Forum.Over.Net

Starševski čvek

o prečkanju ceste - nimate prav nekateri

Default avatar

hannahh

Spodaj se je vnela tema glede prečkanja ceste prek prehoda za pešce in večina meni, da je kriva voznica, ker je bila deklica na prehodu. Tudi drugače vidim vsakodnevno miselnost pešcev, da če stopijo na prehod za peščce, potem jim ni treba niti pogledati, če lahko to varno storijo. Pa ni res. V zakonu piše:

Preden stopi na vozišče, se mora prepričati, če to lahko varno stori.

Pustimo zdaj tisto včerajšnjo tragedijo. Imam osemletnico in lahko zelo sočustvujem s starši, si ne predstavljam, da bi se meni zgodilo.

Ampak veliko vas meni, da je avtomatično šofer kriv, če zbije nekoga na prehodu za pešce. Ni res, pešec se je DOLŽAN prepričati, da lahko varno prečk cesto. Če je blizu avto, se mora torej ustaviti in počakati. Vendar pa dnevno videvam ljudi, ki iz pločnika direktno stopijo na prehod, niti pogledajo ne, poleg velikokrat še telefonirajo ali se pogovarjajo s kom. Niti koraka ne upočasnijo ne nič. Šofer naj bi torej kar predvideval, če je pešec kje v bližini, da bo morda šel čez prehod. Teh smrti na prehodih bo očitno vedno več, ali pa vsaj lažjih nesreč. V zadnjih desetletjih so se vozniki toliko disciplinirali, da ustavijo pešcem, ki stopijo na prehod (tega v tretjem svetu, lani bila v Maroku, recimo še vedno ni - tam lahko stojiš pred prehodom do nezavesti, ti ne bo noben ustavil, pa še stopiš lahko na prehod, pa te bo avto izsilil), ampak po drugi strani so se pa pešci tako razvadili, da niti pogledajo ne več, če je varno stopiti na cesto. In so v prekršku pešci, ne šofer, ki je bil že pred prehodom, preden je pešec nanj stopil brez pogledat.
Default avatar

NM-3w

kateri pa s(m)o ti nekateri???
itak si je pa vsak svoje (ne)sreče Mišo Kovač .. represije / kazni so samo zato, da ravno bezlamo ne drug čez drugega ☺
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.-.-
[sup]"If you want to win you must not lose"[/sup] – [sub]Number One[/sub]
Default avatar

nonono

Lahko je komentirat in biti pameten, kako bi moglo biti in kako ne bi smelo biti iz kavča. Vsakomur se lahko zgodi..
Default avatar

pamet v glavo

Kadarkoli poškoduješ pešca, si avtomatično vsaj deloma kriv, pa če je nevemkaj. Ti lahko razteguješ okoliščine na levo in desno, del krivde oziroma odgovornosti vedno prevzame voznik. Zato je pa tako priporočljivo, če že ne nujno, narediti vsaj tisti minimum: se pravi, pred prehodom vsaj zrahljati pritisk na gas in biti pripravljen bremzat, v naselju vozit 50, da če že koga res zbiješ, da ima več možnosti za preživetje, da ne izgubiš živcev zaradi voznika pred teboj, če vozi 49 na uro, da ne telefoniraš, da gledaš na cesto in v izrednih situacijah malček tudi predvidiš: recimo kolona čez prehod za pešce, pogled na levo stran ti zakriva kombi, avtomatično upočasniš, ker ne veš, ali ti ne bo kdo pokukal izza kombija. Pešec tudi ne more drugače preveriti druge polovice ceste kot tako, da stopi izza kombija.

Zdaj pa pojdi v zakon in nam nalepi še, kakšne so naše dolžnosti kot voznikov.
Default avatar

sprehajalec20

@hannahh
Glede pešcev bi se v glavnem strinjal s tabo, danes so to bolj postali kure kot pa ljudje ampak z otroci je to malo težje. Drugače pa....dopovej to kar si napisala policaju. Vedno je voznik kriv .......
Default avatar

babbcaa

sprehajalec20 je napisal/a:
to pa ni res. Sosed zbil pešca na prehodu, lažje poškodbe, priče, da je pešec kar stekel čez prehod direkt s pločnika. Sosed ni dobil nobene kazni. Seveda pa je vozil glede na omejitve.
Default avatar

'9'90'90

hannahh je napisal/a:
Dejstvo je da je deklica STEKLA! Kriv je otrok-pa me linčajte in voznica. Nikakor pa ni vsa krivda na voznici!!!
Default avatar

hrillmat

pamet v glavo je napisal/a:
Dovolj bo, če upoštevaš omejitve hitrosti v naselju. Ampak tudi če to upoštevaš, se najdejo pešci, ki kar skočijo na prehod. Že dvakrat sem komaj zabremzala, pa sem vozila fajn pod dovoljeno hitrostjo. Pač je potrebno opozarjati na to, na kar opozarja avtorica. Kultura voznikov v naselju se je zelo popravila v zadnjih desetletjih (se še spomnim pred 20 leti, kako so divjali po mestnem jedru z 80 na uro mimo šol in vrtcev. Kultura pešcev se je pa zelo poslabšala. In prav je povedati tudi to, se ti ne zdi.
Default avatar

pamet v glavo

Kar se mene tiče, se vozniška kultura ni čisto nič popravila. Zakaj me ni strah voziti po Berlinu, me je pa strah po slovenskih vukojebinah, ker po ovinkih, ki jih domačini znajo prevozit v miže, vozim počasneje od njih in me skušajo zato izriniti s ceste?
Mestna jedra so se umirila, ker imaš na vsakih 20 m semafor, včasih jih ni bilo toliko. Postaviti so jih pa morali, ker ... ne znamo vozit.
Default avatar

danes....

