Forum.Over.Net

Starševski čvek

Ima ženska z otroci lahko uspešno kariero?

Default avatar

vrabč

Dosti žensk se danes odloča med materinstvom in uspehom, in določenim uspe da imajo oboje uspešno kariero in otroke ampak večina tega ne zmore. V družbi še vedno 80% vsega visi na ženski gospodinjska opravila, služba, kariera in otroci, moški so v večini odsotni.

Kako vi razmišljate o tem, se vam zdi da je možno kot ženska imeti uspešno kariero in otroke?
Default avatar

seveda da lahko

seveda da lahko ima oboje. samo otroke mora imeti prej ne pa pri 30ih šele oziroma pozneje.
Default avatar

seveda da lahko

pa seveda moškega mora imeti, ki zna tudi sam kaj doma postoriti in se ubadati z otroki, ne pa da samo hodi v službo pride domou pa na kauču leži ostalo pa nič od njega ker pač mu kao ni potrebno. ali pa bolje biti sam pa imeti karjero in življenje brez nekoga ki te ovira in duši.
Default avatar

pojka

Odgovor je seveda DA. Ženska z otroki seveda lahko ima uspešno kariero.
Ampak če bi bilo vprašanje, ali ima lahko uspešna ženska bleščečo kariero in je hkrati dobra mati - ne! Stokrat ne.
Default avatar

ja itak

Gre, če imaš doma normalnega dedca. Jih poznam.
Mi je pa nedolgo tega prijateljica rekla, da ima še zdaj, ko sta otroka že odrasla, včasih malce slabo vest, ker v njunem otroštvu (osnovnošolska leta) ni bila toliko z njima kot bi si želela. No pa tale je imela tudi precejšen suport s strani mame (kuhanje, likanje...)
Default avatar

Jaz imam

Imam otroka in kariero...
Je pa res, da sem veliko odsotna (službeno v tujini, sestanki, cele dneve v službi)... tako, da brez super babice, partnerja in otrokovega očeta nebi zmogla. Priznam, da je pri nas vse skupaj malo zamenjano te vloge, mama oče...
Default avatar

Antun

vem za nekaj primerov z uspešno kariero. Na žalost ima večina problematične in zafurane otroke (droga, alkohol, kriminal itd.). Je pa res, da so imeli vse materialne dobrine, ni da ni. Denar ni nikoli bil problem za karkoli...
Default avatar

zabremzana

seveda da lahko je napisal/a:
Še precej bolje od gospodinjskega tipa moža se pa obnesejo mladostni in pomagavni babice in dedki. Ženske, ki imajo takšne starše oz. tašče/taste, ki vskočijo vedno, ko jih potrebujejo, resnično lahko omogočijo graditev kariere tamladim.

Jaz nisem imela takšnih staršev, pa tudi moža ne, pa denarja za najem pomoči tudi ne, zato sem se v prid družine zavestno morala odpovedati napredovanju, ki bi od mene zahtevalo poleg energije ogromno časa.
Default avatar

Ena taka

Sem ženska z otroKi in imam uspešno kariero

Sem v branzi, za katero sem studirala in pozicijo, v kateri uzivam. Z lepo plačo. Posledicno sem zadovoljna, In si za določene stvari lahko omislim pomoč. Veliko potujem, tudi za nekaj dni. Ampak v tem uživam.

In ker sem jaz pozitivna in zadovoljna in predvem čas, ki ga imam za moje tri otroke, preživljam samoz njimi, in ne razmišljam o službi in odprtih stvareh, to čutijo tudi otroci.

In s tem jim seveda lahko privoščim kanček več, pa smo spet zadovoljni.

Drži?
Default avatar

Bodimo realni

Realno gledano bi rekla da večini tega ne uspe zato ker se ženska ko enkrat rodi posveti otroku in pedenanju otrok, partnerja, hiše...skratka kariera stoji nekje ob strani. Tiste ženske, ki se grejo kariero so razpete med biti business woman in biti housewifey. In večini tako balansiranje ne uspe, kot že zgoraj pišejo imajo kot uspešne karieristke in matere veliko pomoči babic, dedkov, možov drugače jim to ne bi uspevalo bi mogle doma čoriti pri otroku ali pa najemati varuške.

Skratka redkim to uspe, bolje je da se odločijo ali imeti otroka in neko povprečno kariero ali pa imeti super kariero in biti brez otrok po 40 pa mogoče če ti uspe zanositi biološko ali pa posvojiti.
Default avatar

en moški

Po navadi so to ločenke. Ko jim ni zadosti tisto kar imajo doma pa pol še malce naokoli skačejo. Imajo kariero in imajo otroke. Ampak otroci ne vejo sploh kaj pomeni mater. Poznam kar nekaj takih, sicer srečne ampak otroci pa jih izrazito prezirajo. Pa so že kar nekaj stari, več kot 20. Sem bil zraven ko ji je hčerka zabila "mojega očeta nisi spoštovala, sedaj pa pričakuješ da bom jaz tebe?". Tistim ki uspe kariera pa so odlične osebe, znajo postaviti mejo, lepo skrbijo za družine ter tudi za svojega moža. PO navadi imata oba kariero in je lažje.
Default avatar

imam kariero

Imam kariero in imam otroke ter imam izjemnega moža. Enega in edinega skozi celotno mojo pot. Nisem to dosegla zgodaj ampak sem pa dosegla. Zavedam se da ni vse kariera in denar zato mi družina ter zakon veliko pomeni. Zaslužim odlično, pa vendar še vseeno imam veliko časa za družino. NI lepšega priti domov kjer te komaj čaka mož, otroci pa čisto veseli da te imajo. Ko si star kariera izgine, ostane samo še družina. In se strinjam z mnenjem en moški. Večina je ločenk ker gledajo na lastno rit.
Default avatar

Žal ne:((

Jaz pa ravno nasprotno pravim, da ne. Žal ni možno.
Sama sem imela kariero, pa sem po rojstvu prvega otroka pustila službo. Sicer živim v tujini, kjer življenje poteka (morda) malo drugače, kot v Sloveniji, ampak ko sem hodila v službo, sem domov prihajala zvečer.
Sicer bi lahko imela otroka, ja, kot pravite zgoraj, če bi mi ga vzgajali stari starši in varuške, ampak pri meni to seveda ne pride v poštev. Kot prvo zato, ker sem se za otroka odločila jaz, torej sem si ga želela imeti, predvsem pa zato, ker verjamem, da je za otroka zdravo le, če ga vzgajajo starši in ne tujci. Ne rečem enkrat ali dvakrat, ne pa vedno. Moj mož pa... Je sicer zlat mož in oče, ampak zaradi službe odsoten od jutra do večera...
Zdaj se imam namen, ko sta otroka malo večja, ponovno zaposliti, vendar le za polovični delovni čas in na neodgovorno delovno mesto. Imam sicer visoko izobrazbo (podiplomski študij), vendar si neke kariere zaradi zgoraj omenjenega razloga ne morem privoščiti.
Pa da ne bom narobe razumljena; sama sem se odločila, da se bom, dokler me bosta otroka potrebovala, posvetila njima, potem pa bom že videla, kakšna bo situacija.
Lahko sicer opravljaš pet stvari naenkrat, vendar ima dan za vse le 24 ur. Če sem doma, ne morem biti v službi, če sem v službi, so otroci doma brez matere. Ker sem v končni fazi za vse sama, moram otrokom skuhati kosilo/ večerjo, moram ju peljati na tistih nekaj popoldanskih obveznosti, ki jih imata in moram biti doma, ko prideta iz šole/ vrtca.
Recimo, da lahko kariero dela ženska (ali pa moški, če prevzame vlogo 1. starša), ki dela do 14., 15. ure.
Default avatar

injekcija

seveda.

jaz sem že 28 let uspešna medicinska sestra.
Saj to je kariera, ne?

A ja, poleg 2 otrok, ki sta oba že odrasla.
in poleg moža.

pa živeli smo samostojno brez pomoči staršev.

danes vozijo mame svoje hčere še pri 30-ih okoli z avti, pa svojim hčeram do 45-leta pomagajo čuvati otroke in jim kuhati....
Default avatar

ni možno

No medicinska sestra seveda verjamem da si uspešna na svojem področju, ampak glede uspešne kariere kot ženska je tu mišljeno bolj kot vodilne pozicije kakšnih firm ali da je ženska samostojna podjetnica v uspešni firmi.

