Forum.Over.Net

Starševski čvek

Katera knjiga?

Default avatar

katera

No, danes grem v knjižnico, jutri pa na morje za en teden, da se malo spočijem. Zanimam me katero knjigo naj si izberem. Kolebam med knjigo Grof Monte Cristo in 1. delom Igre prestolov. Pri prvi me je izredno navdušil film, za drugo pa sem slišala, da obstaja serija - nekaj delov sem si ogledala pri sodelovki ampak tako samo, da sem dobila občutek za kaj gre in mi je bilo (kljub nekaterim nekoliko čudnim prizorom, tisti, ki ste gledeli že veste o čem govorim) precej všeč. Nobene od knjig še nisem prebrala zato pa prosim tiste pridne bralce, ki ste jih da mi poveste katera od njiju je boljša in zakaj.
Hvala!
Default avatar

oboje+

Vzemi oboje in še nekaj za vsak slučaj. Če ti ne bo kaj všeč, lahko zamenjaš.

Nobene nisem brala, gledam pa Game of Thrones. Knjiga je menda super.
Default avatar

jaz ne bi nobene

Grofa Monte Crista sem pričela brati (pred leti), a mi ni šlo. Druge nisem.
Jaz bi vzela (zase,seveda) kakšno dobro kriminalko recimo. Ne vem, kakšen okus imaš.
Default avatar

katera

Hvala za odgovore.
Najbrž bom res vzela oboje, čeprav bo mož spet slabe volje, ker bo toliko prtljage - slišala sem, da nobena od knjig ni ravno tanka - okrog 700 strani tako, da mislim, da bi se bilo bolje odločiti samo za eno.
Eno tanko kriminalko od Agathe Christie imam pa tako ali tako vedno sabo (če mi knjiga ni všeč, da preidem na znan žarn). samo problem je da sem jih vse prebrala že vsaj desetkrat.
Še kakšen predlog morda?
Default avatar

yupy.

Itak da vzemi oboje pa še kaj. Menda ja ni tak problem pač trogati dveh ali treh knjig. Grof Monte Cristo je bil napisan v 19.stoletju - ti pašejo romani iz tega obdobja? ne sodi po filmu,ki je vedno obogaten z akcijo in vtisi.

Igra prestolov je bila meni zanič, trudila sem se več kot tristo strani, potem pa odložila in te serije ne mislim brat. Tako da ni rečeno, da je knjiga res 'super', obstajamo taki, ki nam tudi slučajno ni všeč in jaz nisem ravno neka izjema, imam kar nekaj znancev, ki jim je bila čisto sr***.

Nauk zgodbe: na počitnice se nikoli ne nese samo ene knjige, če je ne poznaš in res ne veš, da te vleče: ) Za na morje je, kot zgoraj predlagano, fajn kakšna kriminalka, predlagam Cobena ali Tess Geritsen. Pri teh ne moreš sfalit, da te čaka napeto branje.

V vsakem primeru ne pojdi samo z eno knjigo oz. jo vsaj začni malo brat že doma, da vidiš, če te sploh potegne.
Default avatar

yupy.

Če imaš rada krimiče, še enkrat predlgam Harlana Cobena in Tess Geritsen. Zame knjige, ki jih ne moreš odložit:)
Default avatar

katera

Hvala za oba odgovora.
Ja, glede na to, da sem nora na zgodovino, mislim, da mi bi Grof Monte Cristo kar pasal.
Kriminalke pa ... ja teh mi ni treba predlagati saj sem tako rekoč obrnila celo knjižnico s kriminalkami - od Agathe Christie, pa tja do Pattersona in seveda tudi Browna in Robbertsovo pa seveda tudi Geritsenovo in Cobena pa Carterja ...
Sem imela obdobje 5 let, ko sem bila nora na kriminalke in mislim, da skoraj ne obstaja taka, ki je še ne bi prebrala. Sploh, ker sem v tem času odšla še na daljšo porodniško (moje delo je tako, da ga kot nosečnica nisem smela opravljati) in sem res brala kot zmešana.
Še kakšna primerjava med obema knjigama?
Default avatar

game of

thrones ni ena knjiga, ampak jih je, se mi zdi, trenutno pet, pa še ni končano. V njej je ogromno oseb, skoraj vsaka ima svojo zgodb. In serije ne moreš primerjati s knjigo, saj veš, kako to gre. Serija ni slaba, vendar se ne da primerjati s knjigo.

In, glede na to, da je pet knjig, pa vsaka ima cca 700 strani, če ne še več (se ne spomnim dobro), mislim, da bo to prevelik zalogaj...te bo mož iz avta vrgel:))

Glede na to, da greš samo za en teden, definitivno Grof....za Game of thrones bi rabila vsaj en mesec.))))
Default avatar

katera

Ja, res me bo najbrž vrgel z avta ja :)
No, pravzaprav sem mislila vzeti samo 1. knjigo, če me bo pa potegnila pa bom seveda prebrala celo serijo. Pa tudi seveda ne mislim prebrati cele zbirke v 1 tednu. Pravzaprav imam za knjige rezervirane večere - ko spravim hčerko spat (stara 3 leta), gleda mož še televizijo, jaz pa se okrog pol devetih (ja, vem, da sem zgodnja) zleknem na posteljo in berem tja do enajstih.
Zdaj se nekako bolj nagibam k temu da bi res vzela samo Igro prestolov (brala sem še malo po internetu, se pogovarjala s prijatelji). Zanima me predvsem ali je ta knjiga res tako zahtevna za branje? Zame naj težja knjiga do zdaj je bil Gospodar prstanov. Je Igra prestolov res tako težka? Se jo da brati? Je zanimiva ali zelo razvlečena?
Default avatar

game

Zame ni zahtevna, ker take knjige obožujem. Če si brala prstane, potem ti je taka tematika blizu, mar ne?

Sedaj je fino, ker je že vseh pet delov zunaj, tako da lahko takoj, ko en del prebereš, pričneš z drugim (če imaš seveda srečo in ga v knjižnici dobiš.))) . Jaz sem jih brala že, ko slovenskih prevodov sploh še ni bilo in sem v naši knjižnici čakala potem hrvaške prevode ko blesava:(((. Sem potem že malo pozabila, kaj je bilo v prejšnji knjigi.

Pač, v vsakem poglavju se posveti eni osebi bolj, ostalim manj in potem je pač tako, da v enem poglavju recimo piše o Johnu Snowu, potem pa v treh poglavjih o drugih osebah, pa se v četrtem poglavju spet vrne k Snowu.Jaz osebno imam tak način rada, ti pa veš, ali ti sede ali ne.

Definitivno ta knjiga ni sranje, kot pravi una zgoraj....sranje od knjige so odtenki, če smo že pri tem.....

Skratka, če ti je tak žanr blizu, definitivno priporočam, vendar ne za na morje - se ti lahko zgodi, da boš tako padla not, da boš zadevo prebrala v dveh dneh, potem boš pa živčna, ker boš komaj čakala, da prideš do drugega dela in boste morali predčasno domov.))))
Default avatar

katera

Evo pa sem - šla v knjižnico in nobene od teh knjig niso imeli. No saj sem po cobissu že prej videla, da 1. dela Iger lakote nikakor ne bom dobila, knjižničarka pa je rekla da si je nekdo sposodil Grofa Monte Cristo 15 minut nazaj - jaz in moja sreča.
No in tako spet dobre, stare preverjene knjige - 3 knjige od Pattersona, ena od Robbertsove in za na konec 1. del Gospodarja prstanov - klasika, ki me še ni razočarala.
Hvala za vse vaše nasvete. Res so mi pomagali. Sem knjigi rezervirala in če bo šlo vse po sreči me bosta čakali doma, ko pridem iz morja.
Default avatar

kaj pa drugo?

Kaj pa kaj drugega?

Jo Nesbo - Taščica
Haruki Murakami - 1Q84
Stieg Larsson - Millenium (trilogija)
Jean C. Rufin - Abesinec