Starševski čvek

kaj potrebujem za odjavo avtomobila

Default avatar
Torej, prodala sem avto, sedaj ga moram odjaviti, da ga lahko nov lastnik prijavi. Kaj potrebujem zraven, ko grem avto odjavit? Kupoprodajno pogodbo..ali še kaj? Hvala
Default avatar
upam, da vsaj lastnika poznaš. Ne dela se to tako, avto je še vedno napisan nate, zavarovanje nate. V primeru nesreče gre s tvoje zavarovalne police, lahko pride še do kakšne nevšečnosti. Opravi to takoj!!!!
Default avatar
Kot prvo potrebuješ zraven kupca (z davčno št., osebnim dokumentom, vozniškim dovoljenjem), kupoprodajno pogodbo, tablice, če jih ne bo obdržal kupec, osebni dokument, nekaj denarja

http://cekin.si/clanek/financi_vodic/ka ... obila.html

Cestnino in zavarovanje lahko dobiš nazaj sorazmerno vsoto, če je avto še registriran.

Mi smo vse zrihtali v 15 min, vse (kupec in prodajalec, z zavarovanjem in vračilom denarja,...) tam, kjer delajo tehnične in imajo vse na enem mestu. Če greste na upravno enoto boste malo skakali okoli.
Default avatar
To se naredi takoj ob predaji denarja - prepis opraviš v 20 minutah povsod, kjer podaljšujejo registracije, hkrati urediš tudi glede zavarovanja, da ti vrnejo neizkoriščeni del.
Za odjavo sicer rabiš prometno in TABLICE.
Pa take stvari vprašaš predhodno, ne kasneje. Alo poklicat kupca in pojdita skupaj na okence.
Default avatar
Avto sem prodala v nedeljo, zato nismo mogli tega urediti. Ker pa je kupec od daleč, mi je pustil osebni dokument, podpisali smo kupoprodajno pogodbo. Danes mi je tudi poslal prometno dovoljenje, tako da se sedaj ne vozi z avtom. Torej, če prav razmišljam, grem jaz danes tja kjer delajo tehnične, povem da bi avto odjavila, dam zraven pogodbo, prometno in njegov osebni dokument. Vem, da bi moral biti zraven, ampak je res iz drugega konca Slovenije in je to problem. Potem ga pač on prijavi tam kjer živi, ane?
Default avatar
Poskusiš lahko, ampak mislim, da ne bo šlo.

Če bi hotela npr. avto prepisat na mladoletno osebo, svojega otroka, bi tudi moral otrok bit zraven, pa čeprav je potem v prometni tvoje ime (ker otrok nima vozniškega), in si ti zakoniti zastopnik otroka. Tudi če se otrok še podpisat ne zna mora bit zraven.
En primer, ko je starejša oseba (80+) pooblastila sina, da uredi prepis (prodajo avta), pa so jo morali pripeljat potem vseeno zraven, toliko da se je pokazala.

Mislim, da tudi z overjenim podpisom ne gre.
Default avatar
lunka je napisal/a:
Pokliči na najbližjo izpostavo, kjer to počnejo. Ne vem, če bo šlo brez tablic.

Naslednjič pa ne dajaj neznancu v roke avta, registriranega in zavarovanega na tvoje ime! So ljudje, ki svojega avta ne posodijo niti ženi, ti si ga pa gladko prepustila neznanemu človeku. Imaš srečo, da je očitno pošten.
Default avatar
Ne razumem, zakaj bi morala vrniti tablice, če bo človek prijavil avto na svoje ime. Tehnični pa itak velja še do drugega leta.
Default avatar
lunka je napisal/a:
Ni treba, kupec lahko tablice obdrži, ampak potem bosta morala vse uredit skupaj.
Tehnični še velja, ampak vseeno ti dobiš za pol leta vrnjeno cestnino in zavarovanje, kupec pa mora plačat cestnino in uredit zavarovanje na svoje ime za teh nekaj mesecev.
V vsakem primeru lahko tablice tudi zamenjata, če želiš ti svoje obdržat za drugi avto, ali hoče kupec dat na avto svoje stare.

Pokliči na tehnični in vprašaj, če se da kako rešit brez kupca.
Default avatar
lunka je napisal/a:
Lej, razčisti najprej osnovne stvari, ker prodaja avta je resna zadeva, potem pa lahko dalje debatiramo. Imaš na linku lepo pojasnjeno, kako gre. Tehnični pregled ima veze samo toliko, da mu ga ni treba delati še enkrat, z registracijo in zavarovanjem pa ni povezan.
Default avatar
Evo, poklicala na tehnične preglede. So mi rekli, da kupec mora biti zraven, Pa sem tudi vprašala kaj se zgodi, če je kupec npr. dalj časa v bolnici pa so rekli, da je treba počakati da bo zdrav :) oz. moram odjaviti avto in dati tablice. Če bi avto samo odjavila in ne dala tablic, bi plačala 11 evrov za odjavo, potem bi me pa iz upravne enote v 15 dneh pozvali da moram na novo registrirati avto oz. dati tablice in še enkrat plačati ta znesek. Pozabila pa sem vprašati, če lahko potem kupec na novo registrira avto namesto mene...na slabšem bi bila samo za teh 11 evrov, ali kako
Default avatar
lunka je napisal/a:
Vprašaj, ali lahko tablice vrne on, pove, kje jih je pustil, in oni to telefonsko preverijo, ti pa potem odjaviš avto. Ima pač on dodaten strošek s tablicami, boh pomagej.
Default avatar
Še enkrat poklicala nazaj, vprašala če mi lahko on pošlje tablice in jaz odjavim avto, potem pa ga on na novo registrira. Se ne da, morava spet priti skupaj in urediti lastništvo, Ne vem, ali se samo meni to zdi noro, da ne more kupec na novo registrirati avta?! Pač dobi nove tablice in to je to
Default avatar
lunka je napisal/a:
To je pa dejansko noro. Pa saj kupoprodajna pogodba ni nikjer zavedena, gladko se lahko delata, da avto ni bil prodan - kje sta pa overila podpis, btw., glede na to, da je bila nedelja?
Default avatar
Podpisa ni potrebno več overit, zato pa morata priti oba in imeti s sabo osebno. Midva sva jo pač napisala, ker sem mislila da bom lahko sama vse uredila.