Forum.Over.Net

Starševski čvek

Ločujeva se, vendar noče iz stanovanja.

Default avatar

obupana..

Pa sva tako daleč. Ločujeva se po 27 letih, tožbo za ločitev sem vložila pred 2 mesecema. Stanovanje v katerem živiva že 30 let, mi je kupil oče preden sem ga spoznala. Sam si je skozi vsa leta prihranil kup denarja, nekaj je podedoval in si kupil dvosobno stanovanje, ki ga oddaja za lep denar. Tega denarja nisem videla nikoli.
Zdaj zahteva, da mu izplačam polovico vrednosti stanovanja v katerem živiva, če ne ne gre ven.
Kaj lahko storim?
Pije in je nesramen do mene.
Kaj mi svetujete, da ga čimprej spravim ven ?
Default avatar

acjom

Ne bo šlo kar tako zlahka, žal. Najbolje, da si najameš odvetnika.
Sicer pa, če sta poročena, oz. skupaj živta že tako dolgo, se vse del na pol, tvoje in njegovo. Kako pa sta vpisana kot lastnika na te nepremičnine?
***************

Upanje je kakor nočno nebo. Nikoli ni tako temno, da ne bi odkrili vsaj ene zvezde...
Default avatar

chuchi

pri ločitvi se upošteva skupno premoženje, ki se načeloma deli na pol. to je premoženjem, ki sta ga skupaj ustvarila tekom zakona. obstaja pa tudi posebno premoženje, to je vse tisto, kar je nekdo "prinesel" s sabo v zakon, v tem primeru ti svoje stanovanje. on lahko dokazuje, da je v letih vlagal vanj in skrbel za opremo, vendar bo moral to tudi dokazat. saj si najbrž v lastništvu ti edina lastnica, ali imata določen delež pol pol? ti svetujem, da se dobro pozanimaš, ker mislim, da ni kar upravičen do polovice.
Default avatar

obupana..

Lastnik stanovanja v katerem živiva je od začetka do danes moj oče, ki ga je tudi kupil, ko sem bila še majhna.
Oče je že star in ga nočem vleči v kalvarijo, ker ni najbolj zdrav.
Default avatar

chuchi

Morda ti tole kaj pomaga:

Pozdravljeni!
Zanama me, kako se deli premoženje in imetje , pridobljeno v času zakonske zveze in kako se pojmuje nepremičnina, ki je bila pred zakonom last enega zakonca in se je v času zakona oplemenitila s pomočjo obeh, torej moje stanovanje se je prodalo in skupaj kupilo hišo. Kaj je tu mojega?
Hvala za pomoč.

PREMOŽENJE ZAKONCEV
Kaj je skupno in kaj posebno premoženje zakoncev?
Posebno je tisto premoženje, ki ga ima zakonec ob sklenitvi zakonske zveze in tudi tisto, ki ga dobi v času zakona, vendar ne z delom (npr. podedovano premoženje, darila, štipendija, preživnine, invalidnine itd.).

Skupno je premoženje, ki sta ga zakonca ustvarila z delom v času trajanja zakonske zveze. Ni nujno, da je delo skupno, bistveno je da zakonca delata in pridobivata v življenjski skupnosti. Skupno premoženje je npr. osebni dohodek vsakega od zakoncev, prihranki osebnega dohodka, avtorski honorar, pokojnina, dohodki skupnega premoženja itd. Tudi podjetje, katerega lastnik je formalno sicer le eden izmed zakoncev, je skupna lastnina, če sta oba prispevala ustanovitveni kapital. S takim premoženjem zakonca razpolagata skupno in sporazumno.

Velja domneva, da sta deleža zakoncev na skupnem premoženju enaka (vsak ima polovico). Tisti zakonec, ki misli, da je prispeval več, pa lahko dokazuje večji delež na skupnem premoženju.Kdaj se lahko skupno premoženje razdeli in kako poteka delitev?
Skupno premoženje se lahko razdeli že v času trajanja zakonske zveze ali pa ob razvezi. Če sta se zakonca o načinu delitve premoženja sporazumela (kar je daleč najboljša rešitev), mora takšen sporazum overiti notar. Vsak od zakoncev pa lahko zahteva sodno razdelitev premoženja v nepravdnem postopku. V tem primeru sodišče odloči, komu bodo pripadale posamezne stvari skupnega premoženja (npr. kdo dobi avto, stanovanje, pohištvo…). Lahko odloči tudi tako, da eden postane lastnik, hkrati pa mora drugemu izplačati njegov delež v denarju. To pomeni, da npr. eden od zakoncev ostane v skupnem stanovanju, pri tem pa mora drugemu izplačati njegovo polovico stanovanja. Ta možnost ne pride v poštev pogosto, ker je treba delež izplačati v treh mesecih. Če na ta dva načina delitev premoženja ni mogoča, se stvar proda, izkupiček pa razdeli med zakonca. Tudi ta rešitev ni najboljša, ker se javne dražbe zelo redko izpeljejo do konca, poleg tega pa so cene na njih veliko nižje kot dejansko so.

V nepravdnem postopku sodišče odloča samo, če se zakonca strinjata glede njunih deležev. Če eden od njiju misli, da mu pripada večji delež kot mu ga priznava drugi zakonec, ju nepravdno sodišče napoti na pravdo, kjer se določijo deleži. Trajanje teh postopkov je odvisno od zaostankov, saj bo v nekaterih primerih sodišče vzelo zadevo v obravnavo šele po nekajletnem čakanju Ker pa so ti spori ponavadi tudi zelo zahtevni, se lahko zgodi, da se vlečejo nekaj let.


Ali sva z možem dolžna drug drugemu vrniti darila, ki sva si jih podarila med trajanjem zakonske zveze?
Običajna, priložnostna darila, ki sta si jih zakonca dala pred poroko ali med zakonom, se ne vračajo. Darila večje vrednosti, še zlasti če niso sorazmerna premoženjskemu stanju darovalca, se morajo vrniti in sicer v stanju, v kakršnem so bila v trenutku, ko je nastal vzrok za razvezo. To je težko določljivo, ker se nikoli ne ve, kdaj natančno je dejansko nastal vzrok za razvezo. Če teh večjih daril zakonca nimata več, se vrne vrednost darila ali stvar, ki jo je zakonec dobil v zameno za darilo.


Ali sem po razvezi upravičena do dela skupnega premoženja, če sem bila v času zakonske zveze gospodinja?
Ne glede na to imate pravico do skupnega premoženja, ker se gospodinjsko delo tudi vrednoti, čeprav še vedno premalo. Možno je sicer, da vam sodišče ne dosodi ravno polovice, vendar brez premoženja ne morete in ne smete ostati.

Ali mi lahko mož oziroma partner prepreči vstop v stanovanje?
Če vam partner prepreči vstop v skupno stanovanje, imate pravico sprožiti tožbo zaradi motenja posesti, čeprav je samo on vpisan kot lastnik stanovanja. Pravico do posesti imate namreč ne glede na to, kdo je lastnik, če v stanovanju živite in imate tam prijavljeno tudi stalno prebivališče. Vzporedno s tožbo zahtevajte tudi izdajo začasne odredbe, na podlagi katere vam mora partner v zelo kratkem času dovoliti vstop v stanovanje. Seveda pa velja tudi obratno. Če preprečite vstop v stanovanje vašemu partnerju oz. možu, ima pravico zahtevati varstvo s tožbo.
Default avatar

Mož ima enake pravice kot ti.

ej ti " obupana "

MOŽ IMA TUDI PRAVICE IN PIKA. Ja, bo šlo to razumet

?
Default avatar

ločenka

Glede na to, da je oče lastnik, bi mu moral verjetno od poslati dopis, da ima časa za izselitev en mesec (ali dva, ne vem, kaj je minimum po zakonu).
Poleg tega tebi pripada pol stanovanja, ki ga je kupil v času zveze. To pa gladko in sploh brez vsakega zadržka zahtevaj. Skratka, k odvetniku in spisat poziv k izselitvi, potem pa v tožbo za pol stanovanja, ki ti pripada.
Default avatar

ne bluzi neumnosti

Mož ima enake pravice kot ti. je napisal/a:
Do tega stanovanja, ki ga je njej kupil oče, nima noben pravic. Odpri kakšen zakon in to ti bo hitro jasno.
Default avatar

res ste hecne

obupana.. je napisal/a:
ko se ločujete ženske bi pa kar na cesto takoj moškega a ne gre to kar tako na hitro .
Če ti je bil dober 27 let potem zagotovo ni tako slab človek .In zakaj je postal dslab človek
Si se kdaj vprašala .Zmeraj sta kriva dva ne samo eden .Upam ,da tudi on dobi odvetnika
in da si vse delita na pol .Sem že doživel in slišal toliko resničnih zgodb .Kako so ženske uničile
pobrale moškim vse pa čeprav je imel hišo že narejeno prej se je moral odpovedati hiši in
še marsičemu veliko je bilo tako izigranih moških .Tvoj možak si zasluži pol imetja .
Default avatar

ločenka

res ste hecne je napisal/a:
Koliko zgodb si že doživel? Koliko slišal? Konkretno. Ameriški filmi niso resničnost, veš.

Da, pravično bi bilo, da se skupno premoženje razdeli na pol. Torej stanovanje, ki ga je kupil med zakonom, mogoče še kak avto in podobno. To se pa strinjam.
Default avatar

ven bo moral

On nima nobenih pravic do stanovanja, v katerem živita. Mogoče lahko zahteva denar za kakšno vlaganje, če ga lahko dokaže. Tudi če bi ti oče stanovanje prepisal, bi bilo tako. Ker pa je stanovanje last očeta, pa sploh ni debate.

Ti pa lahko zahtevaš delež stanovanja, ki ga je on kupil. In sicer polovico od tistega dela stanovanja, ki ga je kupil s prihranki. Tistega deleža, ki ga je s podedovanem, pač ne. Ti pa veš, koliko je bilo podedovanega denarja in koliko prihrankov.
Default avatar

obupana..

Mož ima enake pravice kot ti. je napisal/a:
Saj me ne zanima to, to je enostavna računica. Zaradi mene lahko odnese vso opremo, ki sva jo skupaj kupila. Več mu ne pripada, ker sva stanovanje vzdrževala skupaj minimalno,( kar se je pokvarilo, sva popravila.)
Zanima me, kako naj ga spravim ven, ker ga ne prenašam več, videt ga ne morem!
Vem, da lahko zahtevam del njegovega stanovanja, ki ga je naskrivaj kupil v zakonu.
Jaz bi samo rada, da gre!!! Ne morem ga več gledat, zdaj pa je še pokazal svoj nepošten karakter in izsiljuje za denar, ki mu sploh ne pripada.
Default avatar

wexler

ven bo moral je napisal/a:
Tole je EDINI pravilen odgovor avtorici!
Default avatar

ti napadalna ločenkas

ločenka je napisal/a:

Ti napadalna ločenka to se dogaja v sloveniji ste tako premetene ženske ni treba iti v ameriko .
Amerika je že zdavnaj prišla v ženskih glavah in mislih v slovenijo .Kasko pobrati decu vse do gat .
In gotovo si ti ena teh premetenih žensk .Samo zavedaj se bo prišel dan za vse premetene ,ko jih
bodo oskubili drugi premeteni .Pa lepo se imej premetena napadalna ločenka nisi zastonj ločenka
morda boš ločenka za nedoločen čas z polnim delavnim časom ;-)
Default avatar

Tbb

Plačaj odvetniško uro, napiši si vprašanja in boš dobila prave odgovore ne samo naša domnevanja. Mislim pa da moža lahko držiš za jajčka ravno zaradi njegovega stanovanja. Škoda dat celo premoženje odvetnikom pa še vleklo se bo. Povej mu da ga boš tožila za njegovo stanovanje ki ti po zakonu pripada če ne odide.
Default avatar

gverila

ti napadalna ločenkas je napisal/a:
Pa kaj si ti normalen???? 27 let je živel v stanovanju, ne da bi plačeval najemnino! S tem je prihranil denar, da je kupil še eno stanovanje in služi z njim ! Ženi pa ne da nič od tega!
Default avatar

jhnrfse

Mož ima enake pravice kot ti. je napisal/a:
Hja, kar se teh pravic tiče, je lastnik stanovanja v katerem živata oče, kar pomeni, da se to stanovanje NE deli - stanovanje imata na uporabo. Avtorica, se pa mora deliti stanovanje, ki ga je kupil v času zakonske zveze in ga ima v najemu. Torej reci mu, da naj takoj spoka ali pa bo še videl hudiča, ker ga boš tožila za polovico stanovanja! Jaz ga tudi bi, če mene vprašaš!
Joj, bi dala vetra temu tvojemu kretenu!
Default avatar

lzt,tzk

Pojdi k odvetniku po nasvete. Zoprno je, da je oče bolan in da ga ne želiš obremenjevati. Ker drugače je tako, da naj bi on napisal dopis, da mora v določenem roku iz tega stanovanja, če pa ne bi šel, pa imaš telefon in pokličeš policijo. Ne kloni, igra na tvoj strah.
Default avatar

zahtevaj polovico

stanovanje je last očeta, zato ni predmet delitve ob ločitvi. vsekakor pa je predmet ločitve njegovo stanovanje in imaš pravico do polovice, on pa bo moral dokazati, da je vložil del svoje dediščine. torej je poteza na tebi, lahko ga slečeš skoraj do gat.
Default avatar

megaboy

obupana.. je napisal/a:

A naskrivaj ga je kupil. Potem pa najbrž nisi nič dala zraven. Potem ga je kupil iz čisto lastnih prihrankov, ki jih je najbrž kaj imel še od prej, preden se je poročil.
Tako da so tisti, ki menijo da ti pripada polovico tistega stanovanja v zmoti.
Če nekdo v zakonu prispeva več, lahko tudi zahteva večji znesek.