Tudi menim, da je to nemogoče da ima oboje. Edino v primerih da ima moža ki prevzame vlogo matere ali enega od staršev ali varuške.
Default avatar

brkica

Ženska z otroKi lahko ima poleg materinske še katero drugo uspešno kariero.
Default avatar

en moški

Če sta dva prava skupaj se vse da. Če je pa en egoističen pa drugega ne vidi se pa ne da. Za avtorico žal ne. Saj bodo otroci zrasli pa boš tudi ti nazaj v karieri. Boš videla na stara leta kako dobro potezo si storila, ko te bodo otroci oboževali.
Default avatar

Lahko, vendar

Ja, če ima zdrave otroke. Jaz sem bila pred prvo porodniško v službi zelo pridna, nikoli manjkala, vedno na razpolago... Uspešna... napredovala sem, lepo zaslužila.
Potem sem zanosila in bila skoraj celo porodniško v bolnici, vseeno rodila 2 meseca prezgodaj, imela zaradi zdravstvenih težav z dojenčkov podaljšano porodniško... Ko sem se vrnila v službo, sem najprej zvedela, da so me prerazporedili na drugo, manj zahtevno delovno mesto (čeprav za isto plačo), potem je bil otrok kar naprej bolan,pa nisem imela varstva... z možem sva se sicer menjavala, pa sem bila vseeno zelo veliko doma, po bolnicah... Nikamor več nisem napredovala, nobenih bonusov... celo zmanjšali so mi plačo (sicer tudi drugim), žal 1500 eur ne več isto danes kot je bilo pred leti... V službi stopicam na mestu in vsaj upam, da je ne izgubim, saj sem po sinu dobila še hči, ki je pa vsaj zdrava!
Default avatar

Twingo

Tudi jaz pravim, da jo lahko ima le v primeru, če ima močan suport doma - od moža do babic oz. varušk in pod pogojem, da ko je doma čas 100% posveti družini. V tem primeru potrebuje suport (tudi plačan) tudi takrat, da se ne ukvarja še s 100 in 1 opravilom doma.

Sama sicer nimam bleščeče kariere, imam pa dokaj uspešno kariero in moža, ki mi ogromno pomaga, ampak še zdaleč ne prevzema vsega gospodinsjkega dela (ima tudi svojo službo). Babice uporabimo res samo v skrajni sili, druge pomoči nimamo.

Moji dnevi so razpeti med službo, popoldan otrok in njegove obveznosti in večernim delom (spet za službo). Lahko rečem, da mi vse to uspeva le na račun spanja, saj je le-tega povprečno 5-6 ur na noč, velikokrat celo manj :(
Kaj bo to pomenilo dolgoročno, še ne vem...Priznam pa, da sem velikokrat kronično utrujena, predvsem ko imam manj dela in adrenalin popusti.

Velikokrat si mislim, kakšna trapa sem! Zaradi tempa, ki ga imam, zaslužim nadpovprečno, ampak zato plačam polno ceno vrtca, nimamo otroških, plačam dohodnino, itd.
Po drugi strani pa je fajn, ko ti ni treba gledati na vsak €, ko si lahko marsikaj privoščimo, ko nimamo nobenih kreditov in drugih obveznosti, itd.

Skratka, ni črno/bele situacije...
Default avatar

žeženska

Lahko ima ženska kariero in otroke, samo iz svoje izkušnje lahko rečem, da je to naporno in da sem pri malo čez petdeset precej izčrpana, veliko bolj kot tiste, ki so imele le kariero ali le otroke. Mene je žal doletela še ločitev in sem prevzela skrbništvo za otroke, nekaj let praktično sama skrbela zanje, ko je bivši mož imel zdravstvene probleme. In to ob zahtevnem delovnem mestu.

Torej da se, je pa naporno, danes še bolj, ker so službe bolj zahtevne in je delovni čas bolj neugoden.