Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

ponavljajoči bronhitisi

Default avatar
Pozdravljena,
moja 2 letna hčera ravno preboleva cirka 8 epizodo bronhitisa. V roku 14 dni je imela 2 bronhitisa. Pri zadnjem je bila hospitalizirana. Dobivala je ventolin in berodual na 3 ure - izmenično. Po cirka 36urah so ji uvedli ventolin na masko in flixotide 125mg 2x dnevno - 3 tedne. Alergološki testi so brezpredmetni ker ni odreagirala. Jaz - mati imam močno alergijo na pelode trav, dreves,... Pri zadnjem bronhitisu je bila prvič zdravljena z berodualom. V preteklosti je bila vedno zdravljena z ventolinom in je tudi bil dober odziv. Nikoli ni dobivala dodatnega kisika - v obliki cevk v nos.
Zanima me ali lahko ob uporabi flixotida in imunoglukana pričakujem, da bi se v prihodnosti bronhitisi ne bi več pojavljali? Kaj mi še dodatno svetujete - npr. uporaba vlažilca, solne terapije, bioresonanca,...Prosim za nasvete. Hvala vnaprej.
Default avatar
Ali je šlo za bronhitis ali bronhiolitis?
Kaj lahko pričakujete, ni mogoče napovedovati. Glede na podatek o vaših alerghijah, sseveda tudi otroško astmo. Vendar diagnoze pri otroku ni moogče postaviti tako kot pri odraslem.
Upoštevajte dosedanja navodila, nedokazanih metod zdravljenja pa vam jaz ne morem svetovati.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Pozdravljeni!

Se bom pridružila zgornji temi. Doma imamo dve leti starega sina. V aprilu sva bila hospitalizirana zaradi bonhiolitisa. Po tej izkušnji je bil zdrav do septembra, ko je pričel obiskovati vrtec. V mesecu in pol do sedaj je imel laringitis, bronhitis, atipično pljučnico (vse diagnoze postavljene le na podlagi pregleda, brez odvzema krvi ipd.). Vedno je dobro odreagiral na ventolin. Pri zadnjem primeru smo dobili tudi sumamed. V nedeljo pa je začel zelo sočno kašljati, vendar brez vročine in izcedka iz nosu. V ponedeljek je bil kašelj suh, slišati hropenje. Zato sva odšla na pregled, kjer so po inhalacijah opazili izboljšanje dihanja, mu je pa saturacija padla na 92. Pri popoldanskem pregledu enako, zato smo bili napoteni v Pediatrično kliniko, kjer je bil sprejet in je 2x dobil tudi kisik (minimalna doza). Pediatrinja nam je predpisala singular, v pediatrični kliniki pa monfenstra granule v primeru, ko bodo naslednjič znaki prehlada moramo začeti z jemanjem. Zanima me kakšna je razlika med tema dvema zdraviloma. S singularjem nismo pričeli, saj smo bili isti dan hospitalizirani. Ali pomeni, da ko bomo enkrat pričeli z jemanjem, bomo morali dolgoročno? Vem, da sta obe za atmo, ki pa nam ni bila dokazana. Sedaj imamo navodila, 2 dni 4 vpihe ventolina na 4 ure, potem 3 vpihe na 6 ur (vendar ne vem kako dolgo - na odpustnici niso napisali kako dolgo). Dobili smo tudi semafor za astmo. Piše, da je normalno 20 vdihov v trdnem spanju, sin jih ima te dni vedno okoli 25 do 28.

Naj omenim še, da so mu na pulmologiji naredili teste na alergijo za domače živali in pršice. Ali svetujete, da opravimo še dodatne teste. Sin se močno poti oz. se hitro spoti, pogosto si briše nos, čeprav ni izcedka. Dvakrat je dobil izpuščaje (rdeč nepravilen krog v velikosti velikega kovanca, notri pa nekaj belih pik). Vedno so minili v pol ure po flonidanu. Srbeli ali boleli ga niso.

Bi po vašem mnenju lahko z bioresonanco izboljšali stanje?

Zdravnica na pediatrični nam je strogo prepovedala vrtec naslednjih 5 mesecev. Za sinovo zdravje bom seveda naredila vse, mi je pa zelo hudo, ker tako rad obiskuje vrtec in je ogromno odnesel v tem kratkem času. Bi bilo po vašem mnenju smiselno razmišljati o varstu z max. 5. otroki ali bi moral biti absolutno sam doma. Naj omenim še to, da imamo doma tudi novorojenčka in vem, da je preventiva sploh zanj izjemnega pomena. Ampak, ali bi lahko mlajši obikoval manjše varstvo ali je tveganje enako kot v skupini v vrtcu z 14 otroki?

Skrbi me tudi naslenje leto, kaj narediti glede vrtca. Ali mislite, da se bo zadeva ponovila in jo le prelagamo ali bi lahko v enem letu tako okrepil imunski sistem, da ne bi po enem dnevu kašlja pristali v bolnišnici. Kaj lahko naredimo, da bi izboljšali stanje in okrepili otroka? Saj do aprila letos sploh ni bil bolan.

Upam, da nisem preveč zakomplicirala, ampak te dni samo premišljujem in premlevam ter ne vem več kam na se obrnem po nasvet. Iskrena hvala.
Default avatar
Singulair in (pri nas neregistrirana) Monfenstra vsebujeta enako zdravilno učinkovino montelukast. Torej gre za enakovredno zamenjavo, enako zdravilo.
Običajno svetujemo zdravilo montelikast nekaj tednov, če je stnaje otroka ozrazito boljše, pa čez zimske mesece. Če ni nobenega učinka, ga ukinemo.
Ventolin dajemo na 4 ure, ko ga otrok potrebuje, nato zmanjšamo na 6 ur (deluje pa samo 3-4 ure) in nato ga po dnevu, dveh ukinemo, če je stanje izboljšano, kar ugotovi osebni pediater na kontroli.,
Normalna frekvenca dihanja pri 2 letnem otroku, ki je brez vročine, je 25–35 vdihov na minuto.
vir: XII. Izobraževalni seminar, Kritično bolan in poškodovan otrok – razpoznava, zdravljenje in prevoz
s tečajem pediatrične reanimacije po načelih Evropskega sveta za reanimacijo, november 2008

http://children.webmd.com/normal-breath ... r-children
http://www.health.ny.gov/professionals/ ... ttools.pdf

Če otrok diha hitreje, pri tem pa mirno spi, ne diha poudarjeno s trebuhom, ne ugreza jamice pod vratom, skratka - nima znakov težkega dihanja, ga opazujemo. Če čez pol ure še vedno diha hitreje (npr. 38 ali 40 ali več), pri tem pa ima znake težkega dihanja, potrebuje pregled.
Če otrok do sedaj ni imel nobenih alergij in v družini ni hujših alergij, potem trenutno testiranje na pršico zadostuje, saj je ravno pršica najpgoostejši alergen pri astmi.
Bioresonanca ni znanstvena metoda in razpravljati o tem ali bi izboljšala stanje enostavno ni mogoče.

Umik i zkolektivnega varstva je za varovanje zdravja otroka, ki pogosto oboleva in še posebej malega sorojenca (dojenčka) izjemnega pomena. Statistično deluje varovalno skupine, v kateri je manj kot 5 otrok. 5 otrok ali več je po obolevanju enako kot v vrtcu.

Ko otrok v kolektivu in pogostejših stikih začne obolevati, je to seveda popolnoma pričakovano. če se do tega trenutka ni srečeval z boleznimi, ne more zboleti. Ko pa pride v kolektiv, kjer je zbranih veliko otrok, del njih pa tudi bolnih, je jasno, da bo neprekužen, neodporen otrok zbolel. Da bi s čimerkoli preprečili obolevanje, ko pride prvič v stik z nekim povzročiteljem, je nemogoče. Nekako do tretjega leta starosti otrokov imunski sistem spontano dozori, otreok postane odpornejši (tudi zato, ker preboli kar nekaj banalnih okužb), manj oboleva njegova skupine v vrtcu in otrok je mnjogo bolj zdrav. Po prebolelem bronhiolitisu pa je znano, da so dihala preobčutljiva še več mesecev, zao lahko pri navadnem prehladu vidimo težko dihanje, piskanje, podobno sliko kot pri brohniolitisu.
Odpornost krepimo z zdravim načinom življenja, primerno prehrano, gibanjem na svežem zraku, ne pretiravamo z oblačenjem spimo v hladnejšem prostoru in čakamo, da se otrok prekužuje z banalnimi okužbami (prehladi).
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Pozdravljeni,
Sin 2,5 leti ima pogosto bronhitis. Je na singularju ze več kot pol leta. Do sedaj je se nekako slo enkrat na mesec in pol ali na mesec. V zacetku leta sva bila tudi v bolnici ker mu je zelo padel kisik in ga pediater ni mogel dvigniti. Kljub temu da je bil na ventolinu ze skoraj 24 ur mu je kisik padel. Lani februarja in letos je ob malo hujši virozico pristal v bolnici in je na ventolin reagiral. Ker je bil bolje predihan po inhalacijah vendar mu je kisik zelo padel. Sedaj pa malce nosek ponagaja mal pokaslja in ze teško dihanje. Ugrezanje pod vratom,zadihanost in ne more se odkaslajti. Po bolnici en teden vrtca in bronhitis potem pa dva tedna vrtca in bronhitis. Ali je mozno da so sedaj dihala tako obcutljiva da reagirajno na vsako manjso virozico. Na ventolin reagira dobro. Kdaj se kot pediatrinja odlocite poslati naprej na preiskave. Koliko casa potebujejo pljuca da po bronitisu pridejo k sebi. Al se bodo zadeve zacele kaj umirjati ali mislite da bodo tako pogosti bronhitisi ne glede na letni cas. Dajem mu tudi bronhomunal kapsule in homeopatska zdravila. Vendar se mi zdi da ni nekaksnih ucinkov. Ne vem vec kaj storiti. Ali mu lahko kako pomagam da ne bi bili tako pogosti bronhitisi.
Hvala za odgovor

Lp
Default avatar
Vemo, da preboleli bronhiolitisi povzročajo preodzivnost dihal, torej lahko že pri navadnem prehladu ugotovimo, da otrok ponovno težko diha, je pa tudi bolj dovzeten za okužbe.
Pulmologa svetujemo, če stanju nismo kos oz. odstopa od pričakovanega pri otrocih s ponavljajočimi bronhiolitisi. Če posumimo, da ima otrok astmo, je ukrepanje odvisno od tega, koliko je star otrok in kako bi lahko že izmerili pljučne funkcije.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč