spodbujajo prebavila in prepračujejo raka. Prav tako takšna hrana v ustih ostane zelo kratek čas in je zato presnova ogljikovih hidratov bistveno slabša. Presnovo le teh pospešuje encim amilaza, ki se nahaja v slini.

Lp
Default avatar

je problem?

Ampak saj ima želodec tu lažje delo pa zaradi tega, ker je hrana pasirana, poleg tega se verjetno tudi do določene mere prepoji s slino.

Ne vem, nenadoma se je pojavila fobija, brez kakšne posebne travmatske izkušnje, da se s hrano lahko zadušim. Sedaj močno žvečim, kar mi vzame ogromno energije in časa, pa še vedno imam občutek, da se mi vse zatika v grlu in bo zdrsnilo v sapnik. Prehranjevanje je res postalo precejšnja muka.

Vem, da je problem predvsem psihološki - čeprav je po drugi strani tudi to možno in se dogaja, torej je tudi realna nevarnost, čeprav majhna, ampak vseeno dovolj velika, da me straši. Samo misel na počasno smrt z zadušitvijo me navdaja z veliko grozo.
Default avatar

je problem?

Kaj pa če pasirano hrano malo dlje zadržimo v ustih, da se prepoji s slino?
Default avatar

Betty;

Pasirano hrano jedo dojenčki, ki še nimajo zobkov in stari ljudje, ki ne morejo gristi (in nimajo niti proteze), ljudje, ki si popravljajo zobe in jih boli v ustih ali pa morda rakavi bolniki. Zdrav, normalen človek pa mora tudi gristi hrano in mleti z zobmi, saj smo tako ustvarjeni. Hrano je treba prežvečiti, da sploh dobimo občutek sitosti. Si ne predstavljam, da ne bi pojedla jabolka ali podobne hrane.
Default avatar

podvprašanje

Koliko si stara? Da nimaš dejansko problemov z mišicami v grlu in požiralniku oziroma tam nekje. Moja teta je imela ta problem in ona bi se dejansko lahko zadušila s hrano, je morala vedno paziti. Potem je šla na neko operacijo in zdaj je okej.
Pri zdravem človeku je ta bojazen odveč, naše telo je popoln stroj. Pa čeljust in zobje ti bodo hitreje propadali, če ne bodo v uporabi. Okoli čeljusti so tudi mišice namreč ... morajo delat. Ne hecaj se s tem.
Default avatar

je problem?

Ja, saj to, kaj "se mora" (je torej družbeno sprejemljivo in označeno kot "normalno" :)), mi je povsem jasno. Sprašujem izključno z zdravstvenega vidika - kaj se zgodi, če se kaj. Hvala tistim, ki ste odgovorili in ki mogoče še boste.
Default avatar

je problem?

Stara sem malo čez 20 ...
Default avatar

biolog12

Želodec ima manj dela, ampak to bo potem razlog za hitro lakoto po obroku. Vseeno bodite pozorni na raznovrstno hrano. Zadušitev z hrano je zelo malo verjetna, saj imamo pred sapnikom zaklopko, ki preprečuje vdor hrane v pljuča, v primeru da vseeno prispe v pljuča pa z refleksi (kašelj) hitro zapusti območje pljuč. Strokovno gledano ne vidim razloga za skrb. Če pa se bo vaš strah stopnjeval, priporočam obisk ustreznega strokovnjaka.
Default avatar

je problem?

biolog12 je napisal/a:
Želodec ima manj dela, ampak to bo potem razlog za hitro lakoto po obroku. Vseeno bodite pozorni na raznovrstno hrano. Zadušitev z hrano je zelo malo verjetna, saj imamo pred sapnikom zaklopko, ki preprečuje vdor hrane v pljuča, v primeru da vseeno prispe v pljuča pa z refleksi (kašelj) hitro zapusti območje pljuč. Strokovno gledano ne vidim razloga za skrb. Če pa se bo vaš strah stopnjeval, priporočam obisk ustreznega strokovnjaka.
Hvala za vaše odgovore, cenim trud. Kljub temu pa bi me zanimalo, zakaj v nekaterih primerih vendarle prihaja do zadušitve s hrano.

Sicer si pa racionalno lahko dopovem, da je možnost za to precej majhna (sem tudi prebrala nekaj zadev glede tega), vendar me med samim obedovanjem vseeno zgrabi panika. In ker toliko razmišljam o tem, sem povsem napeta, se mi zdi, da se potem hrana res kar zatika. Ne morem pa kar odmisliti, "na ukaz". To se mi sicer dogaja šele nekaj dni.
Default avatar

biolog12

podvprašanje je napisal/a:
Pri zdravem človeku je ta bojazen odveč, naše telo je popoln stroj. Pa čeljust in zobje ti bodo hitreje propadali, če ne bodo v uporabi. Okoli čeljusti so tudi mišice namreč ... morajo delat. Ne hecaj se s tem.
Se ne strinjam. Propad čeljusti in zobovja zaradi tega ker hrane ne grizeš je nemogoč. Funkcija mišic okoli čeljusti ni le v prežvekovanju hrane ampak tudi v obrazni mimiki in govoru.
Default avatar

je problem?

biolog12 je napisal/a:
podvprašanje je napisal/a:
Pri zdravem človeku je ta bojazen odveč, naše telo je popoln stroj. Pa čeljust in zobje ti bodo hitreje propadali, če ne bodo v uporabi. Okoli čeljusti so tudi mišice namreč ... morajo delat. Ne hecaj se s tem.
Se ne strinjam. Propad čeljusti in zobovja zaradi tega ker hrane ne grizeš je nemogoč. Funkcija mišic okoli čeljusti ni le v prežvekovanju hrane ampak tudi v obrazni mimiki in govoru.
Da, meni se je zdelo tudi precej neverjetno, da bi prišlo kar do propadanja čeljusti in mišic - to je namreč najbolj pogost laični pomislek glede pasirane hrane.
Default avatar

biolog12

Do tega lahko pride med zelo hitrim prehranjevanjem in sočasnem govorjenju. Potrebno je vedeti, da tudi če si hrano spasirate lahko vseeno pride v pljuča in povzroči zadušitev, sicer je še manjša možnost, saj se tekočina lažje odstrani, vendar vseeno ni izključena.

