Starševski čvek

da sošolci zezajo nekoga, ker nima oblačil blagovne znamke???

Default avatar
Spodaj ena piše o tem, kako dekleta jočejo na stranišču, ker nimajo dragih oblačil in jih sošolci zato zezajo. Kot sem napisala spodaj, imam tri otroke, pa pri nobenem ni bilo nobenih težav, ker niso bili oblečeni v znamke. Najstarejša je celo nosila cunje od sestrične, torej nošene obleke do svojega 15. leta, pa se ni sekirala Obe moji punci sploh nič ne dasta na oblačila, pa veljata za luštni, priljubljeni. Tista pa zatrjuje,da punce padajo v trans, če nimajo oblačil blagovne znamke ali vsaj novih oblačil. Pa kje so te šole, kjer otroka zezajo samo zato, ker ni oblečen v draga oblačila? Nikoli slišala, kvečjemu pred 30 in več leti, ko so moderne cunje bile prestiž. Danes se jih dobi v vsaki trgovini, v poceni trgovinah dobi človek velikokrat še lepše stvari kot v dragih, isti štof.

Me res zanima, ali ima kdo resnično take izkušnje, da otrok joče, da ga zafrkavajo, ker nima "pravih" oblačil.
Default avatar
Meni je to tudi kar nekaj, podobna zgodba kot tista o lačnih v šolah, torej le voda na nek mlin. Trije otroci, nikoli nisem tega zaznala, pa tudi od otrok tega nisem nikdar slišala.
Default avatar
Enako pri nas. Imam tudi 3 in nikoli ni nobeden omenil, da bi se kdo vtikal v njihova oblačila. Tudi moji so ponosili en za drugim, fantje pa skoraj vse od mojega brata, ki ima cunj za izvoz in vsako stvar obleče 3x, potem gre pa naprej.
Mi je pa zdanjič kolegica omenila, da njena tamala v šolo noče nosit boljših cunj, ker jo zafrkavajo, češ kako se nosi, pa se sploh kot familija ne nosijo, samo tamala ima občutek za modo in se zna rs lepo urediti, sam to sošolkam ne sede.
Default avatar
Pa se dogaja. Sicer ne rečem, da v vseh šolah in v vseh razredih, poznam pa primere. In to ne kje v kakšni "fancy" šoli v mestu, ampak v eni osnovni šoli "na kmetih" (če se lahko tako izrazim). To se najdejo kakšne frajlice tistih staršev, ki mislijo, da so nekaj več in se potem nosijo. Kot petelini na gnoju, smo včasih rekli pri nas. Pozabijo pa, da so kljub vsemu še vedno na istem kupu kot vsi ostali. Se opravičujem, če sem malo grdo rekla, ampak tako pač je....
Default avatar
nenich je napisal/a:
In če se ena frajlica "nosi", to pomeni, da tistega, ki nima tega, kar ona, vsi zafrkavajo zaradi oblačil? In kako točno se danes nosijo? A vsem pove, da ima majčko, kaj pa vem, kaj je za vas znamka - D&G?? Ali pa na majčki piše ime znamke in potem punca gnjavi druge, zakaj nimajo te znamke? Kako točno to gre, ker danes so na pogled vse majčke, ki jih dekleta nosijo, enake.:)) Po moje bi takšno, ki se izpostavlja zato, ker nosi znamko in ljudem daje vedet, da morajo tudi oni to nosit, še pa še prezezali v šoli. Enkrat je bilo drugače. Kavbojke so bile v modi in so tisti, ki niso imeli kavbojk, ker so bile v tujini in drage, pač pa so nosili hlače iz blaga, izpadli kmetavzi. Ampak danes pa tega res ne more biti. To je samo v glavah nekaterih staršev, to pa verjamem.

Daj no daj. Povej, katera šola je to, ker moji trije so obiskovali tudi šolo na kmetih, pa o tem ne duha ne sluha nikoli.
Default avatar
vomb je napisal/a:
Joj, s čim se ukvarjate. Ni čudno, da so že vsi v Sloveniji na antidepresivih. Tisti, ki imate otroke oz. jih vzgajate, jih vzgajate v duhu strpnosti do drugačnih, da se ne bodo ukvarjali s temi stvarmi. Tisti, ki otrok nimate, pa tudi tisti, ki jih imate, se naučite biti strpni do drugačnih, pa se vam s tem ne bo več treba ukvarjati.
Default avatar
vomb je napisal/a:
To sem spreaševala že v spodnji temi, pa ni konkretnega odgovora.
Default avatar
uioui je napisal/a:
S čim se pa ukvarjamo? Ker iz lastnih izkušenj menim, da se take stvari ne dogajajo več v šolah, sprašujem, ali kdo ve, če se še dogajajo. S čim se pa ti ukvarjaš? Pač preskoči to temo in obdeluj recepte za kosila ali pač tisto, s čimer se ukvarjaš. Res ne vidim problema. Ali pa moraš v vsaki temi napisati svoje mnenje o njej, čeprav te tema ne zanima?
Default avatar
Otroke zafrkavajo, ker jim vi to dovolite!!!
Default avatar
To sem pisala jaz. Povedala sem kar sem videla. Ne rečem, da se to dogaja povosod, dogaja pa se. Pri nas na OŠ v Šiški (ne bom povedala kateri), se je to dogajalo vsak dan. Pa ne samo zaradi oblačil, tudi narodnosti in postave (teže). Ko bi videli kako so bili zaničevani debeli otroci, sicer jih je bilo takrat precej manj, mogoče 10 na celi šoli. Danes je že v vsakem razredu kakšen. Dekleta so se oblačila v popolnoma neprimerna oblačila, če pa je imela ena kavbojke, ki niso bile na zvonec (takrat je bilo to blazno popularno), je bila takoj iz srednjega veka. Cele fame so bile tudi okoli frizure... Če je imela kakšna frfru, je bila že "čelada", "kaciga" itd. Nisem pa videla, da bi kdo doma o tem govoril, ker bi starši pridivjali v šolo in bi bilo najbrž še huje. Tudi tisti bolj mirni fantje so kaj hitro prišli na spored. Norčevali so se iz priimkov, jim trgali stripe, če pa so hoteli biti del družbe in se oblekli tako kot tisti "popularni" (npr skejtarske hlače, dolgi puloverji s kapuco), so jih začeli takoj zaničevati, prišlo je celo do striženja in uničevanja oblačil v garderobi. Potem se je začelo obdobje "čefurjev", ko so vsi tipi nosili jakne s puhkom, oprijete kavbojke in črtaste majice. Mama sošolca je moji mami na kavi razlagala, da je dala zadnje tolarje za tisto torbico, ker sin pravi, da noče, da bi ga izločili. Mislite, da vam bodo otroci res povedali kaj se dogaja? Psihično in fizično nasilje je še kako prisotno na OŠ in SŠ, ampak je dobro skrito. Saj nihče noče, da bi po celi šoli govorili, da cinkajo, sploh pa bi bil še večja tarča ravno zaradi tega. Mularija se danes nikogar več ne boji. Sami ste jim vcepili v glavo, da imajo pravice, lekcijo o dolžnosti pa izpustili.
Default avatar
ulan battor je napisal/a:
Še enkrat preberi krepke črke v mojem postu. Če še ne razumeš preberi še enkrat ali pa 2x, če je treba. To pomeni, če ti še nisi doživel/a nečesa, to ne obstaja ali kaj? :)

Sicer se pa sama nisem nikoli obremenjevala s tem, če me je kdo zafrkaval. Je šlo skozi eno uho noter, skozi drugo pa ven. Ali pa da bi zatožila doma, da me je pa ta in ta zafrkaval zaradi tega in tega? Nikoli. Se mi zdi, da smo otroci včasih več stvari rešili sami med sabo. Pač si bil ene tri dni skregan in to je to. :) Dandanes pa za vsak "bu" naredijo celo štalo - takoj podpis, klicanje staršev, sestanki....
Default avatar
in kje se norčujejo? je napisal/a:
Ker take šole ni. Sem dala prebrati svojima 15 in 17letnima hčerama, pa se ful režita. Da se s tem čisto nihče ne obremenjuje, pravita. Samo če bi kdo bil oblečen čisto out of fashion - je rekla mlajša - bi morda kdo reagiral in se mu smejal. Torej če bi namesto sedaj modernih ozkih hlač kakšna punca prišla v šolo s ful širokimi npr. (pa tudi če bi bile Pradine, hehehe) bi jo čudno gledali ali bi se kdo vtaknil. Da bi se pa spuščali v znamke pa po njuno "ni šans". Če bi kdo to počel, da bi nekomu rekel, da je kre.ten, ker se oblači v poceni robo, bi njega zmerjali, pravi starejša. Glede oblačenja pač velja samo sledenje neki splošni modi, malo čudno bi gledali samo nekoga, ki se čisto odpuljeno (citiram) oblači.
Default avatar
maynapink je napisal/a:
To je zdaj čisto nekaj drugega kot si pisala spodaj.

Torej ne gre za draga oblačila blagovnih znamk, pač pa za moderna in zastarela oblačila, ali ne? Gre za moderne in zastarele pričeske, ne? In torej ne gre za ločevanje bogatih in revnih pač pa za ločevanje "normalnih" in "čudakov". Ker danes se nobenemu otroku ni potrebno oblačiti "zastarelo". Tudi če denarja nimajo, se dobi kolikor hočeš robe na karitasu, rdečem križu itd., kar nikakor ni zastarelo. V poceni trgovinah so prav tako čisto poceni moderne hlače, majice ipd. Ker se moda ozkih hlač sedaj drži že tretje leto, ni nobene potrebe, da bi garderobo mladostnice, ki so že dosegle neko višino, menjali vsako leto. Tudi pričeske: nobene potrebe ni striženja na kahlo, tudi če denarja nimajo za frizerja. Dolgi lasje pri punci so čisto moderni, striženje konic pa tudi ni neka znanost, pri fantu mašinca. Zdaj, če bogataša oblečejo v hlače na zvon, pa je lahko ne vem kakšna blagovna znamka in ga ostrižejo na kahlo, pa lahko za striženje plačajo ne vem kakšno ceno pri famoznem frizerju, ga bodo najmanj čudno gledali.

Ti si pa argumentirala nošenje uniform v šolah s tem, da potem ne bi bilo več razlik med oblačili bogatih in revnih, ker baje dekleta jočejo na stranišču zato, ker nimajo najmodernejših blagovnih ZNAMK. Kar je - najbrž bi morala priznati - neumnost.

In seveda: nekdo, ki ga zezajo, ga nikoli ne zezajo samo zaradi oblačil. Tiste v tvojih primerih so zafrkavali, ker so bili debeli, "čefurji" ali kaj podobnega - bili so drugačni. In menijo, da jih ne bodo več zezali, če se bodo oblekli tako kot so oblečeni drugi. Ampak gre za napako. Vedno najdejo nekaj, zaradi česar jih bodo zafrkavali. Tudi če se pojavijo v najmodernejših oblačilih, jih bodo pa zbadali zaradi česa drugega - morda imena, pa je lahko ime čisto običajno. Fanta, ki ga v neki šoli niso mogli, ker je bil drugačen (drug karakter, ni pihal v rog z njimi), so zafrkavali na ime Matija - so mu rekli Marija. Pa so enega drugega Matijo imeli za idola, recimo .Zafrkavanja so, ker so ti otroci pač drugačni: nikoli samo zaradi narodnosti ali samo zato, ker so drugače oblečeni ali samo zato, ker so "piflarji" ali samo zaradi imena..... Morajo tudi drugače izstopati. Zato pa nikoli ne bodo zgolj zaradi pravih oblačil nehali zezati. Tudi če bodo to uniforme. Zbadanja, tam, kjer so bila prej, bodo še nadalje in zato je izgovarjanje na to, da bodo uniforme končale s takimi zafrkancijami samo pesek v oči ljudem, ki razmišljajo površinsko.
Default avatar
evo, mojo 17-letnico pa zafrkavajo od vedno, v oš kot tudi v srednji šoli. Pa ima prava oblačila, pravo frizuro, pravo narodnost, pravo postavo, je lepa in vse ostalo. Zakaj jo torej zafrkavajo? Celo iz njenega imena so se delali norca, pa je ime čisto običajno, nič posebnega, čudnega..., eh, pa saj lahko napišem, itak me ne poznate - Tina je. Pa je bila takoj Tina - plutovina - kar nekaj , sploh ne vem, zakaj, ali pa Tina - Špina. In zakaj jo zafrkavajo? Ker ni hotela kaditi, ni hotela špricati, ko so to delali drugi, ker je odlična ves čas in jo imajo za piflarko in nazadnje, ker se zaradi te zajebancije več - zdaj v srednji šoli - ne sekira. Ampak zapiske si pa posojajo od nje ves čas, to pa.

In res je, če vidijo, da je otrok po karakterju drugačen od njih, takrat zafrkavajo. Ker ni frajerka, ker ne ugovarja učiteljem, ker ji gre za uspeh. Zdaj je HB že na tem, da ji dol visi, njej gre za vpis na želeno fakulteto.
Default avatar
To ni nič novega, to se dogaja vsaj od osamosvojitve naprej, pač slovenska miselnost, da si popularen in nekaj veljaš, če si odet v razne prepoznavne in "uveljavljene" firme, v mojih osnovnošolskih časih so bile to razne levi's kavbojke, nike ali adidas superge mogoče še puma, pa benetonova oblačila, od zimskih kak killer loop... srednja šola je bila pa druga pesem, pa tiste blagovne znamke niso bile toliko pomembne. Se je dogajalo, da so potlej taki iz premožnih družin zafrkavali tiste, ki to nis(m)o bili, dejansko se je pa zaradi tega sekirala le peščica učencev, tistih, ki so bili že po deafultu bolj občutljive in cmerave sorte torej si pokazal kriv prst in je bil že jok na sporedu.
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

·uʍop əpısdn əɥʇ

Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken.


Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!

Gosturnca u solat še ni konc sveta.
Default avatar
oba z možem na minimalcu. Trije otroci oblečeni v kik cunje, dve punci in fant. noben ni nikoli rekel, da bi rad kakšno drugo znamko, noben rekel da ga kdo kaj v šoli zafrkava. Enkrat je hči rekla da sta jo dve vprašali kje je kupila tako dobro majčko, obe iz dobro stoječih družin. in je rekla da v kiku in sta šli tudi onidve kupiti, samo v drugačni barvni kombinaciji. tega res nikoli doživela, kar tista zgoraj piše o tem kako zafrkavajo otroci če nekdo ni v firma cunjah.

se mi zdi, da smo bolj starši obremenjeni s tem iz kakšnih družin so otroci in koliko si kdo lahko privošči.
Default avatar
mojaa hčiii je napisal/a:
ima od lani probleme, no ja ne zarad imena ampak jo kličejo piflarka, ker ima skoraj same petice in kar po vrsti dpobiva nagrade in priznanja na vseh mogočih državnih tekmovanjih od matematike, logike do angleščine..pa še na likovni extempore so jo poslali, pa na vsa športna tekmovanja za šolo pa še igrala je na all starsu v košarki... In ja zaenkrat pri 13h se fejst sekira ... jo pa učim, da je pozitivno bit drugačen, ker delam v tujem podjetju in ji na lastnem zgledu lahko pokažem, da se to v življenju splača!
Default avatar
mOJA TUDI je napisal/a:
Vztrajaj v tem, da ji pokažeš, da se pridnost in delavnost in odličnost izplačajo. Veliko se z njo pogovarjaj, ker znajo biti hudi pritiski s strani "prijateljic". Moja hči se je v vseh teh letih zezanj prekalila in dobila debelo kožo. Ji ne pridejo več do živega, se je pa v OŠ veliko presekirala. in prejokala. Ampak ker je tak bolj trmast karakter, je samo še bolj trdno sklenila, da se jim ne bo pustila. Res sem ponosna nanjo. Tudi ti svoji to večkrat povej. Taki otroci so sedaj v svetu, kjer znanje ne šteje več dosti, pač pa samo to, kako se znajdeš in prideš čim lažje skozi, bolj izjeme kot pravilo. Zato jih je toliko bolj pomembno naučiti, da bodo znali vztrajati do konca. Vso srečo vama želim.
Default avatar
mojaa hčiii je napisal/a:
hvala za vzpodbudo. Ja res ima srečo, ker ima v razredu še ene 3 prijatlejice iste "baže" in nekako vztrajajo na delavnosti navkljub piflarski etiketi (od tistih, ki se resnično morajo piflat za štirice!! jejmene današnji mulci še besede piflar ne znajo prav uporabit...) Je pa sedaj nastopil velik problem, ker so jih v osmem razdelili v neke blesave skupine ter ukinili nivojski pouk...kot da bi namerno hoteli !razbit" vse kar je pozitivnega v razredih in prijatlejstvih..skombinirali so kao enovito distribucijo ocen, dela pa se kot bi bili v prvem nivoju..moja je čist nesrečna...bomo morali "preživet" še dve leti do gimnazije. Tud pri starejšem so se zadeve izboljšale v gimnaziji, enako pravijo tudi drugi starši sposobnejših otrok. Pa kot pravim...v tujini in v tujih podjetjih tele slovenske fore sfristrirančkov ter njihovega zaničevanja sposobnosti pač ne palijo!
Default avatar
moja tudi je napisal/a:
Ja, v gimnaziji se znajo stvari izboljšati, je več takih oseb, ki jim znanje nekaj pomeni. Moja pa je na srednji zdravstveni šoli, od 6. razreda dalje je želela iti na fizioterapijo. In iz srednje zdravstvene lažje prideš tja kot z gimnazije, lahko zbereš več točk, kar je še kako potrebno glede na to, da zahtevajo 92 točk za vpis, več kot za na medicino. Jaz sem jih sicer vseeno predlagala gimnazijo, ampak odločitev je bila njena,. Zato se je odločila za srednjo zdravstveno, kjer pa je edina na celi šoli, ki ji je mar za uspeh in ocene. Ampak zdaj je že v 4. letniku in je okej, je bilo pa v prvem in drugem zelo hudo. Kot pravim, trma ji koristi.:))