Starševski čvek

ali je ljubezen stvar usode ali pa stavr izbire

Default avatar
Pravijo, da se usodi ne da zbežati, zato me zanima vaše mnenje - ali nam je prava ljubezen usojena in se nam zgodi, zato je nima smisla iskati, ali je to samo mit in, če hočeš imeti partnerja si med množico izbereš tisti moment najboljšega ;) Zdaj sem zakomplicirala :), na kratko;
Ali se LJUBEZEN zgodi, ali si jo najdeš sam?
Ali lahko človek v življenju sreča več pravih LJUBEZNI?
Kaj je za vas platonska ljubezen - samo flirt ali kaj bolj konkretnega, ali si poleg partnerja lahko zaljubljen še platonsko v nekoga drugega?
Uhuhu, se veselim odgovorov :)
Default avatar
Dobro jutro.

Mene je življenje naučilo, da je odločitev. Mora pa človek biti za kaj takega zrel, kar pomeni da sam sebe toliko pozna, da ve, da ga vodi razum ne pa čustva. drugače povedano je svoboden in ne prost.
Svobodnjak loči med priložnostjo in skušnjavo ker ga vodi razum, zasleduje ljubezen. Prostak ne, ker ga vodijo čustva, išče zaljubljenost, vedno, znova in znova. Svobodnjak si zna najti sočloveka s katerim bo odnos gradil na dolgi rok (v odnos gre zavestno da bi dajal), prostak išče ljudi s katerimi bo lahko použil trenutnje želje (v odnos ga vodijo čustva) potem človeka zavrže.

Samo moje mnenje.
Default avatar
prostak-prostaški človek


pa ne strinjamse s teboj na več nivojih. Iskanje ljubezni je skupno vsem,eni so bolj racionalni kot drugi.Zakaj? Karkakter.
Default avatar
zmešnjava je napisal/a:


Brklc je ta dva pojma kar prav definiral.


Vir SSKJ :
prosták -a m (á) 1. ekspr. prostaški človek: s takimi prostaki nočem več govoriti / kot psovka prostak pijani 2. star. preprost, neizobražen človek: učenjaki in prostaki 3. star. navadni vojak: degradirali so ga v prostaka / vojak prostak je napisal/a:
______________________
Default avatar
Zanimivo.
Kaj pa pravita na platonsko ljubezen? Brklc, če te prav razumem, se tebi ne more zgoditi, prav tako ne ljubezen na prvi pogled?
Default avatar
spogledljivka je napisal/a:
Seveda se mi lahko zgodi. Oboje. Vendar se znam toliko obvladati, da ne podležem skušnjavi mesa, denarja, in ostalih današnjih "vrednot".

Če bi rada v življenju ustvarila ljubezen, moraš prvo imeti željo. Potem voljo, potem znanje, potem modrost.

Ker take stvari sprašuješ, sklepam da želo imaš. Voljo boš pokazala z nabiranjem znanja. Če boš vstrajala, si boš lahko modro izbrala moškega. Potem pa se začne.... Delo, delo, delo,....... Delo.....

No, so pa tudi izredno lepi trenutki, ki jim meso, denar, slava,.... ne morejo parirati....
Default avatar
Ljubezen na prvi pogled ... sigurno obstaja, vendar ni ljubezen, temveč naklonjenost. Tako kot se s prijatelji istega spola najprej zaštekamo na nezavedni ravni, tudi v teh primerih preskoči iskrica, saj sama verjetno iz svojih izkušenj veš, da ti vsi ljudje ne ustrezajo.
Ljubezen na prvi pogled torej obstaja - če se iz tega pogleda dejansko razvije ljubezen :). Drugače se pa na prvi pogled "zaljubimo" vedno, tudi v prijatelje, samo da iz tega ne nastane ljubezen in zato temu prvemu pogledu ne pripisujemo večjega pomena.
Ljubezen oz. resnično partnerstvo je stvar odločitve. Ti človek je ali ni? Lahko prebaviš njegove napake in pomanjkljivosti? Popolnosti ni in je nikoli ni bilo, je samo boljše ali slabše ujemanje.
Moj partner je v iber zahteven. Od mene terja ogromno energije. Velikokrat se skregava oz. se najina mnenja krešejo. Ampak je pa toliko dobrih stvari, da te pretehtajo. Lep mi je (pa seveda objektivno gledano ni lepotec, ampak meni je cute), diši mi, paše mi njegov dotik, razumeva se, debatirava, enako gledava na svet, imava podobne želje, stališča.
Default avatar
zaljubljenka je napisal/a:
Hehehe, vidva sta pa očitno znala ljubezen nadgraditi z zaljubljenostjo.... Jaz takemu stanju pravim blaženost.

