Starševski čvek

nov nepremičninski davek

Default avatar

od kdaj velja

Velja nov nepremičninski davek že za leto 2014? Imam podnajemnike in sicer od 01.09.2013. Se bo v tem primeru štelo, da je osnova za izračun 0,5 ali 0,15%? Hvala.
Default avatar

zaenkrat.

Zaenkrat je še pod vetom. Samo verjetno ne bo dolgo, Podnajemniki od 1.9. pomenijo, da boš plačala po 0,50, ker bi morali biti v stanovanju najmanj 6 mesecev.
Default avatar

dvomim

zaenkrat. je napisal/a:
Zakoni se ne sprejemajo za nazaj. Ko bo zakon stopil v veljavo se bodo začeli šteti tudi meseci. Če stopi v veljavo s 1.1.2014 kot je bilo napovedano se ba ta nov davek plačal leta 2015. In v letu 2014 je v primeru najema za plačilo nižjega davka potrebno imeti stanovanje v najemu vsah 6 mesecev.
Default avatar

ok

dvomim je napisal/a:
meni je tudi tako logično in se zdi edino prav (koliko je ta davek na splošno sploh lahko označen za pravičnega)...samo potem mi ni jasno kaj so imeli prihodki od tega davka tako bistven vpliv na proračun 2014...
Default avatar

zaenkrat.

Dohodnina se zaračuna za 1 leto za nazaj, verjetno se bo tudi ta davek. Ne moreš plačati davka za naprej. Npr., da prodaš hišo 2. januarja?
Default avatar

ok

zaenkrat. je napisal/a:
dohodnina je tako...so pa tudi primeri ko ni tako...npr. cestne dajatve...plačaš ob registraciji vnaprej...ko prodaš avto se ti neporabljen sorazmerni del vrne