Starševski čvek

Mlade mamice

Default avatar
Tema, ki govori o odpuščanju mladih mamic ne prikazuje realnega stanja. Smiselno se mi zdi podati še drugo plat zgodbe.

Veliko mladih mamic se po rojstvu otroka popolnoma spremeni. Delovna obveznost jim postane zadnja obveza. Zaznali smo veliko izkoriščanja bolniške odsotnosti. Nemalo je primerov ko mlada mamica v letu dni ni prisotna na delovnem mestu več kot 45%. Po naših ugotovitvah so razlogi za bolniško odsotonost zelo banalni kot so smrkanje in kašljanje otroka. Zaradi prehlada je ta opazovana skupina v bolniškem staležu v povprečju dva tedna nepretrgoma. V času bolniškega staleža so te delavke večkrat videne v raznih trgovskih centrih in na drugih mestih kjer jih ne bi pričakoval glede na izjave o bolezni otroka. Večkrat smo se poslužili pomoči detektiva, ki je v veliki večini primerov ugotovil hude zlorabe bolniškega staleža. Otrok, ki je bil "bolan" je bil v vrtcu, mlada mamica pa veselo naokrog. Raziskava je prinesla marsikaj tudi vzorce, ki se pojavljajo pri tej opazovani skupini.

Tovrstne ugotovitve so plod raziskav in ugotovitev pri več večjih delodajalcih v Sloveniji. Na tako osebo se delodajalec ne more zanesti in je delodajalcu samo v breme. Slovenska miselnost mladih maic je očitno ta, da je ona sedaj mama in da se cel svet vrti okrog njenjega materinstva. Žal so ta prepričanja zmotna in delodajalci se pri zaposlovanju raje odločamo za druge skupine ljudi kot za zaposlovanje mladih mamic. Enostavno so preveč rizična skupina. Podal bom nazoren primer, opazovana enota je 100 oseb z enakimi značilnostmi. 25% se kljub materinstvu obnaša enako, odstotek bolniške odsotnosti je malenkost višji kot pred dobo materinstva, pri 75% je odstotek povečanja bolniške odsotnosti 300-400% več kot v predhodnem obdobju. Preverjanje je pokazalo v večini primerov grobo zlorabo bolniške odsotnosti.

Naj dodam še to, v primeru resnih bolezni in upravičenih razlogov za bolniško odsotonost smo delodajalci v večini primerov razumevajoči, za izkoriščevalce pa vsekakor ne bomo našli razumevanja in jim bomo omogočili to kar si želijo, torej več prostega časa vendar ne na naš račun.

Pri delavcu se zelo hitro ugotovi ali je razlog za odsotnost upravičen ali gre le za izkoriščanje in tiste, ki to izkoriščajo naj imajo v mislih, da bodo lahko izgubile delo, saj verjetno tudi sami v svojem podjetju ne bi zaposlili mlade mamice, ki je 75% časa ni na delo.
Default avatar
Moram rečt, da sem šokirana nad navedenimi podatki. Človek bi si mislil, da delavka, ko postane mama, dela več in bolj učinkovito, saj ima odgovornost do svojega otroka.
Default avatar
Se bom morala kar strinjati s šefom. Delodajalec zaposli neko osebo zato, da bo delala, ne za to, da bo mati.
Default avatar
Vir?

PS - Če je starš na bolniški za nego otroka, je le-ta refundirana in ima pravico do kontrole samo ZZZS, delodajalec ne (do kontrole ima pravico plačnik!).
Default avatar
Situacija je točno taka kot sem napisal, v tujini (zahodna evropa) je po podatkih iz raziskave odstotek takih delavk zanemarljiv. Zelo zanimivo je tudi to kako lepo izkoriščajo kombiniranje dopusta z bolniško, to je zaznano večinoma v času letnih dopustov in na ta način je delavka odsotna tudi po pet tednov. Recimo tri tedne bolniškega staleža plus dva tedna dopusta. Detektiv je v takih primerih v 65% ugotovil, da se osebe niso nahajale na domačen naslovu temveč v raznih letoviščih.
Default avatar
Barca je napisal/a:
Če navedem vir bi izdal osebne podatke torej ga ne bom, motiš se, detektiv lahko preveri resničnost navedb delavca.
Default avatar
Jah no verjamem da je tako in mi je žal. Sama ne spadam v to skupino. Ja res sem več doma (prej niti nisem šla nikoli na bolniško - če je bilo prehudo, sem vzela kak dan dopusta). Sedaj pa imam otroka non stop bolanega (vrtec) in je večinoma doma, v varstvu pri babicah. Bila sem na bolniški (oz. na dopustu zaradi našega sistema) ko je bila v bolnici. Trenutno sem doma, ker nimam varstva za otroka (odsotnost babice), kljub temu da ji ni "nič" - pač z antibiotikom ne sme v vrtec. A zato hodim delati popoldne (ko pride mož iz službe), ob večerih in vikendih. Maile spremljam od doma in kar je nujnega je narejenega. Delo, bi lahko stalo kak dan a ne stoji. Pa se mi po eni strani zdi neumno - imam malo plačo in kar veliko odgovornost, po drugi strani pa sem načelna in če imam nekaj za naredit to naredim - ne glede na okoliščine. Delo ki ga opravim je gratis - ur imam že tako ali tako več kot dovolj, plačajo mi jih pa ne.
Default avatar
Moj pediater mi niti pod razno zaradi prehlada ne bi dal 2 tedna bolniške za nego otroka. In dvomim, da so dandanes še kje tako velikodušni pediatri, zato v te podatko močno dvomim!
Default avatar
en šefe je napisal/a:
Seveda se mora kontrola vršiti prek detektiva - a detektiva lahko napoti samo plačnik bolniške!
Default avatar
Ne vem, jaz bi rekla, da je to laž ali pa temelji na študiji enea takega primera izkoriščevalke. Jaz sem mlada mamica, poznam veliko mladih mamic, glede na to, da se gibljem v teh krogih zadnjih 6 let, ko sem začela z rojevanjem otrok, imam kar nekaj vpogleda skozi moja socialna omrežja sošolk vse od OŠ naprej, pa sodelavk, mamic drugih otrok v vrtcih, na športnih dejavnostih, skratka en tak zelo širok presek teh tako groznih mladih mamic. Moje opažanje je, da se mamice zelo stežka in zelo zelo malo odločajo za bolniško, res samo takrat, ko otroka v vrtec ne bi sprejeli in se ga ne da "zakamuflirat", terej, ko je res "sočen" ali na 6-urnih antibiotikih (takih vrtci ne smejo sprejeti). Zelo zelo malo so doma na bolniški. Sem pa jaz, pa mnoge druge tudi, našle en smisel življenja tudi doma, izven službe. In če smo prej živele za službo, ni bilo težko potegniti, ipd. je zdaj pač tako, da znotrj delavnika dam vse od sebe, ampak pričakujem, da se spoštuje tudi moje zasebno življenje, da se me ne kliše popoldne domov, da ni smaoumevno, da ostajamo dlje, in da, če kaj ni narejeno, tudi s svojim delom avtomatično ne "flikamo" nesposobnosti organizacije dela svojih šefov in lenih sodelavcev. Imam stvari bolj popredalčkane. Zanimivo, v marsikateri službi to ni problem, če je organiacija dobra, se trdo dela in hkrati spoštuje delavca, vključno z njegovim osebnim življenjem. So pa seveda slabi šefi in "podjetniki" - v narekovajih, ker seveda ne mislim, vseh, ampak tiste, ki se sami najdejo tu, ki dela ne znajo oragnizirati, in jim hodi narobe, da jim ne odnašamo več toliko od riti, in podjetniki, ki seveda živijo za svojo firmo, pričakujejo pa tudi, da zanjo živimo mi, "mezdni delavci", na kar na tudi včasih opomnijo, ko jim paše, ko se deli bonuse, ipd., in denarja za nagrade zmanjka, ko si bonus izplača šef.

Tako, ena druga perspektiva. Za primerjavo.
Default avatar
en šefe je napisal/a:
Se strinjam. Jih kar nekaj takih poznam. Poleti, ko so bili otroci v nižjih razredih OŠ je šlo takole: dopust, bolniška za enega otroka, bolniška za drugega otroka, par dni v službo, bolniška zase, pa še malo dopusta, pa je bilo dva meseca okoli. Pa jo je prav malo brigalo, če zaradi tega sodelavci niso mogli na dopust, ker kako pa naj ona zrihta, če nima varstva za otroka.
Default avatar
Ne bi plačala jaz temu detektivu niti kave, kaj šele honorarja za tako raziskavo. To je prvo.

Drugo pa je, da silno dvomim v ta zapis, ki ga je po mojem mnenju napisala ženska (!), ki ni mati (!), ki se počuti kot da se ji v službi delajo krivice, če neka sodelavka manjka (!) oz. je tej ženski celo fovš za bolniško (!).

Katera budala je pa lahko fovš mami, ki doma neguje bolnega otroka, pa ta oseba ve sama. Tudi če je ali če bi bil moški, ki je to zapisal, ga je lahko sram v dno duše (!), ker očitno ne ve kaj pomeni bolan otrok (!) ali se ne spominja kako je bilo, ko je bil sam otrok in je bil bolan!

Sem mati, sem vodilni kader nekega oddelka, imam dva otroka in težko je bilo prvih nekaj let. Pred tem, torej ko nisem imela otrok, sem v službi stisnjenih ustnic opravila svoje delo in delo kakšne mamice, ki je tedaj imela majhne in bolne otroke. Razumela sem in vedela, da bom morda sama nekoč na tem. Sedaj molče in stisnjenih ustnic opravljam svoje delo in delo kakšne starejše sodelavke, ki je bolna. Ne vem, če razumete dobro, kaj pišem! Starejša sodelavka ni več vezana na bolne otroke, SAMA je bolna. Takih ne boš napadal, ti avtor?

Mislim, da v svoji karieri svojega delodajalca nisem oškodovala za nič. Bil je vedno fer do mene, za mene velja enako do njega. Vedno je bila stvar spoštovanja in dogovora, tudi organizacije dela od doma, če je stanje dopuščalo.

Seveda pa vem, da obstajajo taki, kot je ta kobajagi delodajalec, ki jih pravzaprav osebno moti, če je ženska tudi mati. Zakaj? Ja, ker je ne more več izkoriščat, ker se mu nagonsko ne pusti več. Prej je pričakoval, da bo tolkla nadure (zastonj, seveda), zdaj pa ima ženska otroka, ki ga v vrtcu ob 16.30 ne morejo pustiti na cesti.

Vse povedano, vse jasno! Ne gre za odnos do delavke, gre samo za "tisto več", kar je prej pripadalo delodajalcu in je zdaj to izgubil. Izkoriščanje, zastonjsko delo, šikaniranje.
Default avatar
Dejansko se strinjam, da nekatere močno izkoriščajo bolniške zato da jim ni treba delati.
Zdaj pa nekaj: če bi v podjetjih bili bolj prijazni do delavca, cenili in pošteno nagrajevali njegovo delo, spoštovali praznike, nadure, delo enakopravno delili med vse - potem bi tudi te iste mamice z veseljem hodile v službo! Dokler pa bodo v podjetjih vladale tako obupne razmere, da so manj plačane kot moški sodelavci, odnašajo riti razvajenim šefom in njihovim sorodnikom in ritoliznikom (ki imajo, ker lahko imajo - le dve zakrneli levi roki) in dokler boste nad njimi izvajali MOBING...bodo uteho iskale v bolniški.
Verjemite, niso zastonj toliko na bolniški. Delodajalci boste morali pošlihtati pri sebi. Red, vrednote, poštenost, nagrade za zaposlene => bolj zadovoljni delavci =>večja pripadnost podjetju =>večji uspeh in dobiček!!!
Default avatar
neka mama je napisal/a:
To je nek utopični svet. Dejstvo je, da so ljudje prav radi doma na kao bolniški in da to mlade mamice z veseljem izkoriščajo, bi tudi drugi, če bi se dalo. Mislim, da niti enemu tukaj od vas ni padlo na pamet, da ima samo naša ljuba Slovenija neomejeno plačano bolniško. Res je ni države ne tem svetu, kjer bi delavec imel neomejeno plačano bolniško. Jaz ne vem zanjo no. Mogoče me razsvetlite. Zato ne vem točno, kje na Zahodu bi bila taka raziskava opravljena. V ZDA imaš plačane bolniške dovoljene 10 dni v letu. Pa imajo ženske tam tudi otroke. Pa tudi na Zahodu si zdravniki ne upajo dajati obvezne bolniške, ker se zavedajo, kakšno škodo delajo delodajalcu. zato moraš biti tam resno bolan za bolniško, ni zezanja.Pri nas pa kar v tri lepe. Potem se pa bunite vsi, ker ženske izgubljajo službe zaradi tega.
Ni pač več socializma.
Default avatar
en šefe je napisal/a:
ti si kar sproti izmišljuješ, ali kako?

