Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Progesteron registriran v Sloveniji

Default avatar

sabinasencar

Spoštovani!
Vse, ki spremljajo forum "bioidentični hormoni" z veseljem obveščam, da je mikroniziran BH progesteron registriran tudi pri nas.
Zdravilo je možno dobiti na recept, ki ga izda lečeči ginekolog, stroške pa krije zdravstvena zavarovalnica. Rada bi opozorila tudi na seznam indikacij za jemanje zdravila, ki je označen v navodilih.
Seznam indikacij v slovenskem jeziku:

Peroralna uporaba:
– nereden ciklus zaradi težav z ovulacijo,
– bolečine in težave pred menstruacijo,
– bolečine in benigna obolenja dojk,
– krvavitve (npr. zaradi fibroma),
– zdravljenje težav v menopavzi (skupaj z zdravljenjem z estrogenom).
Vaginalna uporaba: za ohranjanje nosečnosti, še posebej:
– v primerih ponavljajočih splavov,
– v postopkih zunajtelesne oploditve.

Veseli me predvsem to, da bodo odslej vse uporabnice hormonske nadomestne terapije upravičene do korektnega spremljanja zdravljenja pri svojem lečečem ginekologu in ne bodo več prepuščene dragim in vprašljivim izdelkom v prosti prodaji.
Lep pozdrav vsem, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

bo63

Spoštovana dr. Senčar,

V zvezi s tem imam nekaj vprašanj:

Ali je ta v Sloveniji registriran progesteron v obliki tablet ali mazila?
Ali učinkuje enako kot npr. Natpro progesteron mazilo, ki je v prosti prodaji?
Ali bi bil ta progesteron dober nadomestek za nadomestno hormonsko terapijo?

Hvala in lep pozdrav,
Bogi
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Bo63!
Mikroniziran BH progesteron se dobi v Sloveniji v obliki kapsul.
Učinkuje kot progesteron. Progesteron ne more v celoti nadomestiti hormonske nadomestne terapije, lahko pa je njen sestavni del.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

stana62

Pozdravljena dr. Senčar !

Aleluja...pa smo dočakale !! Hvala vam, dr. Senčarjeva, da ste to čudovito novico delile z nami. Nekaj mi je pred nedavnim "prišepnila" o tem farmacevtka iz naše lekarne, kjer sem kupovala Utrogestan.
Je to ESTIMA...BH v obliki kapsul , kjer je mikronizirani progesteron 200 mg ?
Zelo bi bila vesela, če bi bile te kapsule brez sojinega olja. Veste mogoče, kaj je pomožna sestavina teh kapsul ? zaradi tega v Utrogestanu in alergije sem morala naročiti progesteron v Recepturi, kjer ga dajo v olivno olje.

lep pozdrav
Default avatar

stana62

Pozdravljeni...

že pred časom sem pisala na ta forum in v to temo pa se je verjetno kaj zalomilo...

Vesela sem, da je končno pri nas možno dobiti progesteron.! upam le, da sedaj med ginekologi več ne bo takšnega odpora, ko bodo njihove pacientke govorile o BH in bodo pomislili tudi, da kakšna želi BH estogen v kombinaciji z BH progesteronom...
So te kapsule Estima z dodatkom sojinega olja? upam, da je kakšen drug dodatek...imam namreč alergijo na sojo in po nekajdnevnem jemanju postanem flekasta in otečena v obraz.
Ampak bom jih vseeno poskušala dobiti.

Lep pozdrav !
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Stana62!
Na vprašanje, če je kapsulam dodano sojino olje, vam pa ne znam odgovorit. To vam bo lažje odgovoril farmacevt.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

stana62

Hvala vam za vaš odgovor dr. Senčarjeva !

Moj ginekolog mi je že napisal recept za Estimo ge...tako, da bom odslej jemala NHT, ki je dosegljiva na zeleni recept. Končno bom lahko dobila BH estrogen in BH progesteron, ki mi ga krije moje zdravstveno zavarovanje :)
Rada bi vas vprašala, kaj menite o dodajanju testosterona za žensko, če hormonski izvid pokaže zelo nizko, oz. nično vrednost tega hormona ? Testosteron vpliva na ženski libido in tudi nasploh na počutje...predvsem, če gre za anksiozne motnje ali depresijo.

Lep pozdrav
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Stana62!
Ženska ima sicer naravno nizke koncentracije testosterona v krvi in v tkivih zato, ker se ji ves čas metabolizira (spreminja) v komplementaren hormon estradiol.
Prevelike koncentracije testosterona pri ženski v rodnem obdobju povzročajo celo težave (npr. pogost sy policističnih ovarijev).
V medicini sicer testosteron praviloma uporabljamo pri ženskah, ki so jim bili zaradi bolezni odstranjeni jajčniki pred menopavzo ali npr. pri lišajastih atrofijah zunanjega spolovila.
Testosteron zagotovo vpliva na libido in počutje.
Ni naključje, da je zelo razširjen tudi v športu in drugod, kjer je odlična fizična pripravljenost narekovana.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Epifanija

Spoštovani,
Kdaj se ve, ali je potrebno progesteron dodajati v nosečnosti, kakšni so znaki tega, na primer po vstopu v drugo trimesečje? So potrebne večkratne preverbe, da se vidi, kako se ta hormon zvišuje z nosečnostjo? Je možno pomanjkanje prej pri nosečnicah, ki so starejše, tudi nad 40 let? Je to povezano z ne dovolj dovajanja kisika v posteljico in plodu in/ali z zastojem rasti ploda? In če se opazi, da ga je premalo, je še dovolj časa, da se ga dodaja, da ne ogrozi nosečnosti? Ali se kdaj preventivno preveri ta hormon, da se preprečijo tragične posledice?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
N.
Default avatar

mashasky2

Lep pozdrav!

Prosim, če mi lahko poveste, kateri so bioidentični hormoni se uporabljajo za nadomestno hormonsko zdravljenje.lp Maša
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Epifanija!
Progesteron se v nosečnosti uporablja v začetku nosečnosti, kot podpora rumenjakovemu telescu (do 16. tedna) pri vseh nosečnicah po IVF postopkih. Ginekolog se lahko odloči za dodajanje progesterona v zgodnji nosečnosti pri vseh tistih nosečnicah, kjer sumi, da grozi splav zaradi nezadostne količine progesterona, ki ga proizvaja rumenjakovo telesce.
Po tem, ko je posteljica formirana in prevzame vlogo največjega proizvajalca progesterona (po 16. tednu) velja, da se dodaja progesteron pri nosečnicah, ki imajo izmerjeno dolžino materničnega vratu, v drugem trimesečju, manj kot 16 mm.
Koncentracije progesterona v krvi se rutinsko ne preverjajo ne v zgodnji in ne v kasni nosečnosti.
Vsi pregledi v nosečnosti so namenjeni temu, "da se preprečijo tragične posledice". Prav varstvo nosečnic je porodničarjeva prva skrb. Vsi imamo enak cilj: Zdrava nosečnica, porodnica in mamica in zdrav otrok. Progesteron je le eno manjše poglavje v obsežnem "učbeniku" ginekologije in porodništva.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Mashasky2!
Za nadomestno hormonsko zdravljenje zdravnik lahko predpiše katerikoli hormon, ki zdravi določeno stanje ali bolezen.
V ginekologiji uporabljamo progesteron, estradiol, estriol, FSH, LH, betaHCG, GnRH, testosteron. Nekatere od teh uporabljamo izključno v postopkih oploditve z medicinsko pomočjo, v za to usposobljenih terciarnih medicinskih centrih.
Če govorimo o hormonskem nadomestnem zdravljenju v menopavzi, pa uporabljamo predvsem estradiol in progesteron.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Bilčica

Pozdravljeni.