Jaz pa mislim, da VSI UDELEŽENCI v prometu morajo/mo biti pozorni, torej tudi pešci, ki prečkajo/mo vozišča, kolesarji, pa tudi vozniki, ko smo v mestih... in to ne glede na zeleno luč, prednost, to ali ono pravilo in zakon, .. pazit moramo VSI......

Po drugi strani, ej, vsakemu se lahko, če se še tako trudi biti pozoren, zgodi, da iz tega ali onega razloga, sekundo ali dve, ni pozoren kot pešec ali voznik..... Meni se je že zgodilo, pred leti, da sem vsa histerična enkrat hitela domov, ker so me iz vrtca klicali da je hči zbolela, pa me je voznik avtobusa skoraj povozil, ker sem hitela čez cesto, ali pa se še danes spomnim, kako je enkrat ena ženska v majhnem kraju na morju, sedela sredi ceste na tleh - ponoči in histerično vreščala v pijanosti.... pa jo je moj oče skoraj povozil, ker jo ni videl....

V prometni nesreči sem tudi zgubila strica in bratranca in vem kako je to hudo, pri obeh je bil kriv (prekleti) alkohol..................tu pa res nimam komentarjev.....kako z lahkoto videvam ogromno ljudi, ki se zadeti (pijani) vsedejo za volan in vozijo, 'češ, meni se pa nič ne more zgodit, saj napamet poznam cesto'......

Verjamem, da vsak od nas pozna nekoga v svoji bližnji ali daljnji okolici, med sorodniki, znanci, prijatelji, ki je imel nesrečo, bodisi, da jo je zakrivil, ali pa je bil udeležen...

To so grozne stvari.....((((
Default avatar

...................

Jaz vedno počakam in preverim, četudi imam zeleno luč in četudi imam prednost. Včasih se naredim introverta in ne stopin na cesto, če ni resnično varno. To pa predvsem zaradi tega, ker se velikokrat zgodi, da nekateri prevozijo rdečo luč in izsilijo prednost. In to ne s 40 na uro, temveč krepko več. Enkrat se mi je zgodilo in to ravno ko se je odprla zelena luč za pešče in ko sem na srečo ali pa intuitivno še enkrat preverila ali lahko grem čez, da mi je ta-isti trenutek ena kanta od avtomobila na vso silo izzsila prednost. Hvala kur_u, da sem poprej pogledala. Če ne bi odletela kolikor sem dolga in široka.

Pač stvar je taka, da četudi smo pešči ranljivi v prometu in četudi imamo prednost na papirju, jo v realnosti nimamo in če si hočeš dobro pač preveriš in ne greš čez cesto, četudi imaš 99% prednost. Enostavno ne veš od kje kdo prileti. In dejansko priletijo. Objestneži, pijanci, zadrogiranci, tisti, ki se jim mudi, tisti, ki so nepazljivi, etc. so del naše stvarnosti in ne bodo odšli nikamor.

Prav tako pa me je strah vožnje po cesti, sploh v manjših mestih, kjer je navada, da se gre čezi cesto 5m stran od prehoda za pešče, da bo kdo skočil nenapovedano na cesto. Tudi peščsi so kaotični. Upam si trditi, da obstaja povezava kako kdo vozi in kako kdo hodi = oseba, ki rada izseljuje prednost.
Default avatar

trbilalala

pamet v glavo je napisal/a:
kolk si pa stara? 18? 28?

Če bi vozila ali bila udeleženka v prometu pred 30 leti, bi prekleto dobro vedela, da se je vozniška kultura še kako spremenila. Takrat so bila divjanja po mestnih cestah nekaj čisto normalnega, človeka so zbili na prehodu, potem ko je 10 min stal in preverjal cesto, pa ni voznika nihče oglobil. Mularija, ki ima zdaj 50 let, je takrat vozila nakresana totalno, koma pijana, pa če so jih dobili, so v najhujšem primeru ostali brez vozniške 3 mesece, potem pa vozniško nazaj, o nobenem ponovnem delanju vozniške ni bilo ne duha ne sluha.

