ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Boleči spolni odnosi in visok presredek

Default avatar
Pozdravljeni,

V zadnjem letu pri spolnem odnosu čutim pekočo bolečino, ki je močnejša ob penetraciji, med spolnim odnosom skoraj popusti, potem pa me včasih peče še, ko grem po odnosu na WC. Bolečina ni odvisna od vlažnosti, saj jo čutim tudi ob visoki vzburjenosti ali uporabi lubrikanta, je pa omejena na sam vhod v nožnico. Pri ginekološkem pregledu je vedno vse ok, drugih težav tudi nimam.

Ko sem ginekologinjo povprašala po vzroku bolečine, mi je pojasnila, da je to zaradi t.i. visokega presredka, ki ustvari neke vrste gubo, ki ni dovolj elastična in ki na zunanji del splovila ne »spusti dovolj vaginalnih sokov«, kar povzroči manjše ranice. Dejala je, da je to precej pogost pojav, ki pesti vedno več žensk, rešitve pa ni, priporoča le čim več vlaženja. Priporočila mi je uporabo kreme Cicatridina, ki naj bi pospešila celjenje teh ranic.

Zanima me, ali imate morda kaj več informacij o tem pojavu, t.i. visokem presredku? Zakaj se je bolečina pojavila šele zdaj, v zadnjem letu, prej pa nisem imela težav pri odnosih (partner je isti)? Ali je možno, da so to povzročili tudi (sicer redki) analni spolni odnosi? Ali je vzrok bolečine lahko tudi kaj drugega? Morda vi veste za kakšno rešitev ali vsaj, kako bi ublažila bolečino? Ali menite, da je uporaba kreme Cicatridina primerna? Pa še to, kako dolgo traja, da se te ranice zacelijo?

Vem, da sem zastavila veliko vprašanj, na katera morda nimate odgovora, vendar sem vam hvaležna za kakršenkoli odgovor, ki bi pripomogel k manjši bolečini ali vsaj k temu, da bi dobro razumela vzrok težav.

Hvala in lp
Default avatar
Spoštovani,

ranice na predelu zunanjega spolovila prav gotovo povzročijo relativno prevelike "mehanske obremenitve" in pritiski, drgnjenje ipd. Zakaj so ti pogoji nenadoma prehudi in struktura tkiva popusti ter se ustvarjajo ranice, ne bi vedel. K temu lahko doprinese marsikaj, od pretirane vlage in "maceracije" preko vnetij ali poškodb zaradi morebitne uporabe napačnih sredstev za higieno, njenim pretiravanjem ipd. Omenili ste analne odnose. Če so tem sledili vaginalni, je to zelo neprimerna praksa, kajti to povzroča zanesljiv prenos črevesnih bakterij v predel rodil, kamor te absolutno ne spadajo in lahko tam povzročajo škodo. Če že izvajate analne odnose, naj bodo ti zadnji, po vsem ostalem. Cicatridina vsebuje hialuronsko kislino, ki je potrebna pri celjenju ran. Vsekakor velja vsaj poskusiti njeno uporabo. Koliko časa potrebuje drobna razpokica na koži, da zaceli, bi težko rekel, ampak zagotovo vsaj nekaj dni. Visok presredek pomeni po eni strani večjo razdaljo med zadnjično odprtino in vhodom v nožnico, po drugi strani pa je tudi nožnica pogosto ožja pri vhodu, kar jo naredi ranljivejšo za natrganine med odnosi. Običajno se to "spremeni" ob prvem porodu, ko se zadnji del nožnice nekoliko raztegne, včasih tudi pretrga in se pri ponovnem celjenju višina presredka zmanjša.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak