Starševski čvek

izbirčni otroci socialno šibkih družin

Default avatar
Nekoč je veljalo, da reven človek ne more biti zbirčen, ampak danes je pa čisto obratno. spodaj tudi ena o tem piše.

delam v šoli in vidim marsikaj. Otroci z zastonj kosili in malicami, ki jim plača vse CSD prek občine, dan na dan samo malo pomešajo po krožniku, dve vilici pojedo in vse nazaj vrnejo. Potem pa nas po TV filajo s tem, kako so revčki lačni in kako nimajo doma nič. Ampak v šoli, ko bi lahko še dodatek pojedli, pojejo samo par žlic, vilic in stran v smeti vse ostalo. Zadnjič sem gledala, je eden odnesel nazaj cel goveji zrezek, večino krompirja, celo juho, solate pa niti vzel ni. Sem vprašala, zakaj ni vzel mesa, pa je rekel, da mu ni dobro in tudi krompir je zanič. Moj sin je vse pojedel BTW, in je bilo baje zelo okusno. In tako kar nekaj teh otrok, ki imajo vse zastonj. Da ne govorim o tem, da ko zbolijo, zvedela od ene mame, niti ne sporočijo, da jih ne bo, da naredijo kuharice pač manj. Ne, itak jih ne briga, saj ne plačajo oni. Dejansko so ostali otroci veliko manj izbirčni kot ti naši iz socialno šibkih.

Oblačila in oprema pa tipi topi. In eden od njih, sošolec mojega sina, je prvi imel mobilni tel. , tak najnovejši, pred vsemi njegovimi sošolci. Drugi tak primer (eno leto starejši od mojega) je dobil motor, tisti, ki vozi 25km na uro, pri 11 letih. Spet prvi v razredu. Glavni frajer na šoli, vsa oblačila znamka, motor, mobi.... Kosilo in malica pa zastonj, pa seveda del. zvezki.

ne mi s tistim, da sem fouž, ker nisem. Samo res me zanima, kako je to mogoče.
Default avatar
Upam, resno, da kmalu pristaneš v tej skupini. V kateri vse poznaš, sam malo po šoli pogledaš in že veš - kdo je kdo. Glede na intelekt mislim da ne bo dolgo ko boš v tej skupini. Pa bomo potem videli. Če pa želiš, pa lahko že od 1.10 daš odpoved in greš med socialno šibke, kjer je vse zastonj in so otroci izbirčni. Če to piše polnoletna oseba, mati, delavka - te je lahko v dno duše SRAM !
Default avatar
O tem mi pravi tudi prijateljica, ki je kuharica v šoli. Zakaj ne gredo enkrat posnet v šolo, koliko hrane se zmeče proč pri enem obroku.

Pa verjamem, da je v Sloveniji kdo, ki je dejansko lačen, zlasti kdo od starejše generacije.
Default avatar
Dobro tole s krompirjem in mesom je res malo ekstremno, drugače pa, kolikor jaz vem, je v šolah dokaj zdrav jedilnik, zelenjava pa to, katere ti otroci niso navajeni, njim je kruh na kruh in pasulj na pasulj vsakdanja hrana, ki so je navajeni.

Mi smo doma recimo ejdli ogromno mesa in krompirja in jaz nisem bila navajena na zelenjavo, mi je bila prav zanič, ko sem jo začela jesti. Zdaj, ko sem se navadila, je pojem več kot ostalega.
Default avatar
In vso hrano zmečejo stran zaradi izbirčnih socialno šibkih ? Imamo srečo da so vaši nesocialno šibki otroci takooooooo lačni - da vse pojedo. Vsaj od mon.
Default avatar
od kod ve vse veste je napisal/a:
Kaj pa cviliš? Si ena od teh, o katerih pišem?

zakaj bi me bilo sram?Ker vidim, kaj se dogaja? Mene bi bilo sram, če bi moj otrok dobival kosilo zastonj, pa bi vsega v smeti zabrisal. Ja, takrat bi me pa bilo krepko sram.Pa če bi mi šola morala dati zastonj delovne zvezke, drugega otroka bi imela zastonj v vrtcu, sin bi se pa preseraval z najnovejšim telefonom in novim motorjem po šoli. Ja, takrat bi me pa bilo krepko sram. Ampak teh pa ni.
Default avatar
Ja, bi bilo kar prav, da bi se kdaj to preverjalo na licu mesta.
Tudi jaz imam med prijatelji šolnike, pa povedo podobno.
Default avatar
Torej trdis, da so vsi otroci, ki imajo brezplacno malico in kosilo izbircni.

Torej se kuharice, ki povedo zgodbo otrok,ki imajo koncno en topel obrok na dan, in so neskoncno hvalezni, izmisljene?

Torej so zgodbe, da prihajajo otroci kljub bolezni na kosilo, ker je to edini obrok, ki jim ga starsi lahko privoscijo?

In med tistimi, ki jim starsi v kompletu placujemo kosilo, ni nikogar, ki bi bil izbircen?.

Moja ima zelo sirok repertuar hrane, ki jo obozuje. Pa je vkljucno z mnogii sosolkami in sosolci razocarana nad hrano. Izbiro, kolicino in kvaliteto.
Default avatar
Če bi bili samo socialno šibki, ampak je v slo vedno več duševno, razumsko šibkih. Evo dokazov tu vsak dan. To je problem.
Default avatar
so taki in taki je napisal/a:
Ko bi tole o zdravem jedilniku vsaj drzalo. Mi prav pogresamo juhe in zelenjavo. Ker je ni. In vsak dan je kruh in ali pecivo iz bele moke za eno od malic. Pa sadni jogurti, pa frutabele in nectarji.
Default avatar
so taki in taki je napisal/a:
Tisti revni otroci, za katere jaz vem, pasulja še povohajo ne. Saj pasulja niti ni za kosilo. je pa kak ričet ali kaka druga enolončnica. Večina tega pač ne bi jedla, jedo tisti, kjer imajo kaj takega doma kdaj za kosilo, recimo da nek srednji sloj, kjer se mamam zdi pomembno, da doma kaj skuhajo.
Default avatar
in vso hrano zmečejo je napisal/a:
glej, pišem, glede na to, da se govori vsepovsod, koliko je lačnih otrok po šolah iz soc. šibkih družin. Pravim, da ti, ki jih jaz videvam, in ja, smo majhna skupnost in se poznamo med seboj, so morda lačni zaradi tega, ker so izbirčni. To je bila poanta posta.
Default avatar
Tudi mene moti, da se ne preverja realnega stanja družine, upošteva se le kaj je na papirju. In, ker ima nekdo na papirju dovolj, lahko na obroke krepa vsak mesec pa se bo moral znajti, nekdo, ki si je spretno ustvaril situacijo pa uživa prednosti "socialne države" in še dohodek, ki se ga pač ne vidi.
Default avatar
Če imajo polno rit vsega so lahko izbirčni, če so revni, pa ne? Razumet moraš tudi, da je nekatera "normalna" hrana za nekatere otroke tako eksotična kot pečeni ščurki zate. Bi jih jedla, ker ponekod je to poslastica? Je res težko razumeti, da nekateri otroci jedo vsak dan makarone in fižol, vse kar je izven je čudno.
Default avatar
Cviliš očitno ti. Jaz odgovarjam. Ne, nisem v tej skupini. Ampak tudi v tvoji bližini ne želim biti. Če ne veš zakaj bi te bilo sram, še toliko slabše. Lahko predlagaš da dajo soc. ogroženim v šoli morda kako opazno oznako, da se bo ja vedelo kdo so...... /poznano ?!/ Da bodo lahko še drugi bolj natančno gledali v krožnike , na roke, na noge, v...... ogabno.
Default avatar
Jalur je napisal/a:
tisti iz socialno šibkih družin doma sploh ne kuhajo, ampak imajo obrok kao v šoli. Poznam kar nekaj takih familij, službeno. ob sobotah in nedeljah skuhajo.

in za nikogar ni eksotika meso in krompir, no.

kolikor sem avtorico razumela, gre za zastonj kosila ki gredo skoraj vsa v nič. če je tvoj otrok, za katerega plačaš kosilo, izbirčen, bo kosilo vseeno plačano iz tvojega žepa. Kosilo, ki ga vrže stran tak otrok, pa plačujemo vsi mi. In ne, nočem plačevati kosil za tuje otroke, če ga zabrišejo v smeti. tudi za svojega ga ne bi hotela in bi se fajn pomenila, če bi mi učiteljica povedala, da nič ne poje. Za tujega pa ne, hvala.
Default avatar
Otroci soc. ogroženih lačni - ker so izbirčni ! Ker bodo doma jedli čokoline, sadne jogurte, pečenke , ipd. Poanta tega je : da niste več normalne s takimi izjavami !
Default avatar
Najbrž ne gre za socialno šibke, ampak prevarante, ki so si z zvijačnostjo pridobili status in ugodnosti.
Default avatar
kajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj je napisal/a:
povem, kar vidim. Ne izmišljujem si. Tako pač je, in ker hodim po otroka po kosilu večkrat ga čakam, da poje, potem ga peljem v varstvo ali domov in grem nazaj v službo, vidim, kako je. In ne pretiravam ter si ne izmišljujem. Se ne dogaja enkrat ali dvakrat, pač pa ves čas. kaj jedo doma, ne vem, ampak glede na to, da v šoli skoraj nič ne pojedo, najbrž morajo kaj, ne?

lahko mi rečete, da sem nesramna, nisem normalna ali kaj vem kaj, ampak dejstvo ostane tako, kot sem ga povedala.
Default avatar
Blatnodolci je napisal/a:
kaj pa vem, pri večini dela en starš, ampak bolj fizična dela, drugi je brezposelen. Pri nekaterih sta oba nezaposlena. Če pa delajo na črno, pa ne vem. Socialo dobivajo, tisti, s katerimi sem se pogovarjala, pa otroške dodatke, otroci imajo vse zastonj, tudi šolo v naravi.