Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Kompleten levokračni blok

Default avatar

Roman Druskovic

Spoštovani !
Pred enim letom, ko sem bil zaradi poslabšanja astme urgentno prepeljan v bolnišnico, je EKG pokazal persistenten kompleten levokračni blok z etiološko nepojasnjeno dilatativno KM. UZ srca kaže dilatacijo levega prekata s pomembno oslabljeno kontraktilnostjo ob globalni hipokineziji sten ( EF 37%) ob blagi aortni in mitralni insufienci. Na levem prekatu sta ugotovljeni sta pomembni sistolna in diastolna disfunkcija. Aerobna zmogljivost je znižana za 57%, med samo obremenitvijo so se pojavljale VES. Scintigrafski izvid v maju letos je pokazal prisotnost ireverzibilne motnje perfuzije v področju apeksa - verjetno infarktna brazgotina. Holter monitoring v septembru letos je pokazal, da gre za prekatne motnje Lown IV, zabeleženih je 1552 posameznih VES, 77 krat bigeminjus in 30 kat v parih, nadalje 81 posameznih VES.
Redno jemljem predpisano terapijo : Coryol 12,5 mg 2 krat na dan, Procoralan 5 mg 2 krat na dan, Aspirin protect 100mg ter Crestor 20 mg.
Kot vidite moje srce od lanskega 22. julija ni v najboljšem stanju, čeprav me je v življenju 14 krat pripeljalo na vrh Triglava, in tudi kam višje. Sedaj, pri starosti 49 let, sem po priporočilu kardiologa popolnoma opustil hojo v gore, tudi fizični in psihični napor ni primeren zame. Pravzaprav ga ne zmorem. Verjetno gre za trajno okvaro srčne mišice, ki je nepopravljiva. Želel bi vas le vprašati ali pride v mojem primeru v poštev kakšen poseg na srcu, v kolikor zdravila ne bi zaustavila upadanja srčne funkcije. O tem se s kardiologom nisem pogovarjal, kontrolo imam šele čez 3 mesece.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Roman
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da so pri vas ugotovili dilatativno kardiomiopatijo neznanega izvora, zato tudi ne dobivate zdravil, ki bi bila neposredno usmerjena v zdravljenje bolezni. Po podatkih, ki ste jih navedli izgleda, da je ugotovljeno stanje posledica več dejavnikov (astma, dedni vplivi). Kontrolni pregled imate čez nekaj mesecev. Menim, da imate ustrezno terapijo. Lahko bi dodali še Preductal tablete, ki ugodno vplivajo na presnovne procese v srcu. Lahko se pogovorite še z izbranim zdravnikom ali je potrebno jemanje tudi zdravila za odvajanje seča. Ne pričakujem zapletov zaradi katerih bi morali na kontrolni pregled pred napovedanim rokom. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si