Lp
Default avatar

je problem?

biolog12 je napisal/a:
Do tega lahko pride med zelo hitrim prehranjevanjem in sočasnem govorjenju. Potrebno je vedeti, da tudi če si hrano spasirate lahko vseeno pride v pljuča in povzroči zadušitev, sicer je še manjša možnost, saj se tekočina lažje odstrani, vendar vseeno ni izključena.

Lp
Hvala še enkrat. Morda bi prosila samo še nekaj - ste mogoče seznanjeni z načinom, kako na sebi izvesti "hemlichov prijem"? Prebrala sem sicer že nekaj o tem, si pogledala tudi posnetke, ampak ne vem, ali dobro razumem tehniko. Kje točno je treba pritisniti in s kakšno silo? Vem, da naj bi si človek načeloma pomagal z robom mize ali s čim podobnim.
Default avatar

sodobna pridelava hrane

Betty; je napisal/a:
Pasirano hrano jedo dojenčki, ki še nimajo zobkov in stari ljudje, ki ne morejo gristi (in nimajo niti proteze), ljudje, ki si popravljajo zobe in jih boli v ustih ali pa morda rakavi bolniki. Zdrav, normalen človek pa mora tudi gristi hrano in mleti z zobmi, saj smo tako ustvarjeni. Hrano je treba prežvečiti, da sploh dobimo občutek sitosti. Si ne predstavljam, da ne bi pojedla jabolka ali podobne hrane.
pasirano hrano in kašice jemo tudi ljudje, ki imamo alergijo na določeno hrano in aditive, kemijo v hrani, ki povzroča bolečine mehki vezivnih tkiv in sklepov in nastopi akutna alergija. Pomaga edinole taka hrana, najbolj otroške kašice, industijsko pripravljenje, brez dodanih sladkorjev, drugih aditivov, biološko neoporečne sestavine. da preživiš tisti teden, da se ti stanje spet normalizira. Pač bolezni sodobnega načina pridelave prehrane, aditivov, sredstev za zaščito proti gnitju in transport, pa če dobro ne opereš,.... In ja, v takem primeru popolnoma zaupam takšni hrani, ker mi omogoča, da se mi stanje normalizira. Poznam tudi nekaj bolnikov z boleznimi prebavnega trakta, pa ko je hudo tudi jedo samo te kašice, za dojenče pripravljene . je edino, kar jim ne poslabša stanja.
Default avatar

biolog12

Hemlichovega prijema ne moramo izvajati sami na sebi.
Default avatar

klrissaa

Punca, menim, da imaš hud problem, vendar ne glede tega, ali jesti pasirano ali ne, pač pa imaš fobijo. In fobije se zdravi pri psihiatru. Namesto da pregleduješ celotno medicinsko knjigo glede pasiranja hrane in mišičnega dela čeljusti, pot pod noge po napotnico in k psihiatru. Če nič drugega, kakšne tablete te znajo precej pomiriti, da se z možnostjo zadušitve ne boš več ukvarjala. Ker če se fobije ne zdravi, se zna razrasti. Čez nekaj mesecev se boš bala stopiti na cesto, ker te lahko kaj povozi in tako dalje in tako naprej. Ne bo kar minilo in ne bo se kar ustavilo. Imaš iracionalne misli, ki te obvladujejo, nikar tega ne zanemari.

V najhujšem primeru, pa te nočem strašiti, so to začetki kakšne psihične bolezni.
Default avatar

te razumem

je problem? je napisal/a:
Ampak saj ima želodec tu lažje delo pa zaradi tega, ker je hrana pasirana, poleg tega se verjetno tudi do določene mere prepoji s slino.

Ne vem, nenadoma se je pojavila fobija, brez kakšne posebne travmatske izkušnje, da se s hrano lahko zadušim. Sedaj močno žvečim, kar mi vzame ogromno energije in časa, pa še vedno imam občutek, da se mi vse zatika v grlu in bo zdrsnilo v sapnik. Prehranjevanje je res postalo precejšnja muka.

Vem, da je problem predvsem psihološki - čeprav je po drugi strani tudi to možno in se dogaja, torej je tudi realna nevarnost, čeprav majhna, ampak vseeno dovolj velika, da me straši. Samo misel na počasno smrt z zadušitvijo me navdaja z veliko grozo.
Te razumem, sama imam isti problem že dolga leta.
Vmes tri nosečnosti, zdravi otroci, normalna porodna teža.
Vseeno pa ti svetujem, da greš k kakemu specialistu. Ker je življenje s fobijo težko, naporno, pa še okolica te nikoli ne razume in ne sprejme dokončno. Sama pri zdravljenjih nisem imela srečne roke pri specialistih.