Prebrala sem kar nekaj vsebin na tem forumu in pravzaprav ne vem ali moje vprašanje sodi ravno v ta forum.
Stara sem 52 let, M sem imela nazadnje oktobra 2013. Tu pa tam občutim kak vročinski val, vendar še ni prehudo. Občasno slabše spim. Imam pa zadnje mesece zelo mastne in nekvalitetne lase. Zdi se mi, da so še bolj tanki, tudi redkejši in sploh mi grenijo življenje. Prej je bilo stanje ne idealno, vendar se mi je zdelo znosno.
Zanima me ali bi bioidentični hormoni lahko kaj izboljšali?
Hvala za odgovor in lep pozdrav

B.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Bilčica!
Če so mastni lasje edino kar vas teži od klimakteričnih težav, vam hormonsko nadomestno terapijo odsvetujem. Veliko več boste dosegli z lokalno nego las s primernimi šamponi.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Bilčica

Hvala za vaš cenjeni odgovor.
Naj vseeno še dodam, da mi je dermatolog že pred leti ravno zaradi težav z lasmi (izpadanje, redčenje) predpisal Diane. Stanje je bilo boljše dokler sem jih jemala, ko sem prenehala seveda ne več.
Zato sem pomislila na BH. Verjetno pa bi bilo tudi z njimi podobno.

Ali lahko upam, da se bo stanje vendarle sčasoma normaliziralo?
Lep pozdrav
B.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Diane 35 je hormonska kontracepcija z anti-testosteronskim delovanjem. Bioidentični hormoni nimajo takega učinka.
Seveda lahko pričakujete, da se bo stanje po klimakteriju izboljšalo.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Bilčica

Še enkrat hvala. Kako si želim, da bi se stanje čudežno izboljšalo.
B.
Default avatar

sabamiur

Pozdravljeni dr. Senčarjeva,
Izvedela sem, da je mikroniziran BH progesteron v obliki kapsul registriran tudi pri nas in ga je mogoče dobiti na recept. Stara sem 51 let in dve leti že brez menstuacije. Dve leti že uporabljam bioidentične kreme (6% progesteron in 0,3% estradiol), ki jih, proti plačilu, dobivam iz lekarne v Zagrebu. Oblivanje se je v prvem letu uporabe teh krem čisto ustavilo, sedaj pa se zopet vsakodnevno nekajkrat pojavi, kar je zelo moteče. Dne juniju 2014 sem z Adrialab prejela laboratorijski izvod hormonov (estradiol: 29,67, progesteron 0,764).
Prosila bi vas za vaše mnenje ali je glede na laboratorijske izvide in sedanjo uporabo bioidentičnih krem možno progesteronsko kremo zamenjati za progesteronske kapsule, ki se dobijo na zeleni recept?
Prav tako me zanima kaj se bo zgodi, ko bom prenehala z uporabo bioidentičnih krem ? Ali se bodo oblivi ponovili in bodo tako močni kot so bili pred uporabo krem, ali sem mogoče s kremami samo prestavila obdobje oblivanja ?

Najlepša hvala za vaš odgovor.
Alenka
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni ga. Alenka!
Različne možnosti aplikacije zdravila je vedno možno na predlog zdravnika zamenjati. Pogovorite se z lečečo zdravnico o možnosti zamenjave.
Namen hormonske nadomestne terapije je v tem, da premostimo in premagamo simptome menopavze. Ko boste s hormonsko terapijo prenehati, bodo simptomi veliko blažji ali boste povsem brez njih. Kdaj in kako boste s terapijo prenehali, se vedno posvetujte z lečečim, osebnim zdravnikom, ki vas pozna in vam je terapijo predpisal.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

SimonaTup

Ali se da progesteron dobiti brez recepta oziroma ali ti lahko recept napiše lečeči zdravnik? Moja ginekologinja je na dopustu in so mi sestre na podlagi mojih simptomov to svetovale, pa me zanima, če grem po recept lahko k splošni zdravnici. Oziroma ali mi lahko ona napiše vsaj recept za hormonski pregled? In potem dalje?

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič