Starševski čvek

cene nepremičnin

Default avatar
Berem danes v sobotnem Žurmalu o cenah nepremičnin. No, pa tudi po drugih medijih je podobno...
Veliko jih pravi, cene bodo padle, potem pa se oglasi kak "strokovnjak", ki pravi, da cene ne bodo niti slučajno padle in njegovo mnenje je kao sigurno 100%.
Ne razumem, zakaj se cene stanovanj umetno držijo visoko? Vsem je jasno, da ljudje nimajo denarja, da so kredite zaostrili in da ga marsikdo ne dobi, da je na trgu kar nekaj nepremičnin, ki se ne prodajo, potem se pa neki strokovnjaki držijo cen in jih umetno napihujejo, da se promet z nepremilninami ne sprosti.
Moje mnenje je, da se denar mora obračat. Verjamem, da bo prodajalec, ki je kupil stanovanje leta 2007, izgubil nekaj denarja, ampak ljudje ponavadi ne prodajajo stanovanj, ki so jih kupili pred petimi leti, ampak jih imajo v lasti bistveno dalj časa in s temi stanovanji kapitalsko niso na izgubi. Poleg tega, prodajalec bo dibil denar in ga vložil naprej pa naj zida hišo, kupuje večje stanovanje ali pa začne kak svoj posel, vloži denar na banko, karkoli bo naredil, denar bo v obtoku in to je pomembno za gospodarstvo.
Gledam cene stanovanj po Ljubljani, kvadrat po 2.000€ in zelo dvomim, da so ljudje pripravljeni odšteti take vsote za stanovanje, saj so stanovanja v oglasu po leto in več, potem pa, ko cene znižajo, kar hitro izginejo iz oglasov.
Mogoče narobe razmišljam, ampak zdi se mi, da nas skozi medije kar lepo prepričujejo v nekaj, kar sami želijo in nam ustvarjajo popolnoma napačno mnenje.
Default avatar
Tisti, ki rabi denar bo prodal nižje, ostali bodo čakali.
Default avatar
enostavno. je napisal/a:

To mi je popolnoma jasno. Ampak zakaj umtno držanje cen? ni treba, da se propagira padanje cen nepremičnin, samo ni pa treba, da je ob vsakem padcu, o katerem se piše v medijih, takoj zraven še en strokovnjak, ki nabija, da cene ne bodo več padle. To se dogaja že nekaj let in cene so padle za 20-30%! Toliko o tem, kako ne padajo.
Umetno se potem trg nepremičnin drži v paralizi, namesto da se sprosti, pa naj trg sam oblikuje cene, naj proda, kdor hoče in naj kupi, kdor lahko, samo da denar kroži.
Default avatar
Odgovor je preprost, visoke cene so v interesu vseh, razen kupcev. Teh je v % malo. Veliko več je lastnikov.
Če cene padejo, padejo tudi vse banke. Krediti postanejo nezavarovani, banke zahtevajo dodatna jamsta, česar pa ljudje ne zmorejo. Naše banke so itak kapitalsko neustrezne in nad vodo se držijo z napihnjenimi cenami nepremičnin v svojih bilancah. To stanje na vse načine zadržujejo že nekaj let.

Visoke cene so v interesu tudi državi zaradi davkov.

Sedanje stanje je v veliki meri posledica raznih intervencij stanovanjskega sklada, ki rešuje nasedle naložbe z davkoplačevalskim denarjem. Vprašajte se, komu je to v interesu.

Ljudje si težko priznajo, da je slovenska gospodarska rast temeljila le na ceglih in poceni kreditih in ne na razvoju visokotehnoloških izdelkov. Slovenija kot država ni v krizi zaradi enega ali dveh tajkunov, ampak v veliki meri zaradi nepremičninskega balona in raznih holdingov. Ampak povprečna slovenska pamet tega ne razume in raje za vse krivi cca 3 kao tajkune.

Potem pa imamo še slovenski kulturni moment. Slovenec je blazno navezan na cegle. In če je cegle kupil za 200.000 €, ne bo prodal za 100.000 €, raje bo jedel omet in beton. Slovenec pač še ne razume, da cene določata trg in kupna moč.
Default avatar
umetno napihovanje je napisal/a:
Kaj sploh je umetno ? To da nekdo reče, da cene padajo? To da nekdo reče da cene rastejo? To je samo statistika, prodaja/nakup je zmeraj odvisen od prodajalca/kupca.

Trenutne cene so realne in so odraz tržišča. Kupci bi radi kupili kvadratni meter stanovanja po 200 Eur, prodjalci pa zanj želijo 2.500 Eur.

Očitno ta situacija vsem odgovarja.
Default avatar
..je čisto enostaven - zato, ker jih držijo banke, pa gradbeni lobi. Vse je nekako zasilno pri nas, ko se bo pričelo rušiti pa vprašanje kako bo.
Default avatar
Jaz razumem tako, da lahko pišejo kar hočejo in ima vsak svoje mnenje na splošno. Drugo je pa razumevanje in sprejemanje osnovnih pravil igre v prodaji. Lahko se piše z velikimi črkami o krizi, pa o tem da se nič ne proda, da bodo cene padale itd. Velja pa samo nekaj, o ceni se bo pogajal samo tisti prodajalec, ki mu je v interesu da čim prej proda, ker mora, ker je v taki situaciji ipd. Še vedno je bilo tako in tako tudi bo.

Komur se ne mudi oz. mu ni treba ne bo spustil cene pa če hodiš pred njim po trepalnicah. Prodajalci bi sami sebi največjo korist naredili, če bi umaknili nepremičnine iz prodaje v kolikor jim ni treba prodati oz imajo fiksne cene.
Default avatar
enostavno. je napisal/a:
Ne, niso.
Tržišče ne predvideva stanovanjskega slada, ki nasedle naložbe (drago) kupuje z davkoplačevalskim denarjem.
Tržišče ne predvideva, da neprodana stanovanja bankrotiranih investitorjev držijo banke, ki jih davkoplačevalci dokapitalizirajo vsak drugi dan.

Kaj bolj jasno?
Default avatar
Trg je zmrznil. Zaradi tega, ker kupcev ni! In še manj jih bo. Plače če sploh so, so prenizke, kreditov ni.
Če bi se kupna moč prebivalstva dvignila, bi tudi trg oživel. Tako enostavno je to... Nihče, ki mu ni treba prodajat, ne bo prodajal...
Default avatar
ko zamenjaš je napisal/a:
Kupci so! Vendar nimajo več 3.000 € za kvadratni meter. Imajo pa 1.000 € za kvadratni meter.

Časi, ko si s prodajo po Jazbinšku kupljenega stanovanja obogatel, so mimo.

Cegli so bili glede na našo kupno moč precenjeni, kdaj vam bo to jasno? Ni normalno, da se 2 redno zaposlena s povprečnima plačama zakreditirata za 30 let (+ še starši malo dodajo) za eno ušivo garsonjero v socialističnem naselju. Enostavno ni.

Najbolje, da vsi lastniki stanovanj svoja stanovanja ocenijo na najmanj 500.000 €. Ko ne bo nihče nič prodal, boš še vedno trdila, da ni kupcev in da bodo šla ta stanovanja v promet, ko se bo kupna moč dvignila?

A razumeš, kako deluje trg? Danes je lahko neka dobrina 1 €, jutri 5 €, potem pa spet 1 €. Evo, tega slednjega Slovenci ne razumejo, ker dojamejo samo višanje cen, nižanja pa ne.
Default avatar
resnica je taka je napisal/a:
Verjemi da so cene realne, drugače se ni bi reklo tržne cene. Če pa se zadeve ne prodajajo je pa to bolj odraz nekih psiholoških barier kot pa česa drugega.
Default avatar
enostavno. je napisal/a:
Ah, ja ....

Kako naj ti razložim, če pa govoriš o psiholoških barierah ....

Celovški dvori, nasedel projekt. Precej stanovanj po visokih cenah odkupi stanovanjski sklad MOL. V teh kao elitnih stanovanjih, kjer imaš več terase kot stanovanja, živijo neprofitni najemniki, ki imajo zelo malo denarja, morajo pa plačevat visoke stroške vzdrževanja npr. garaž, ki jih sploh ne potrebujejo.
Zaradi "socialcev" ostalih stanovanj ne kupijo drugi.

Je to normalno?

V normalni državi bi šla stanovanja takoj na trg. Vse bi prodali. Ampak ne po bajeslovni ceni 3.000 za kvadrat.
Default avatar
resnica je taka je napisal/a:
Poglej si, koliko stane 1 komad opeke, 1m kabla, ura zidarja, parketarja itd, itd Te cene so šle gor. Ko se bodo te cene znižale, se bo tudi cena stanovanjem. Začeti je treba pri cenah materiala, parcel in cenah projektov... Vse je šlo gor. Cena stanovanja je končna cena seštevkov osnovnih elementov.
Ne morejo cene dol, zato, ker se ti ne znaš boriti za višjo plačo in boljšo kreditno sposobnost.
Default avatar
ko zamenjaš je napisal/a:

Vse gre gor, ja, slovenska pamet je genialna. Tujci so očitno neumni, ker dojamejo, da se cena stanovanj lahko menja glede na gospodarske razmere in kupno moč. Enkrat se dražijo, drugič cenijo. Čudno, čudno ... Pri nas gre lahko cena samo v nebo.

Se ti zdi normalno, da cena avtomobilov s starostjo pada?
Se ti zdi normalno, da cena stanovanja s starostjo raste?
Default avatar
ko zamenjaš je napisal/a:
Moja hiša je ocenjena za tretjino več kot sem noter dala denarja. Zakaj že?
Default avatar
Saj ne raste! 65 m2 veliko novejše stanovanje dobiš v Ljubljani za 210 000 letnik 1990.
Enako veliko stanovanje v bližini pa za 84 000, ker je l. 1963.
Pa kupi to starejše, saj ti ni treba gledat novih:)
Default avatar
resnica je taka je napisal/a:
Se pravi zaradi socialcev v Celovških dvorih stoji praktično vsa prodaja nepremičnin v Sloveniji? Strašna logika, ni kaj....
Default avatar
resnica je taka je napisal/a:
V CD si lahko kupiš stanovanje za toliko kot si pripravljen plačati. Za 1000 na m[sup]2[/sup]Se že prodajajo za ta denar.
Default avatar
ko zamenjaš je napisal/a:
Veš, moj spomin seže tudi nekaj let nazaj. V čas leta 2007, 2008, ko so se stara stanovanja prodajala po skoraj enakih cenah kot nova. Vsem se je zdelo normalno, da je cena po kvadratu 3.000 €. Večina lastnikov še danes sanja te cene.

Letnik 1990 ni novo stanovanje, ampak kar lepo 23 let staro. Niti ni novejše. To je besednjak nepremičninskih agencij, ki kot novogradnje prodajajo tudi več let stara stanovanja.

210.000 € za 65 kvadratov? Več kot 3.000 na kvadrat? Nimam besed ....
Default avatar
si kdaj zidala? je napisal/a:
Moja hiša je ocenjena za polovico manj, kot sem dal denarja notri. Zakaj že?