Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Zveza z mlajšim moškim

Default avatar
Zdravo,

če ima katera ženska ali moški tukaj kakšno izkušnjo, da bi bili v zvezi, ko je moški mlajši.

Meni se je to zgodilo. Pri svojih letih, 40 jih bom imela, pa spoznam 29 letnika. Najprej sva se družila čisto tako zaradi krajšanja časa in skozi mesece spoznavam, kako se fajn razumeva in ujameva.
Samo kako je to možno?
Tega pač res nisem načrtovala. Priznam pa, da mi je všeč, ker ni tako obremenjen z preteklostjo, kot so moški pri mojih letih. Pa tudi jaz imam precej izkušenj za seboj, družine si nisem ustvarila, tako je prišlo.
Vem da bo skoraj vsakdo pomislil, kaj pa bosta počela skupaj dolgoročnejše, ko bo on želel družino, jaz pa bom že prestara za to.
Res je, tudi mene črviček pogloda, predvsem zato, ker vidim, da se navezujeva eden na drugega.
Sama sebe ne razumem, a morda tudi jaz svojo mladost lovim na tak način?
Toliko lepih trenutkov pravzaprav z nobenim sovrstnikom v življenju nisem izkusila. Tako se mi zdi, kot da so bili vsi starejši moški, s katerimi sem bila-bolj nezreli od tega mladega moškega.
Prav strah me postane na momente, ker ne vem, a je to neka iluzija in mogoče le začimba življenja.
Pa res pri pogovoru sploh nimam občutka, da sem toliko starejša od njega, oba podobno razmišljava.
Trenutno tudi na videz ni videti razlike, je pa res, da ko sem z njim v družbi, me vseeno malo skrbi, da bo kdo čudno pogledal.
Zmedena sem precej, zato bi res želela kakšno izkušnjo, kdor je to sam sprobal.
Kakšno moraliziranje in take stvari pa raje ne bi brala, ampak res resnične izkušnje!
Mogoče bi morali imeti kakšno združenje partnerjev z veliko starostno razliko:-)
V tem se počutim namreč nekoliko sama.
Hvala vnaprej!
Default avatar
Verjemi, da ne bosta edini par s tako veliko starostno razliko v to smer.
Midva sva narazen celih 14 let - jaz starejša. Jaz imam otroke od prej (še to za nameček), on je brez in bo očitno brez tudi ostal.
Med 30 in 40 letom pa res ne more biti neke gromozanske razlike pri zrelosti, ostale razlike so pa tako ali tako odvisne od človeka (pogled na svet, način razmišljanja, vera in podobne), ne od let.
Glede otrok - nisi še rekla zadnje besede. Imam kar nekaj prijateljic, ki so prvič rodile šele po 40. letu, prej pa problemi, zdravljenje, pa bolezen, vse zaman ... nato pa bum, prijetno presenečenje, ko sploh niso več pričakovale. Če si fit, če zdravo ješ, migaš, ne kadiš, ne pretiravaš z alkoholom, če skratka lepo delaš s svojim telesom, se ti bo obrestovalo.
Glede buljenja drugih - eh, ga ne bo. Saj nista 20 let narazen. Pri nama se sicer opazi, da sem jaz starejša, ampak ne za toliko. Ko me je predstavil doma, me je pomladil za 6 let, pa niso nič posumili. Jaz sem pa njega pri mojih postarala, pa je tudi šlo skozi. V javnosti ne opazim kakih pogledov. Mogoče so, ampak dejansko še nisem zaznala kakega zgražanja.

Njegovi prijatelji so bili sprva seveda navdušeni, ko jim je povedal, s kako staro hodi, ker imajo vsi neki fetiš na milfe. Ko je stvar začela postajati resna, so mu nekaj sikali in ga svarili, ko so me pa spoznali, so pa utihnili. Sem v veliko boljši formi kot njihove punce, ki so tudi več kot 15 let mlajše, tako da ... Moj ljubi pa pravi, da tako vsaj ve, kako se bom starala ...
Mah uživaj, ljubezen ni samoumevna in dobri partnerji ne padajo vsak dan z neba.
Default avatar
brez panike je napisal/a:
Imam pripombo. Ko boš milfa stara 65 let, boš težko izgledala vsaj enako, nikar pa bolje od 50 let stare ženske. Tako da ...
Default avatar
.si je napisal/a:
Ja in? A pri ljubezni gre za lep videz?
Poleg tega ne govorim o izgledu, govorim o formi.
In a slučajno misliš, da bo pa moj partner večni mladenič? Je dovolj samokritičen, da so mu te zadeve jasne in si ne dela iluzij, da bo pri 50 lahko dobil kako mladenko od 30 let. V nasprotju z marsikaterim drugim moškim.
Default avatar
brez panike je napisal/a:
Kapo dol pred takim samokritičnim ulovom (z garancijo) in formo pri 65.
Default avatar
No, za formo pri 65 ne morem vedeti, ampak tudi te mladenke, ki so zdaj stare 30, ne morejo vedeti, kakšne bodo v mojih letih. In kasneje. Razlike med ljudmi so ogromne. Ne vem, koliko si star, predvidevam da ne prav dosti.
Zdaj pa dosti o meni, ker to ni moja tema.
Default avatar
Hvala za tvojo izkušnjo, koliko časa pa sta že skupaj?
Ja resnično pa se vedno najde kdo, ki prav mora stresti malo negativne energije, malce popljuvati..pa čeprav sem izrecno napisala, da bi želela prebrati kakšno izkušnjo koga, ki je to izkusil, ne pa nekih predvidevanj, posmehovanj..nihče ne more vedeti, kako je v čevljih drugega, če jih ni nikoli obul..in tudi kdo pa pravi, da tisti, ki se poročijo z vrstnikom, pa so si čez 20 let še vedno kompatibilni, privlačni..mislim da prav tako ni garancije..razmišljati, kako bo čez 20 let se mi pa res zdi malo pretirano..
Default avatar
Mia40 je napisal/a:
Odgovor, zakaj je temu tako, pove vse. Kakorkoli nerada slišiš: ta trend se bo stopnjeval v letih, ko se boš že srečevala s težavami menopavze, ki vplivajo na libido, on pa tega ne bo pripravljen razumeti. Obenem tudi sama kompatibilnosti ob bok postavljaš privlačnost ......
Default avatar
Mia40 je napisal/a:
Želela si slišati izkušnjo nekoga in si jo slišala. Ko si jo slišala, si jo razumela kot pljuvanje, posmehovanje, predvidevanje. A so navedena le gola dejstva.