Jap, kultura šoferjev se je spremenila ful. Je pa res, da so se pešci popolnoma razpustili po drugi strani.
Default avatar

noreg

V Skandinaviji se avtomobili ustavijo na obeh!!! voznih pasovih, čim se pešec približa prehodu za pešce (robu pločnika) oz. nakaže, da želi preko ceste. Tam ščitijo šibkejše v prometu. Enako se mimo kolesarjev peljejo v zadostni razdalji.
Zadnjič sem pred sodiščem v Lj čakala na bus. Je zelo deževalo. Na prehodu za pešče sta čakala 2 pešča, ki sta želela prečkati cesto, pa ni nihče ustavil, nekateri so še pospešili so, tako da sta bila povrhu vsega še zalita.
Default avatar

llllllllllllllllll

noreg je napisal/a:
To jaz videvam tudi pri nas in tako tudi vozim sama. Nič takega, kar bi se videlo samo v Skandinaviji. In se mi ne zdi prav, da samo šoferji pazimo na ves promet, pešci pa lahko s prevezo čez oči stopajo po cesti. Pešec pač nima prednosti, če je avto že pred prehodom. Mora počakati, ne pa se zaleteti na prehod tik pred avto. Konec in pika.
Default avatar

ABe

hannahh je napisal/a:
Kolikor sem razbrala, je deklica stekla čez prehod. Glede na to, da je pritekla z vozničine leve strani, predvidevam, da je bil prvi pas na dekličini strani (njena leva) prazen, oziroma je bil prvi avto dovolj oddaljen, da je prišla čez prvo polovico.
Voznica je pripeljala prehitro in punčka ji je padla pod kolesa, ker je voznica vozila prehitro. Otrok pa ni znal preceniti hitrost na drugem pasu (pogled na desno), najbrž je pozornost usmerila na prvega, levega.
Če je tako, je v tem primeru kriva voznica, ker je vozila prehitro.

Je pa res, da tudi pri pešcih vidiš "svega i svašta", sploh kar se tiče preverjanja prometa. Enostavno skočijo na cesto v smislu "jaz imam prednost", čeprav jim to, ko pride do nesreče, ne pomaga kaj dosti. Vemo, kdo potegne ta kratko, ne glede na "prednost".....
Še hujši pa so kolesarji. Ko se vozim po Celovški cesti v Lj., kjer vzporedno teče tudi kolesarska steza, me dnevno šokirajo butci na kolesih, ki večinoma na izvozih (npr. za bencinsko črpalko), sploh ne obrnejo glavo in preverijo, ali vozniki upoštevajo njihovo prednost oziroma prisotnost. Enostavno poganjajo kolo in se ne zmenijo za okolico. Na prste ene roke lahko preštejem tiste, pri katerih sem opazila obračanje glave...
Default avatar

slovenc

No da še jaz zapišem svoja opažanja predvsem v zadnjem mesecu, ko se je začela šola, imam letos malo več prostega časa in ko grem na kolo vidi kaj vse otroci delajo ob cestah. Ko čakajo na avtobus oz. prevoz stojijo povsem ob robu ceste, tako da nikoli neveš ali bo šel še en korak naprej, videl sem že da imjao kakšno žogo s seboj in jo tapkajo, vredu samo če jim uide na cesto, bo otrok avtomatsko jo probal ujet, ne bo pogledal če gre kakšen avto, so zatopljeni v telefon ali MP3 in sploh ne gledajo kje hodijo,.........itd
Večina staršev pa otroku ne povejo, da naj voznika gleda v oči in išče kontakt z njim, če ga je videl ob strani, ko hoče prečkat cesto.
Default avatar

pamet v glavo

Fizične ovire na cesti v obliki grbin in semaforjev, ki zaustavljajo voznike, zame niso izboljšanje kulture. Ko so vozniki prepuščeni lastni presoji, se pokaže, koliko bontona na cesti premorejo.

Mogoče sem razvajena, ker sem živela v tujini. Na Švedskem so se nekateri tujci pritoževali, da Švedi vozijo som jaevlar, kot norci, pa mi ni bilo nič jasno. No, po daljšem obisku v Nemčiji mi je bilo jasno, kaj mislijo. Moja prijateljica ima moža Avstrijca in on ne razume, kako smo lahko taki. Privat tako simpatični, na cesti pa čisti pacienti.
Default avatar

gloria g.

pamet v glavo je napisal/a:
ja, ja okej. Pojdi v v afriko, pa boš videla, kako je tam. :))) Ali pa na balkan. In tako kot je zdaj tam, je bilo pri nas pred desetletji. Zdaj je super v primerjavi s takrat.

pa nehaj že jokat samo o šoferjih. A pešci pa so po tvoje bogovi, ki lahko delajo kar se jim zahoče? Daj malo pešce opazuj. A so v Nemčiji tudi tako brez kulture kot pri nas ali še bolj brez nje glede na to, da vse opravijo vozniki?
Default avatar

strah pred kolesarji

Mene kot voznico avtomobila pa je najbolj strah kolesarjev oz., da bom katerega zbila. Pridirjajo včasih s tako hitrostjo od ne vem kod na cesto, da je groza. Recimo v MB, krožišče na Titovi pri Europarku. Krožišče je nekako obdano z zidom in če kolesar pripelje po Titovi ima ful brzino in pogosto ga sploh ne vidiš, dokler ni že na prehodu pred tabo... Samo primer...