Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

darilo partnerja ob rojstvu otroka

Default avatar
Vem, da je vprašanje čisto mimo, a me zanima. Ste tiste, ki ste že mame, dobile od parnerja darilo ob rojstvu otroka? Za vsakega otroka, če jih imate več, ali "samo" prvega? Ste pri izbri darila sodelovale in če vam ni odveč, kaj ste dobile?

Kaj pa tiste, ki pričakujete prvič, si želite, da bi vas partner obdaroval, sta o tem že govorila...kaj si želite in zakaj?

Midva pričakujeva prvega otroka. Jaz pošteno povedano si darila ne želim in ga ne pričakujem in moj to tudi ve. Ko sem privič slišala, da partnerji kupujejo darila ob tej priložnosti, sem bila res zelo presenečena in začudena, ker ne vidim razloga. Nama je otrok veliko več od materialnih stvari in nama je vse drugo ob tem odveč. In večjega darila kot je otrok ne more biti!
Meni bo največ pomenilo, da bo partner pri porodu (če bo možno) in po njem, ob meni ko ga bom potrebovala.

Da pa ne bo nesporazuma, nobenega ne obsojam, kot komu paše. Razumem pa tudi ne in mogoče bom po vaših odgovorih lažje.
Default avatar
Meni ni podaril nič, mi je pa zelo pomagal prve tedne, pa še zdaj, kar je veliko več vredno.
Default avatar
Jaz nisem dobila nič materialnega, le majhno lepo štručko, ki je bila skupna :) ... najlepše darilo, za oba.
Mislim da je največ kaj ti partner lahko da, to da ti stoji ob strani, sploh če je to prvi otrok.
Default avatar
Pri meni je bil pa moz zelooo radodaren in ker ni tocno vedel, kaj naj mi kupi, ker ne maram nakita ipd., mi je podaril nekaj denarja (napr da v vrednosti ene takratne porodniske).
Meni se je zdelo sicer hecno zgreseno, ampak zelo zelo lepo od njega. Darilo naj bi bilo kot v znak spostovanja za trud okoli nosecnosti in samega rojstva.
Denar sem do zadnjega evra porabila za hci, s cimer sem potem jaz presenetila moza.
Torej, dejansko nisem dobila jaz nic, tamala pa ogromno. Se mi je zdelo edino prav.

Sedaj sem tik pred drugim porodom. Tokrat sem povedala, da naj mi nicesar ne daje, ampak dokupi raje nekaj stvari, ki nama manjkajo za novega otrocicka.
Default avatar
Hecno, do zdaj še nikoli nisem pomislila, da bi mi lahko kaj kupil... Meni je glavno, da mi vsakič po porodu kak teden pomaga pri ostalih otrocih, pa pri kuhanju, moralni podpori..
Default avatar
jst sm ob rojstvu dobila rožico, ki jo je prinesu v porodnišnico, potem ko pa sva prišli domov pa je celotn očetovski dopust namenil nama. sedaj ko je pa spat v službi, pa pomaga kolikor pač lahko glede na njegov urnik.
Default avatar
Tudi jaz ne pričakujem nič, on to tudi ve. Mogoče pride s kakšnim šopkom, to je pa tudi vse.
Bo pa 1 mesec z nama doma, to je največ vredno!

Želim si le zdravega otroka. PDP imam pa naslednji teden. :)

lp
Default avatar
Jaz ne pričakujem nič od nikogar, tudi od njega ne. Verjetno bo prinesel kako rožico ali pa kaj za dojenčka, bi mi bilo pa nenavadno, če bi mi kupil nakit ali pa kaj drugega. Enako tudi od prijateljic ne pričakujem ničesar zase, samo za dojenčka :)
Default avatar
jaz pa sem dobila darilo. nisem pričakovala, čeprav sva se o eni reči že dolgo pogovarjala, da bova kupila. pa je "izkoristil priliko". moram reči, da je bilo presenečenje izredno lepo in prijetno in pravzaprav se mi ni zdelo nič neumno, kvečjemu lepo od njega, čeprav sem bila malo šokirana. bilo je prijetno, nepričakovano, sladko. če ne bi bilo, nič hudega. zdaj ko je bilo - tudi nič hudega. in ko si nadenem tiste uhane, se vedno spomnim prilike, hčerkinega rojstva. ne lažem si - prijetno je bilo, da me je presenetil.

sedaj pričakujem drugega otroka, z drugim partnerjem, nisva se nič pogovarjala, ne pričakujem, da bo kaj. kar mi je povsem ok =)

torej - darilo ali ne, oboje je v redu.

osebno priznam, da se mi zdi bolj hecno, ko omenjate, da je bilo darilo pomoč glede otroka in to, da je očetovski dopust namenil vam in otroku. no, ker to pa se meni zdi samoumevno. ali bi mu morala dati nagrado, ker je bil tisti čas doma in ne cele dneve zunaj, ali pa, ker je pomagal pri negi otroka? pač moj pogled.
Default avatar
Ja , lep pogled, zato si najbrž zamenjala partnerja, ker te je blišč zlata prvič oslepel, zdaj si pa itak slepa in v temi, tako, da nima pomena, da ti srečnež, ki ma rad second hand robo, karkoli kupi ;) Malo za šalo malo za res :))))
Default avatar
Grda, zelo grda.
Meni si zdi tudi Alenčkin pogled povsem normalen.
Default avatar
sinjabinja... če je druga skrajnost tak pogled, kot ga očitno imaš ti, potem se vesela, da sem second hand zaslepljena roba. tako kot ti sodiš mene, namreč lahko tudi jaz tebe - da si pač nesramna in omejena. katera od naju je slepa, je pa pač stvar debate :P
Default avatar
p. s. pa brez zamere... različni pogledi pač, kajne? =)
Default avatar
jaz sem dobila zlato zapestnico z imenom najinega sina na ploščici, zadaj pa rojstni datum otroka :) se mi je zdelo zelo presenečenje, poleg vse pomoči, ki mi jo je nudil prva 2 tedna...zlatega možeka mam <3
Default avatar
Darilo mora bit, tak je običaj, tako za spomin a ne :) Srebrn prstan stane že od 20 eur naprej, tko da ni to nek strošek zdej. Jst od mojega nikoli ne pričakujem daril, vse to zapravljanje se mi zdi neumno, AMPAK sem mu že dala jasno vedeti da hočem darilo ob rojstvu. Nisva poročena in se mi zdi to tak lep obred, darilo pa spomin nanj. In JA tudi jaz se strinjam z Alenčico da je samoumnevno da bo oče doma in pomagal pri negi otroka, saj je tudi njegov al kaj?? Ena pozornost mora bit, vsaj rože no..
Default avatar
Se strinjam z "mora bit". Neka pozornost je po mojem zelo dobrodošla, nekaj, kar ostane za spomin. Saj so tudi fantje (nekoč pred davnimi leti....:)) dobivali darilca od svojih punc, ko so odhajali v vojsko :)

Pa še ta pogled: moja sodelavka je povedala, da je ob rojstvu otroka dobivala seveda kup oblekic, pa igračk, pa dudic ipd. za dojenčka. Njena tašča pa ji je prinesla komplet kozmetike ZANJO (dišeče milo, mleko za telo, nekaj za obraz in podobno). Rekla je, da je bila neskončno vesela te pozornosti, pa čeprav je ni nujno potrebovala, še manj pričakovala ali zahtevala.
In še zdaj, ko je ta dojenček že na faksu, z veseljem pove to zgodbo!

Torej, da, darilo je dobrodošlo. Kakšno, za koliko denarja, kako trajno, pa je čisto odvisno od ženske, moža, financ ipd.
Default avatar
Pozdravljene,

Pri nas je običaj takšen, da mož kupi ženi neko darilo ob rojstvu otroka. Običajno se kupuje nakit - zapesnica ali verižica z obeskom ali samo obesek z imeni otrok, začetnica imen ipd. in podari takrat ko prideta z otrokom domov.

Glede na to, da pričakujva tudi midva - mi je vseeno, če dobim darilo ali ne.

Poleg vseh težav - boji z večletno neplodnostjo, težave od začetka nosečnosti takšne in drugačne, kot zgleda jih še ni konec - bo zame vsekakor največje darilo - zdrav otrok.

lisa
Default avatar
Lectovo srce z napisom in rože. Nisem pričakovala ničesar, niti nisem vedela da se daje darila, tako da sem bila zelo lepo presenečena. Najlepše darilo nasploh pa je, da se je izkazal za zlatega in pozornega očeta. Lectovo srce pa imam še danes shranjeno na vidnem mestu.
Default avatar
Meni je dragi prinesel plavalni obroč - pa kako sem ga bila vesela, da sem se lahko normalno vsedla. Šalo na stran, že samo dete je najlepše darilo in na kaj drugega ne bi niti pomislila.
Default avatar
Jaz nisem pričakovala ničesar, pa me je moj mož obakrat presenetil s precej divjim darilom ob rojstvu otroka.

Prvič mi je kupil uro, ki jo je zelo skrbno izbral v skladu s svojim moškim okusom :D Drugič si ni več upal tvegati z nakitom in sem dobila KItchen-aid mikser. Ko sem ob prihodu iz porodnišnice prišla v kuhinjo, me je skoraj kap in sem se morala močno držati nazaj, da ga nisem prosila, naj ga vrne v trgovino.

Pomoč in skrb zame in otroka se pa meni ne zdi darilo, ampak precej samoumevna reč. Halo, saj je otrok tudi njegov, moje telo pa obrabljeno po nosečnosti in porodu, z vsemi neprijetnostmi in tveganji ...

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar