Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek limonov liker

limonov liker

Mene pa zanima, kako naredite limonov liker? Eni limone delajo kot smrečje, drugi jih prej prekuhavajo,…..
Rada bi recept, kjer narediš liker čim hitreje – najbolj preprosto in dobro. A se ga da naredit v enem tednu? Ene bi ga potrebovale že naslednjo soboto, pa jim ne vem svetovati.
Prosimo za recepte. Hvala!

Tole sem pred časom dobila na mail. Poleg limon sem ti prilepila še limetine zadeve. 🙂
Sprobala nisem še nič, se pa prav tako letos pripravljam na ta podvig.

Limetin liker
– 6 limet
– 2 cela klinčka
– 1/8 žličke mletega cimeta
– 2 dl cvetličnega medu
– 5 dl vodke (100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) ali domačega žganja
Limete narežemo na krhlje in damo v kozarec. Dodamo klinčke, cimet, med in vodko. Premešamo in za 15 dni postavimo v hladilnik, občasno premešamo. Precedimo in ustekleničimo v manjše steklenice. Serviramo ohlajeno.
Liker lahko uporabimo za preliv pri različnih sladicah.

Limetino-ingverjev liker
– 8 limet
– 200 g svežega ingverja
– 5 dl domačega žganja
– 1 1 l vode
– 300 g sladkorja
– 100 g utekočinjenega medu
Limete umijemo s toplo vodo in dobro obrišemo. Zelo pazljivo olupimo (pazi belo kožico!). Polovico ingverja olupimo in narežemo na približno enake kose. Oboje namočimo za vsaj 24 ur, ali bolje 48 ur, v žganje, da odda svojo aromo. Vodo in sladkor vremo približno 10 minut. Ostal ingver narežemo na kose. Med, ingver in sok štirih limet dodamo sladkornemu sirupu in kuhamo še pol minute. Ohladimo in prilijemo k žganju. Pustimo da nekaj časa stoji (1 dan) in precedimo. Hranimo v hladnem prostoru.
Serviramo ga vedno z ledom.

Limoncello
– 15 limon
– 2 l domačega žganja
– 0,7 l vode
– 60 dag sladkorja
Dobro operemo limone in jih na tanko olupimo z ostrim nožem ali lupilcem za zelenjavo, in sicer samo zunanji rumeni del lupine. Nikakor ne sme biti belega dela lupine, ker pogreni. V velik kozarec damo olupke, jih zalijemo z litrom žganja in dobro zapremo. Postavimo v temen prostor, ki ima sobno temperaturo.
Po 40 dneh zmešamo sladkor in vodo ter zavremo. Močno naj vre 5 minut. Ohladimo do sobne temperature. Sirup zmešamo v alkoholno limonino mešanico in dodamo ostalo žganje. Dobro premešamo, zapremo in ponovno postavimo v temen prostor za 40 dni.
Po skupnih 80 dneh precedimo in shranimo v steklenice. Pred serviranjem postavimo steklenico v zamrzovalnik za nekaj ur, kajti limončelo mora biti zelo hladen in gosto tekoč. Steklenica v zamrzovalniku ne bo počila.

Limonin liker
– 4 limone
– 7 dl penečega vina (Radgonski biser)
– 1 vaniljeva palčka
– 150 g sladkorja
– 3 dl žganja
Limone narežemo na koščke in jih damo v stekleno posodo ali večjo steklenico. Na limone nalijemo peneče vino in dodamo vaniljevo palčko. Dobro zapremo in pustimo stati en teden. Po enem tednu precedimo vino v steklenko, dodamo žganje in sladkor, ki ga raztopimo v eni žlici vode. Dobro zapremo in pustimo stati vsaj mesec dni.

Limonino-bananin liker
– 1 kg banan
– 2 dl sveže stisnjenega limoninega soka
– 1 l dobrega domačega žganja (40-50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465})
– 500 g sladkorja
– 1 l vode
Banane narežemo na rezine in jih damo v kozarec s širšim vratom. Limonin sok zmešamo s sladkorjem. Sirup segrejemo in pustimo da se lepo zgosti. Ohladimo, prelijemo čez banane. Nalijemo alkohol in pustimo teden dni na sobni temperaturi. Zalijemo z vodo in dobro premešamo. Nalijemo v steklenice.

Limonovec
– 3 limone (operemo, skrtačimo in narežemo na rezine)
– 40 žajbljevih listov
– 300 g sladkorja
– 1 l žganja
V steklenico damo izmenično žajbelj, limone, sladkor, prelijemo z žganjem. Pustimo na soncu 40 dni. Po potrebi steklenico vsakih nekaj dni pretresemo. Precedimo in nalijemo v manjše steklenice.

Oliva – naj, naj, naj, lepša hvala. Tole so pa receptki, ki jih bom preizkusila tudi sama ( za mesec december). Takrat imam okrogli (nazavidljiv) rojstni dan in potrudila se bom, da bom vse to povabljenim pripravila – poleg ostalega.
Lep dan ti želin in najlepša hvala za tole. Superca je!

New Report

Close