vlečeno testo
V testo je treba dati malo olja(eno veliko žlico)sama vedno delam vleceno testo brez jajc(z jajci se težje razvlece)zamesim testo,nato si ga razdelim na okrogle kepice in pustim pocivat 20 min nato vzamem kepico in jo z valarjem razvaljam koker lahko nato jo malo namazem z oljem pustim eno minutko in do konca še razvlecem z rokami.Rob testa odtrgam okoli celega testa .Dam nadev in zavijem.
Jaz testo najprej dobro pregnetem, raje minuto dlje, kot premalo. Ne sme biti pretrdo. Nekje sem slišala, da naj bi bil kot dojenčkova ritka 😀
Potem ga premažem z oljem in pustim počivati. Ko se spočije ga nič več ne gnetem, samo na mizo ga vržem in malo razvaljam (na cca pol cm), potem ga preložim na prt (zato, da lažje zavitek zavijem) in vlečem. Če je treba ga še malo z oljem premažem. razvevle se mi tako lepo, dase da brati časopis čezenj 😀
Nikdar se mi ni posrečilo. Prejšnji teden sem eni pomagala in videla, kaj delam narobe.
Testo: moka, sol, voda, olje ali druga maščoba.
Ko je vse to mešala, je dodajala kar precej olja (ne samo 1 žlico). Testo je počivalo vsaj 1/2 ure.
Preden ga je razvlekla, ga je namazala z oljem, malo počakala in res, vleklo se je skoraj po celi kuhinji – brez trganja (hrbtna stran roke). Ko je bilo raztegnjeno, ga je namazala s toplim maslom, gor nadev in HIIIIPIII – vse je ratalo.
Samo meni se je zdelo precej tanko, tako, da ga bom sama manj razvlekla. Je pa res bolj tanko raztegnjeno – bolj krhko.
bi lahko bil vzrok v moki – za vlečeno testo mora biti mehka moka (tip 500). Če delaš z ostro moko, se zagotovo ‘trga’.
Jaz sama vse potrebno na vlečeno testo dam v multipraktik in ga temeljito obdelam (kake 3 min). Nato pustim kar v multipraktiku, da počiva kake pol ure. Nato ga dam na pomokan prt – malo razvaljam, nato pa pokrijem z vlažno krpo – pustim tako dolgo, dokler pripravim nadev. Nato razvlečem na poljubno debelino (tudi nimamo radi hudo tankega testa), naložim nadev, zvijem, spečem.
Lp,m.