za otroka sploh ne dobiš 3 tedne staleža skupaj brez komisije.
Default avatar
nisem brala vsega, sem pa sama tudi mamica.

dejstvo je, da v nekaterih vrtcih zavračajo otroke, če so prehlajeni do te mere, da obilno teče z nosa in kašljajo. dejstvo je, da te iz vrtca pokličejo, če ima otrok drisko in ga moraš priti takoj iskat. dejstvo je, da če ima vnete oči, ga dobiš po hitrem postopku domov. to so primeri "lažjih" bolezenskih znakov, za katere si - hočeš nošeč - prisiljen ostati z otrokom doma. da pa ni skozi mama obremenjena - vsaj v naši družini - tudi mož ostane doma, čeprav je na precej odgovornem mestu v eni tuji firmi pri nas.
Default avatar
Bolniška za otroka je refondirana... ni v breme firmi.

Kar tako pa tudi ne dobiš bolniške. Mi gremo k zdravniku, ko je res hudo in če ima antibiotik, ali pa drug dan kontrolo, ali pa bruha... halo??? Menda ga ne bom dala v vrtec, otrok rabi mamo in očeta, ko je bolan, ne pa babic in varušk!
Zadnjič je sin ponoči bruhal, jokal, da ga boli trebušček... (staknil virozo), seveda zjutraj ni šel v vrtec, saj bi me v roku 1 ure klicala iz vrca naj pridem ponj. Doma pa sva bila 3 dni, sem ga dobro pozdravila in zdaj je OK.

Je pa še nekaj res: veliko delodajalcev - šefov je pozabilo kako je imeti otroke. Pozabili so, da so bili tudi njihovi bolni, potem pa nekaj pametujejo..... ali pa jih bodo še imeli, pa bodo potem videli kako je včasih težko.
Jaz mislim, da nobeni mamici ni lušno imeti bolanega otroka, ko niti ne spiš, otrok trpi, služba trpi, hodiš po bolnicah, nimaš pomoči.......

verjamem pa, da je kak odstotek takih, ki to izkorišča, ampak izmed vseh mamic, ki jih poznam - jaz takšnih ne poznam, zato ne verjamem, da jih je več kot 1/2 izkoriščevalskih!!!
Default avatar
Ja, ja, sedaj pa samo mamice izkkoriščajo bolniško.
So tudi taki, ki so na bolniško abonirani, pa nimajo otrok.
Tudi tole je eno sprenevedanje.

Poznam več mamic, ki delajo in imajo bolne otroke pri kakšni stari mami, kot takih, ki bi bile doma, kar tako, namesto dopusta.
Default avatar
Ja, plača je refundirana, pa vendar ima delodajalec dodaten strošek, če mora nekoga zaposliti,da nadomešča vse te bolniške ali pa ostali delajo več in jiih je zato treba plačati.

In stalno predajanje dela sem in tja najbrž pomeni tudi manjšo učinkoivtost in večja možnost za napake.
Default avatar
Ja res je, avtor ima popolnoma prav, pa nisem delodajalec, pač pa opažam da je tako tudi v naši firmi in v drugih firmah v našem kraju. Mamice vidiš pa povsod, samo doma z otrokom ne, saj jih čuvajo stari starši.