Starševski čvek

JT: Hiperbarična kisikova terapija kot zanesljivo sredstvo za boljše zdravje in počutje

Default avatar
Dandanašnji smo dnevno izpostavljeni delovnim naporom, stresu, poškodbam in posledično tudi prenekaterim boleznim. Zato po svetu ljudje za izboljšanje storilnosti, izboljšanje imunskega sistema, preprečevanje morebitnih bolezni in zdravljenje le teh ter sanacijo poškodb, prakticirajo uporabo hiperbarične kisikove terapije.

Pričenjamo Javno tribuno na temo hiperbarične kisikove terapije.

Na vaša vprašanja bo odgovarjal Tomaž Porenta.

Vabljeni k sodelovanju.
Default avatar
Prvo kot prvo me zanima, kaj to sploh je, kakšna je to komora?
Default avatar
Na kakšen način komora zmanjša bolečine, npr. v sklepih? Zanima me mehanizem delovanja, kaj se "zgodi s telesom", da je bolečina zmanjšana?
Default avatar
Pozdravljeni, ali mi lahko prosim razložite kaj sploh to pomeni?
Hvala. LP
Default avatar
komora? je napisal/a:
pozdravljeni,

hiperbarična kisikova terapija je metoda, kjer človek v posebni komori diha čist kisik pod povečanim tlakom. Zaradi fizikalnih zakonov se kisik vtaplja v plazmo, drugo pomembno tekočino v človeškem telesu, ta pa ga ponese do praktično vseh delov človeškega organizma. Zato je telo mnogo bolje oskrbljeno s tem življensko pomembnim plinom, ki tako intenzivno pomaga pri obnovi celic, razstruplja telo, povečuje imunski sistem, uničuje vnetja v telesu in še mnogo več.
Za podrobnejšo razlago se povežite na spodnji link.
http://www.ipromocija.si/hc-oksi/
***
Tomaž Porenta
Default avatar
A morda zadeva pomaga pri migreni? Z njo se srečujem že kar nekaj časa in res ne vem kaj bi še probala.....so pa to res močne migrene.
Default avatar
mimogrede je napisal/a:
pozdravljeni,

za večino težav v našem telesu je kriva slaba oskrba tkiv s kisikom. Eno od takih stanj so tudi vnetja, ki so običajni vzrok za bolečine v sklepih ( če seveda odmislimo fizične poškodbe in obrabe). Hiperbarična kisikova terapija je odlična metoda za sanacijo vseh vnetij, ki nastanejo zaradi anaerobnih bakterij, jih uniči, odstarni pa tudi toksine, ki pri tem nastajajo. Z odpravo vnetja torej odpravimo tudi bolečine.
***
Tomaž Porenta
Default avatar
slišala sem da je mogoče rakave bolnike zdraviti tudi s to metodo, saj naj bolne celice ne bi marale kisika. Je to res in ali ste imeli kakšne tak primer?
Default avatar
Ali ni prevelika doza kisika v krvi nevarna? Ali pride pri terapiji lahko do hipreventilacije?
Default avatar
Zveni zanimivo.
Na spletni strani ni razvidno, koliko terapij se priporoča (samo koliko časa traja ena)
Zanima me za splošno zdravje in odpornost...kolikokrat in kako pogosto se priporoča "kisikova terapija"? in v kakšni pogostosti?
Pa cena bi bila tudi dobrodošel podatek.

HVALA.
Default avatar
A je to potem dobro tudi za športnike, za hitrejšo regeneracijo, za bolljšo fizično pripravljenost?

Če mi je znano oni tudi v nekih šotorih z manj kisika, ups to je ravno obratno bivajo, da se pripravijo?
A sem čisto mimo udarila?
Default avatar
Migrena! je napisal/a:
pozdravljeni,

tudi migrena je vrsta vnetja, vnetja živčnega sistema, ki povzroča vrsto težav, od bolečin v glavi, do slabosti, bruhanja, v težjih oblikah še kaj več. In ker s hipebarično kisikovo terapijo primarno uničujemo vnetja, pomaga tudi v tej težavi. Poleg tega HBOT (kratica za hiperbarično kisikovo terapijo) obnavlja tudi celice živčnega sistema. HBOT nevtralizira toksične celične stranske produkte in lahko povrne poškodovanim nevronom prvotno aktivnost, s tem pa pravilno delovanje celotnega živčnega sistema. Rezultati so zelo vzpodbudni, ljudje hitro občutijo izboljšanje, učinki pa so trajni.
***
Tomaž Porenta
Default avatar
Pozdravljeni,
jaz sem pa bila nekaj časa nazaj operirana na hrbtenici in imam še vedno hude bolečine. Sicer sem mobilna, a me to zelo moti pri gibanju. Se da kaj pomagati z vašo terapijo?

Hvala in lp
Default avatar
medovernet12 je napisal/a:
pozdravljeni,

žal vas bom moral razočarati, v večini primerov HBOT ne pomaga pri rakavih bolnikih. Je pa priporočljiva terapija v času po obsevanjih in kemoterapijah za boljše počutje in sanacijo poškodb tkiv, ki pri teh invazivnih postopkih nastajajo.
***
Tomaž Porenta
Default avatar
Nevednež je napisal/a:
pozdravljeni,

doziranje kisika je odvisno od več faktorjev, ki so: koncentracija, pritisk, pod katerim ga človek vdihuje in čas. V našem primeru so vse te komponente kontrolirane in so povsem nenevarne.
***
Tomaž Porenta
Default avatar
Na vasi spletni strani ne najdem cenika. Ga lahko, prosim, objavite tukaj?
Hvala.
Default avatar
športniki je napisal/a:
pozdravljeni,

seveda je to koristna terapija za športnike, le da gre tu za nekoliko drugačne cilje. Športniki pridejo v komoro ali zdraviti poškodbe ali pa na regeneracijo po težjih naporih. Lahko se pohvalimo, da so bili člani košarkarske reprezentace v času Eurobasketa na regeneraciji v našem Hiperbaričnem centru in so se z rezultati zelo pohvalili.

Imate prav, obstajajo tudi taki šotori, prostori, kjer pa gre za obraten princip, telo se navaja, da z manj kisika zmore več - višinske priprave temu rečemo.
***
Tomaž Porenta
Default avatar
wexler je napisal/a:
pozdravljeni,

cena ene terapije, ki traja cca 2 uri, stane 85 €. Poleg posebne obleke, ki jo dobite za terapijo v komori in maske za dihanje kisika, preživite priblžno uro in pol v komori, ostal čas odpade za pripravo in zaključek terapije. V primeru, da potrebujete večje število terapij, pomeni vsaj deset, vam nudijo 15 % popust. Število potrebnih terapij je odvisno od težav, ki jih imate in se o njih številu dogovorimo ob neposrednem kontaktu.
***
Tomaž Porenta
Default avatar
operacija hrbtenice je napisal/a:
pozdravljeni,

HBOT je zelo primerna terapija za pooperativna stanja, saj pospešuje obnovo celic v telesu, s tem pa hitrejšo snacijo poškodb. Dokazano je, da se poškodbe celijo do 70 % hitreje, kot po "navadni" poti. Vaše težave bi bilo z uporabo HBOT zanesljivo in dokaj hitro odpravljene
***
Tomaž Porenta
Default avatar
Torej naj bi ta terapija pomagala pri vseh težavah, povezanih s sklepi, zlomi in gibljivostjo?
Namreč po prometni nesreči imam težave pri hoji, tudi gibljivost leve roke v ramenskem sklepu je omejena.
Si lahko pomagam s tem?