ČESTITAM !
Default avatar
Kdo bi si mislil, da se mi bo zgodilo - ampak se mi je :) Pravkar. In sicer to, da se v celoti strinjam z Brklvcem. Do pike. :)
Default avatar
Usodo si sama krojiš. Vedno imaš na izbiro zaljubljenost ali ljubezen. Tvoja odločitev pa je kam bo šla tvoja pot. Ko pa ne veš bi levo ali desno pa te premetava.
Default avatar
zaljubljenka je napisal/a:
Se strinjam z zgoraj napisanim.
Default avatar
.... torej vsaki zaljubljenosti, ki se ti zgodi, je treba dati možnost, da iz nje narediš ljubezen, oziroma naredita ljubezen. Če je delo neproduktivno, je bilo to samo stanje zaljubljenosti, ki pa tudi izgine čez čas. Kdaj pa potem pride trenutek odločitve, ki pojmuje ljubezen. Zaljubljenost je stanje, ljubezen je odločitev. A ta odločitev, da greš dlje kot gre zaljubljenost ali da vztrajaš da druga zaljubljenost, ki se pojavi ob ljubezni te ljubezni ne zmoti? Se ob pravi ljubezni druga zaljubljenost sploh lahko zgodi, je lahko tako močna, da pravo ljubezen ogrozi? ....
Hvala za zanimive odgovore....aja, pa še to me zanima, ali te stvari družboslovci vidijo drugače kot naravoslovci, moški drugače kot ženske?
Default avatar
Punca, ko boš vedela kaj želiš od življenja od sebe od partnerja boš v nekaj dneh vedela ali kenslati po domače povedano človeka, ki si ga spoznala, pa če tudi ti bo noro všeč. Dokler časa pa ne veš kaj hočeš boš to spraševala kar sedaj sprašuješ.
Default avatar
spogledljivka je napisal/a:
Svobodnjak nebi dal vsaki zaljubljenosti priložnost. Prostak pa. Delati iz zaljublenosti ljubezen, v prvi vrsti pomeni, razčistiti pri sebi kaj te vodi. Če te potešitev spolne sle, streha nad glavo, otrok,.... Potem to ni to... In prav tukaj, na začetku, ljudje delajo največ napak. Ne poznajo se dovolj, ali pa direkt lažejo samemu sebi. Seveda so ob razhodu krivi drugi.... On je tak in tak, ona je to in to nardila,...........................................................................................................................

Trenutek odločitve ki pojmuje ljubezen pride, ko je človek dovolj zrel. Ali si v takem stanju, najlažje ugotoviš tako, da niti sebi niti drugim, sebe ne skrivaš. Tudi v trenutkih ko se ljudje polastijo tvojega dostojanstva... Imeti ljubezen v sebi pomeni, da partnerja ne rabiš (da bi te zaščitil, te bodril, ti zadovoljeval nepotešenost iz otroštva,...) ker si znaš sama to narediti, preskrbeti. Temveč si partnerja želiš, da bi vse to kar imaš,(ljubezen) delila (izmenjevala), v prvi vrsti z partnerjem, v drugi vrsti skupaj dajala vajinemu otroku...

V času gradnje ljubezni med partnerjema, ne more priti do zaljubljenosti zunaj vajinega odnosa. Ker bi to pomenilo, da ima eden preveč časa.... In se na tebi samo šlepa.... dokler ne bo našel nove skušnjave...

Ljudje ki so resnično ljubili, po koncu parterstva, (smrt, razhod) praviloma (dolgo) ostanejo sami.
Default avatar
Definitivno je stvar usode, če je posredi razum in preračunavanja je to daleč od usode. Ljubezni ni možno kupiti, se pa lahko zgodi brezplačno in kot taka je definitvno povezana z usodo. Kaj je dolgoročno bolje ali slabše, na to ni odgovora ker je različno od primera do primera.

AMpak tale brklc je pravi svetnik...
Default avatar
.... ampak kdaj se ti zgodi ta zrelost za odločitev in s kom se ti zgodi pa je verjetno tudi svobodnemu dana .... mislim, da je izredno malo svobodnih ... in da svoboden sreča svobodnjakinjo :), ki bo povrh še prava .... kaj misliš, da je tu kaj posredi? ali lahko vsaka svobodnjakinja deli ljubezen z vsakim svobodnjakom, verjetno ne, a ne?
Default avatar
....mislim, mislim brklc, še službo bom zamudila, toliko si mi dal mislit , daj mi še to napiši :)
Default avatar
brklc je napisal/a:
In so v takem stanju tudi srečni, saj se napajajo iz podarjenega.
Default avatar
.... brklc, pa še to
.... da v sebi razvijaš to svobodo moraš znati sam živet in preživet, najbrž je samskost pogoj za razvitega svobodnjaka. ko sprejmeš svojo samskost in v njej uživaš si po moje zrel za vezo, kaj misliš?
Default avatar
Zaljubljenost je splet čustvenih vzorcev in naših odločitev.

Ni naključno, da nas nekdo privlači, temu je težko oporekati, ker čustva, kemija naredijo svoje. Če se pa mi odločimo za tega človeka, je pa naša odločitev. Tu je naša moč, zato je usoda v naših rokah in nam ni potrebno biti determiniran z nekimi vzorci alias USODA.

Moje skromno mnenje. :D
»Ljudje bodo pozabili, kaj ste govorili,

ljudje bodo pozabili, kaj vse ste naredili ,

ne bodo pa pozabili,

kako so se v vaši družbi počutili.«