Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Zamudne obresti - za Barco

Default avatar

okakoka

Torej, med današnjim čvekom je pogovor nekako nanesel na zamude pri plačevanju pogodbenih obveznosti, pri čemer se je razvila debata, ali je potrebno plačevati zamudne obresti tudi, če te s pogodbo niso določene.
Tipično slovensko smo se razdelili na dva tabora - približno pol nas je bilo mnenja, da se plačevanje zamudnih obresti razume samo po sebi (da če niso določene v pogodbi se plačujejo ti. zakonske zamudne obresti), ostali pa so trdili, da se upošteva samo kar je v pogodbi in če česar ni v pogodbi tega tudi ni treba izpolniti (kar je razumljivo), AMPAK da to velja tudi za zamudne obresti?

Kdo ima prav?
Default avatar

Barca

Zamudne obresti se lahko zaračunajo, četudi niso izrecno dogovorjene v pogodbi, saj jih predvideva že Obligacijski zakonik in tudi Zakon o predpisani obresti meri zamudnih obresti.

Še več - če so zamudne obresti v pogodbi zapisane, da se bodo zaračunale in so zapisane tudi v klavzuli na računu, ima npr. DURS ob pregledu poslovnih knjig (npr.inšpekcijski pregled poslovanja) pravico tudi te, pa čeprav nezaračunane obresti, prišteti k prihodku.
Default avatar

okakoka

O.K.
Hvala!