Moški pri 50 letih in ženska pri 65 letih sta kompatibilna le v enem primeru; če je on pri svojih 50 letih izgleda, kondicije in razmišljanja kot starec pri 70 letih. Ker, ti pri svojih 65 letih ne boš bila nikoli enaka in konkurenčna zreli ženski pri 45 letih (po mišljenju in v izgledu, po vitalnosti in formi, s spolnim apetitom, ki dobi vrhunec preden ga zmanjša menopavza...), kakršna bi sodila ob njegov bok, če bo on vitalen 50 letnik. To so dejstva in ne posmehovanje, realnost, ki odločajo o marsičem, ljubezen gor ali dol.

Vitalen 50 letnik se bo ob uveneli 65 letnici globoko zamislil, če se ne bo premislil prej, ljubezen gor ali dol. Zmanjkalo ti bo goriva zanjo.
Default avatar
Še tole;

včasih so dejali, da je najbolje, če je ženska 5 do 6 let mlajša od moškega. Do tega so prišli na podlagi življenjskih izkušenj. Strinjam se s to ugotovitvijo, da se zveza z žensko, 10 ali več let ( 15) starejšo od moškega ne obnese potem, ko se zgodijo bistvene spremembe na ženski, po menopavzi. Pravi, odrasli, zreli moški, ne potrebuje matere. Potrebuje žensko. Pa ne od sebe starejšo za skoraj eno generacijo. Če ni nekaj narobe z njegovo izbiro, to doume šele takrat.

Večina moških zato računa primerna leta svoje ženske takole; moja leta - polovic - deset. Tridesetletnik se ozira za petindvajset let starimi, 50 letnik za petintrideset let starimi, sedemdesetletnik za dobrih štiridesetet starimi. Ozira se že, ozira, ta zadnji. Realizirajo se pa te želje le v primeru, ko se te želje in želja po potrditvi ujamejo z željami ženske, ki išče svojega vedno odsotnega in pogrešanega očeta in išče njegovo nikoli doživeto ljubezen. Taka razlika v letih kaže na vse drugo in ne na pravo ljubezen, med drugim tudi na željo ženske po varnosti, predvsem finančni. Ne obnese zato najbolje niti ta kombinacija. Včasih finančna varnost ne nadomesti tistega, kar potrebuje 40 do 50 let stara ženska in kar ji denarja poln starec ne more dati.

Tako tudi forme polna 65 letna ženska ne more dati vitalnemu 50 letniku tistega, čemur se ne more ustavljati, če je z njim vse v redu. ljubezen gor ali predvsem - dol.
Default avatar
Dopolnjujem, ker tamle manjka en plus; Večina moških računa primerna leta svoje ženske takole; moja leta - polovic- plus deset. Ostalo velja, kot je zapisano.

Upam, da sem pojasnil svoje poglede dovolj razumljivo in da je jasno, kaj se na podlagi življenjskih izkušenj obnese in kaj se ne, kaj je nekako naravno, logično in samoumevno in kaj iz nekih drugih vzgibov skupaj v zvezo nekako zvlečeno.

Primerna leta imajo svojo težo in igrajo pomembno vlogo pri zvezi ženske in moškega, imajo vpliv na trajnost zveze in srečo v zvezi.
Default avatar
ne postajamo mlajši je napisal/a:
Tudi moški imate svoje težave. In težave v meni verjetno enako težko prenaša partner, ki je star toliko kot ženska ali celo starejši - če pač ni partner v pravem pomenu besede. Glede na delež ločitev pri nas bi rekla, da starost res nima vpliva na to, ali bo zveza srečna in dolga, ker ne verjamem, da so vsi ti ločeni pari taki, da je ženska deset let starejša.
V svoji bližini videvam par, ki ima podobno razliko kot midva, on je star 50 in ona 65. Oba sta "fejst" na pogled in delujeta kot skladen par.

Midva sva zdaj skupaj šest let. On je pred mano imel punco, ki je cirka 20 let mlajša od mene (joj, res grozno, ko človek začne opletati s ciframi), ampak pravi, da si sploh ni znal predstavljati, da je biti v paru lahko tako zelo super. Midva se štekava in se imava fajn.
Sicer pa, ali se uspešnost zveze meri samo po tem, da traja do smrti?
Default avatar
brez panike je napisal/a:
V čem je problem, če ga ni? 45 in 30 je še kar dobra kombinacija za uno hopacupa zadevo, nivo hormončkov na obeh straneh ravno usklajen. Če se štekata, potem ti ni dolgcajt in se imata fajn. Trenutno. Počakaj, pa boš videla na svojem praktičnem primeru, kako se obnese šeeee kombinacija 50 in 35, tudi ta morda še ni kritična.

Počakaj zato še na 55 in 40, potem 60 in 45, 65 in 50, 70 in 55, 75 in 60 in tako dalje... Morda se bo zavleklo še dlje, morda niti do začetka štetja ne. Ne vemo še, če bo zveza tako uspešna, da bo trajala do smrti..., prezgodaj je še. A če ti zadošča še par srečnih let, se ne sekiraj za vnaprej. Po tistem se ne razburjaj za nazaj, če se ne bo hotel postarati s tabo.

Ne gre samo za težave V meni in MED meno. Gre za kompleksne spremembe, ki jih na ženski v celoti mena povzroči, gre za trajne težave in trajne spremembe PO meni. Partner, ki je star toliko, kot partnerka, prenaša njene težave in spremembe lažje, saj je po letih z vsem, tudi s hormoni, uglašen z njo. Stara in postara se z njo. Tvoj partner pa ima tako na palec za cca. 15 do 20 let prestaro partnerko glede na običajne kombinacije let, postarala se boš pred njim z vsem, kar to za sabo potegne in to je dejstvo, pa ne zameri, če povem tako, kot je videti in kot bo. Če njega to ne moti sedaj, mene tudi ne moti. Kako pa bo na to razliko let gledal on čez deset let, boš ugotovila sama, tega ne ve sedaj nihče, niti on sam. 30 let staremu moškemu je 45-letnica lahko afrodizijak. Mnogi tridesetletniki sanjajo o tem, kako bi podrli kakšno milfo malo čez štirideset let, ki seksa, kot da ji je to zadnjič in on ima to priliko dnevno. Vendar, že 50 let staremu 65 letnica ni več afrodizijak, o kateremu nonstop sanja, ampak mu je to 35-letnica, pa bodi ti s svojimi 65-timi leti v kondiciji za dvakrat maraton pretečt, oprosti za direktnost. Kapiraš sedaj?

PO meni ne bo nič tako, kot je sedaj. Nič tudi ni tako, kot je videti na prvi pogled pri drugih in tudi drugi niso nikakršna referenca za uspešnost zveze pri vaju. Vem, kaj pripovedujem, ker sem se s tem ukvarjal več let in na več praktičnih primerih, tudi na svojem. Srečno torej - PO. Iz dveh slovenskih pregovorov sledi tretji, primeren za ta primer, ki se glasi; vsak je svoje jame kopač.
Default avatar
Jaoj, folk!! Kdo pa kateremu od njiju garantira, da bo čez pet let še živ??? Potem bi se tisti, ki bi ostal, sekiral, zakaj nista zaradi predsodkov užila ponujene sreče. Četudi je ženska mlajša, kje je garancija, da njej ali njemu ne zadiši kdo drug? Ona naj samo skrbi za svoj dober izgled, da se bo ona dobro počutila v svoji koži - to je največ, kar lahko človek stori zase in za partnerja - vse ostalo je v božjih rokah!!!
Default avatar
.si je napisal/a:
Po tvoji teoriji je edina možnost za žensko, da se pri 20 ogreje za kakega 50-letnika. Pri 30 je že na tankem ledu, če vzame abrahama.

Pet let starejši je pa itak zdaleč premalo, ker bo on pri 50 gledal za deset let mlajšimi od nje. Od kje črpaš svoje modrosti, zaupaj nam.
Default avatar
Izzabella je napisal/a:
Pa ja, kje je kakršna koli garancija za karkoli? Nimamo je.
Default avatar
Izzabella je napisal/a:
Ni garancije, da preživimo, ni garancije, da ti ne zadiši kdo drug, ni garancije, koliko časa zdrži tvoj dober izgled. Zakaj potlej sploh postavljati vprašanja o primernosti take zveze?!
Default avatar
.si je napisal/a:
Se sploh kdaj preneha gledati na ljubezen skozi spolnost?
Default avatar
Uživajta, dokler traja.
Default avatar
na tvojem vrtičku je napisal/a:
Gori ogenj brez kisika?

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic