Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

motnje spomina

Default avatar
Spoštovani.

Ne vem na koga naj se obrnem, zato se najprej obračam na vas. Upam, da mi boste lahko kako pomagali.
Tri leta je minilo, odkar je moja mama izgubila moža, jaz pa očeta. Od takrat živi sama. Velikokrat sem pri njej, čeprav ne ravno vsak dan. Problem je v tem, da mama vedno bolj pozablja stvari. Včasih se vsega spomni, včasih ne. Npr. Vrat še nikoli ni pozabila zaklenit, dogajajo pa se druge stvari. Pozabi kam je dala kakšen ključ, kdo je prišel k njej. Npr. Danes je prišel električar, da bi zamenjal neko vtičnico. Jaz sem bila dogovorjena, da ko bo prišel, da me bo poklical. Poklicala sem mamo in ji povedala, da bo mojster tekom dneva prišel. Potem me je klical in res prišel. Ker ni imel s seboj prave vtičnice me je klical in baje tudi povedal mami, da pride nazaj kasneje. Potem po nekaj urah me mama kliče, da mojstra še ni bilo. Pa sem ji rekla, kako da ga ni bilo, če je bil? Pa je rekla, da se ne spomni, da ga ni videla in da tako pozablja stvari. Potem je pa začela, da je "po njenem" res bil in da vtičnice ni imel in pa da jo bo šel kupit. Naj povem, da ni vsak dan takšna. Kaj se dogaja z njo, je to depresija, demenca? Kam naj se obrnem oziroma na koga naj se obrnem, da ji pomagam? Ne vem, včasih se res čudno obnaša. Hvala za odg. že vnaprej.
Default avatar
Spoštovani!

Lahko tudi depresija, a bolj verjetno demenca. Naj gre k zdravniku, ki bo naredil test spoznavnih sposobnosti in videl, če jo bo potrebno napotiti k psihiatru.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Saj je že dobila napotnico za psihiatra, samo je rekla zdravnica, da se nič ne mudi in še nisem nikamor poklicala. Stanje se slabša. Kje je kakšen psihiater, kjer bi hitro prišla na vrsto?

Hvala.
Default avatar
Spoštovani!

Poglejte na spletno stran www.zzzs.si, kjer boste v vašem okolju našli zaseben in javne izvjalce.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj