Med.Over.Net

Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Zdravstveni nasveti, e-svetovanje, podpora in izmenjava mnenj o naših najmlajših.

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Tanč

Ponavljajoci bronhitisi-bronhiolitisi

Default avatar

mimi8

Pozdravljeni,

Lani, ko je bil sin star leto in pol, smo cez zimo jemali singulair, ker je imel 3 zaporedne epizode
bronhitisa oz. bronhiolitisa. Vedno se je zacelo z larginitis kasljem in potem B. Ko smo singulair
jemali 4 mesece se B sicer ni ponovil. Sem pa mu vedno v tem casu jemanja singulaira, ko se je zacel laringitis, takoj pricela dajati inhalacije s fiziolosko z inhalatorjem. Aprila smo vzeli zadnjo skatlo singulair.

Kar se tice B, smo imeli od maja do novembra mir, so bili prehladi, ampak sem mu vedno delala
inhalacije. No, zdaj v jeseni (1x v sept. in 1x okt.) spet laringitis, ampak takoj inhalacije, in vec se ni razvilo kot prehlad na nos in socen kaselj.

Tokrat, novembra ob zacetku kaslja pa inhalacije niso pomagale, mogoce ker sem mu jih res naredila samo 2x na dan, in je P ze slisala na pljucih B, in sva dobila berodual+flixotide (2 vpiha vsakega na 12 ur). In seveda predlog, da zacnemo spet s singlulairom. Jaz bi se seveda vsej tej kemiji rada izognila.

Moje vprasanje je, kolikokrat na dan so smiselne inhalacije s fiziološko, običajno sva jih delala 3x na dan. Naj poskusim veckrat, ko se zacne kaselj? Ali to ni priporoceno? Ne vem, da se telo ne navadi. Kaj pa, ce bi mu tudi ko je zdrav, torej vse dni zvecer 1x delala inhalacije? Pa tudi, zacela sem mu dajati Imunoglukan. V navodilih pise, da se naj posvetujemo s P, ob socasnemu jemanju drugih vitaminskih in mineralnih dodatkov. Dajem pa mu tudi otroske vitamine od GNLD (Golden). Lahko oboje ali naj vitaminske tablete raje izpustim, v casu ko mu bom dajala Imunoglukan? (tu je o vsebini http://www.srecno-zivljenje.com/zdrav-i ... otrok.html)?

Upam, da nisem bila predolga. Zelo bom hvalezna vasega odgovora, ker me je strah, kaj bo ta zima prinesla, saj me razumete, da bi rada cim manj teh zdravil, ko pa je le star samo dve leti in pol.
Starejsi bratec je zdrav, redko redko bolan, pa smo vse enako delali (oba dojena, ogromno zunaj, doma smo na dezeli). Res pa je, da je mlajsi zbolel za oslovskim kaljsem, ko je bil star malo vec kot mesec dni, mogoce zaradi tega te tezave, ne vem ...

Hvala in lep vikend zelim.
Default avatar

Tanč

Inhalcije fiziološke raztopine seveda niso zdravilo, pripomorejo pa k vlaženju dihalne sluznice in splošnemu blaženju težav zaradi vnetja dihal. Svetujemo jih 3-4x dnevno po nekaj mililtrov FR, pri čemer vedno dobro izperemo in posušimo vse dele inhalatorja (zaradi preprečevanja naselitve plesni v vlažnih ceveh, kar bi zelo škodilo dihalom ob naslednjih inhalacijah).
Singulair bi morda uvedli, če se bodo znaki obstrukcije dihal ponovili ob naslednjem prehadu in če ob inhalacijah s FR ne bo izboljšanja.
Kemija je kemija, pa vendar rešuje življenja. brez nje si ni mogoče predstavljati sodobnega varnega življenja, kljub nasprotni mislenosti. Z le malo domišljije si lahko predstavljamo svet brez zdravil in kaj bi to pomenilo za svetovno populacijo. Ampak dokler je na voljo takojšnja pomoč, četudi opustimo vse priporočene ukrepe, si lahko tudi izbiramo in čakamo, pa čeprav hudo poslabšanje.
Vendar je seveda potrebno uvesti zdravilo le, če smo prepričani, da ga otrok res potrebuje. Če zdravnik meni, da ima otrok astmo (vedno lepo reagira na zdravljenje z bronhodilatatorjem, v družini je astma ali inhaaltorne alergije, ima ob poslabšanjih znake težkega dihanja s padcem oksigenacije hemoglobina), potem bi bilo dobro opraviti rpegled pri pediatru pulmologu, ki bi astmo z veliko verjetnostjo potrdil ali izključil. Sicer hitro pridemo do "preveč zdravljenih" otrok (in odraslih).
Kar se tiče prehranskih dodatkov, vam kaj več od tistega, kar piše v navodilih vsakega posameznega, ne znam povedati. Ne spadajo med zdravila, ki jih moram poznati in dejansko je nepošteno, da proizvajalec svetuje posvet z zdravnikom, če pa ne gre za zdravila. Bolje bi bilo, da sami prevzamejo odgovornost za svoje proizvode.
Oslovski kašelj tudi močno poškoduje sluznico dihal, vendar v nekaj mesecih ne bi smelo biti nobenih posledic več. RSV povzroča dolgotrajnejše okvare na sluznici dihal.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

mimi8

Pozdravljeni,

hvala za vas izcrpen odg. Razumem, da so zdravila potrebna, kar ne razumem je, da ko smo mi bili mali ni bilo potrebnih taksnih zdravil, smo bili bolni, normalno, ampak ne tako, pa tudi v druzini ni astme. Vem, da so drugi casi, samo mi smo tisti, ki se zelo trudimo, da zivimo zdravo.

Hvala tudi za vasa navodila glede inhalatorja. Po uporabi vse dele pustim, da se posusijo. Ko pa je prehlada konec pa vse dele tudi prekuham, kot pise v navodilih. Ja, saj ce pomislis, da otroku delas dobro, po drugi strani pa s tem zelo skodis, ce narobe uporabljas ...

Bomo ze nekako prebrodili to.

Hvalezna sem vam za vas cas.
Default avatar

Tanč

Ko smo bili mi mali, teh zdravil sploh ni bilo, pa tudi razumevanja mehanizma nastanka bolezni ne. Bronhiolitis se je pogosto štel za poslabšanje astme ob prehladni virozi. Singulair je zdravilo, s katerim zdravimo zadnjih 10 let, prej ga ni bilo. K sreči so pač sedaj na voljo zdravila, ki zdravijo. še pred 45 leti so morali za navaden bronhodilatator (današnji ventolin) v Švico. Verjemite pa, da so te bolezni vedno bile, samo vedenje o njih je bilo v stroki premajhno, ljudje pa niso imeli informacij, pa o tem pač niso nič vedeli.
Zagotovo pa kolektivi malih otrok za obolevanje ne delujejo blagodejno, pa tudi starši se sedaj tudi za banalne prehladne viroze mnogo bolj obremenjujejo, kot so se včasih naši starši:=)
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč