Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

bulimija,menstruacija in plodnost

Default avatar
Zdravo.
K vam se obracam ker imam resne probleme.za bulimijo sem zbolela pred dobrimi 7leti
Do lanskega leta sem jemala kt in sem imela menstruacijo od lani pa ne vec
Sla sem do ginelologinje ki mi je dala pregledati kri.ugotovila je da imam prenizke vrednosti zato sem dobila tablete cyclopirogena.jemala sem jih 3mesece.takrat sem imela normalno menstruacijo potem pa spet nic.zanima me kaj naj naredim.dnevno me namrec muci misel na to da v rokah nikoli ne bom drzala svojega otroka.naj se pov da sem v teh 7letih vsega skupaj shujsala 10kg.ali mi lahko poveste ali po premagani bulimiji zenska lahko normalno zanosi ali je lahko dozivjensko neplodna.in ali obstajajo raziskavekjer se ro opazi?kako pa lahko zanosim ce menstruacije se vedno ne bom imela?stara sem 24let
Default avatar
Pozdravljeni!
Bulimija in amenoreja nista najboljša kombinacija. Težave se lotite čimprej in celostno. Zdravljenje bulimije je nujen predpogoj, da lahko uredimo hormonsko stanje.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
kaj to pomeni da amenoreja in bulim ija nista najboljsa kombinacija...ali nikoli ne bom mogla imeti otok.in se kaj pa ce se mi menstruacija ne pojavi tudi ce se pozdravim.kako naj zanosim.
Default avatar
zanima me kaj to pomeni da nista najbolsa kombinacija.kakoi lahko pomagam sama.imam namrec neizmerno zeljo po otroku in vse bolj me skrbi da ga ne bom nikoli imela.ali se po premagani bulimiji menstruacija vrne sama in ali so lahko posledice bulimije trajne
Default avatar
ze veckrat sem vam pisala pa ne dobim odgovora prosim pomagajte mi ker sem obupana.kaj to pomeni da nista najbolsa kombinacija.kaj naj naredim ker si res zelim otrok,kaj ce se menstruacija ne pojavi.
Default avatar
Pozdravljeni Zanaaa!
Ali boste imeli otroke ali ne vam pa nihče ne more odgovorit. Velika verjetnost je, da jih boste imeli, če si jih želite. Če nimate menstruacije obiščite svojega ginekologa, ki vam bo pomagal urediti menstruacijski ciklus. Poskusite najti rešitev za bulimijo. S temi ukrepi boste že veliko naredili sami za svoje reproduktivno zdravje!
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
ginekologinjo sem ze obiskala in sem ji tudi pojasnila da imam bulimijo.predpisala mi je tablete trisequens za 3 mesece.ko sem jih jemala sem imela normalno menstruacijo po prenehanju pa so se tezave spet ponovile.to je bilo konec poletja od takrat pa menstruacije spet mimam.kako mi torej lahko pomaga,kaj mi lahko predpise da se bo to uredilo,saj si otrok zelim cim prej mogoce ze naslednje leto.hvala za odgovor.lp
Default avatar
Pozdravljeni Zanaaa!
V prvem pismu ste mi napisali, da ste pri ginekologinji dobili terapijo Cyclo Progynovo za tri mesece, v prejšnjem pa, Trisequens za tri mesece.
Cyclo Progynovo predpisujemo mlajšim ženskam, ki želijo zanosit, za vzpostavitev rednega ciklusa. Triseqens je hormonsko nadomestno zdravljenje za obdobje menopavze. V obeh preparatih je BH estradiol in ne delujejo kot kontracepcija. To pomeni, da ob jemanju teh zdravil lahko tudi zanosite.
Če si želite zanosit, vam predlagam, da vas vaša ginekologinja napoti v terciarni center, kjer se ukvarjajo s pomočjo pri zanositvi. V tem času pa ne bi bilo napačno, če terapijo s Cyclo Progynovo nadaljujete.
Potrebno bi bilo izpeljati diagnostiko, to pomeni, najti vzrok za izostanek menstruacije.
Nikjer mi niste napisali koliko ste stari. Tudi ta podatek je zelo pomemben.
Prav pa ravnate, da ste začeli reševati stvari, ki vas skrbijo.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
pozdravljeni.napisala sem obe vrsti tablet zato ker sem jemala oboje.bila sem namrec dvakrat pri ginekologu kjer sem pojasnila svoje tezave z bulimijo in so mi dvakrat predpisali razlicne tablete.menstruacijo sem imela pri obeh samo v casu je,anja potem kasneje pa se ni vec pojavila.stara sem 24 let.ali mislite da je razlog za izostanek menstruacije bulimija in kako se v tem primeru resijo tezave.kako bom sploh zanosila ce menstruacije nimam.najbol od vsega me namrec skrbi da ne bi zaradi bulimije mogla imeti otrok.ali je bolehanje za to boleznijo v 7 letih lahko pustilo kasne posledice ali je to le zacasno v casu bolezni
Default avatar
Nič še ni izgubljenega. Predlagam, da se z ginekologom pogovorita o vzdrževanju ciklusa z zdravili in sočasno zdravljenje bulimije.
Nič niste zamudili ali pokvarili. Telo ima navadno zelo veliko rezervo za popravljanje napak. 3 mesece vzdrževanja ciklusa ne bo dovolj. Terapija mora trajati tako dolgo, da je uspešna.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
lepo bi vas prosila za odgovor da vem kaj naj v tem primeru storim,kaksne imam možnosti
Default avatar
Poiščite pomoč in to je že prvi korak k uspešnemu zdravljenju.
Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
pozdravljeni.
bila sem pri ginekologinji in mi je ponobno predpisala cyclo progynova tablete za 3 mesec3e.rekla je da imam tanko sluznico in sicer 2 oz 3 mm in 32 mm velike jajcnike.kaj to pomeni.ali je to slabo.je to posledica bulimije.in se kako naj zanosim ce4 svoje menstruacije in ovulacije sploh nimam
Default avatar
Pozdravljeni Zanaaa!
Prihajate od pregleda pri vaši ginekologinji in nimate odgovora na vprašanje, kaj pomeni vaš ultrazvočni izvid. To me malo skrbi. Kako to, da se niste z osebno zdravnico pogovorili o vprašanjih, ki vas zanimajo?
Tanka sluznica endometrija in amenoreja (stanje brez menstruacij), pomeni, da je funkcija (delovanje hormonov) neustrezno. Jajčnik kot kaže morfološko (po obliki) ustreza.
Tudi če je morfologija rodil (UZ primernega videza) dobra in ni funkcije (delovanja), trenutno ne morete zanosit. Ob hormonskih tabletkah Cyclo Progynovi pa je zanositev možna!
Vaša ginekologinja je vaša zaupnica s strokovnim znanjem. Namen ginekologa ni, da vam naredi UZ in predpiše recept. Vas mora obvestiti o izsledkih svoje preiskave in o možnostih zdravljenja.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
torej pomeni da z tabletami cyclo progynova lahko zanosim.ali to pomeni da vzpodbujajo poleg menstruacije tudi ovulacijo
Default avatar
Pozdravljeni,
gospodični Zanaaa bi rada namenila nekaj vzpodbudnih besed pa upam, da ne bo to napačno razumljeno kot propaganda bulimije. Sama imam bulimijo z vzponi in padci že 17 let, stara sem 33. Moja teža je bila nekaj časa precej nizka, trenutno imam "normalno" težo. Dolgo časa sem bila brez menstruacije, a sem pred leti kljub temu zanosila.Čeprav menstruacije ni bilo, je do ovulacije vseeno prišlo...in po čudežu sem zanosila...tako da ni vse tako brezupno. Seveda je na prvem mestu tako fizično kot mentalno zdravje, jaz sem od nosečnosti in materinstva precej napredovala, a še vedno kdaj pridejo slaba obdobja. Držim pesti, da se ti vse izide...lp
Default avatar
Menstruacija je krvavitev, ki sledi ovulaciji. CycloProgynova niso kontracepcijske tabletke, zato lahko zanosite med terapijo. Sicer pa niso zdravilo za zdravljenje neplodnosti.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni Ancabanca!
Hvala za vaš prispevek. Verjetno lahko pritrdite, da je bulimijo potrebno zdravit. Izguba menstruacije zaradi nihanja v teži ni njen najhujši simptom ali posledica.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Seveda,bulimijo je potrebno zdraviti in v nobenem primeru je ne podpiram.Meni je uničila in me prikrajšala ze dobršen del življenja. Želela sem le povedati Zanaaa, da ni vse tako črno,kot se zdi.
Default avatar
hvala za vzpodbudne beside.mislim da vprasanja niste razumeli.zanima me namrec ce tablete vzpodbujajo samo menstruacijo ali tudi ovulacijo.imam namrec nizko raven hormonov.ali se lahko zgodi da pri meni prihaja s pomocjo tablet do menstuacije,vendarr pa pri tem ovulacije ni.ce jemljem tablete cyclo progynova kateri dan lahko naredim ovulacijski test

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič