Starševski čvek

Revija Forbes:Slovenija "najbolj socialistična država v Evropi

Default avatar
Za vse tiste, ki objokujejo nekdanji sistem, saj še vedno živimo v njem.

Vir: siol
Avor: Matevž Tomšič

Lepo je v naši domovini biti socialist

Junija letos so v ruski izdaji vplivne poslovne revije Forbes zapisali, da je Slovenija "najbolj socialistična država v Evropi".

Že pred tem je podobno mnenje izrazil britanski finančni strokovnjak Keith Miles, ki je dolga leta preživel v Sloveniji. To se nanaša na močno kontinuiteto s prejšnjim sistemom, ki je večja kot v drugih postkomunističnih članicah Evropske unije. Čeprav se ta opažanja nanašajo predvsem na stanje na področju ekonomije, na njeno zaprtost, spolitiziranost in obvladovanje položaja stare elite, pa jih je mogoče razširiti na splošno stanje duha v družbi, tega prežemajo občutja kolektivizma, egalitarizma, protikapitalizma, protiamerikanizma in drugih mentalnih naplavin nekdanjega režima.

Nekateri trdijo, da je takšna mentaliteta posledica večdesetletne indoktrinacije prebivalstva. Vendar se je ta indoktrinacija zgodila tudi v preostalih deželah tako imenovanega vzhodnega bloka. Gre za to, da s tranzicije in prišlo do transformacije "sistemskih spodbud", ki določajo, kakšna so primerna ravnanja posameznikov, če želijo doseči socialno promocijo. Drugače povedano, socialistična občutja so na Slovenskem tako močno zakoreninjena (tudi) zato, ker se njihovo manifestiranje ljudem preprosto splača.

Tako je v mnogo družbenih "podsistemih" malodane samo po sebi umevno, da so vsi, ki tam delujejo, levičarji. Razume se jih kot napredne, človekoljubne, urbane in vse, kar je še superlativov. Kot takšne jih prikazujejo osrednji mediji. O superiornosti njihovih idej prepričujejo študente na fakultetah – predvsem tistih z družboslovnih in humanističnih smeri, ki usposabljajo bodoče ustvarjalce javnega mnenja. Biti levičar je torej "nekaj več", je "kul". Kdor se z njimi ne poistoveti – ali jih celo kritizira – velja v najboljšem primeru za čudnega, lahko pa že kar za nevarnega.

A ne gre samo za stvar ugleda. Gre za možnost uveljavljanja v družbi. Kdor zagovarja radikalno levičarske ideje, kdor udriha čez kapitalizem, Ameriko, desnico, Cerkev in preostale "temne sile", hkrati pa poje hvalo tako imenovanemu demokratičnemu socializmu, je spoznan za "kritičnega intelektualca", zato mu je pot navzgor na stežaj odprta. Če gre za književnika, mu kakšna literarna nagrada ne more uiti. Če gre za glasbenika, postane njegova glasba ljubljenka radijskih valov. Če gre za novinarja, dobijo njegovi prispevki mesto na prvih straneh časopisov ali v udarnih terminih elektronskih medijev. In če gre za politika, ga mediji razglasijo za novo upanje.

Ob vsem tem je takšna drža nekaj izjemno udobnega, tako v intelektualnem kot v moralnem smislu. Zanjo zadostuje ponavljanje parol, ki jih vzklikajo ultralevičarji povsod po svetu in ki slikajo izrazito poenostavljeno podobo družbe. To omogoča pozo pravičnika, za katero pa ni treba ničesar žrtvovati. Odgovornost je vselej nekaj, kar se pričakuje od "drugih".
Keep calm and carry on :)
Default avatar
Britanski in drugi finančni strokovnjaki, kar v prevodu pomeni LOBISTI NEKOGA, niso nezadovoljni zato, ker bi narod tukaj slabo živel, briga njih za narod, nezadovoljni so zato, ker mafija, ki ima pri nas stvari v svojih rokah, ni dovolj rok spustila s podjetji, da bi podjetja, ki plačujejo te tuje finančne strovnjake, BERI LOBISTE, po njih stegnila svoje roke. Ja, je treba hvalit kapitalizem, seveda, ker povprečen državljan ima od tega kapitalizma blazne beneficije, čez cerkve pa se res ne bi smelo udarjat, ker oni so pa blazno bolj pošteni od druge mafije, ki se je polastila naših podjetij.

Pa ne pozabit, da ta podjetja, za katera se grebe tako domača kot tuja mafija, ta podjetja so se pri nas gradila z delom ljudi, s samoprispevki, ljudje so te tovarne postavili gor. S kakšno pravico se jih polašča tako naša kot tuja mafija?
Default avatar
zelo kritična je napisal/a:
Popolna slika slovenskega državljana, ki mu ustreza sedanji sistem, mislim, da je imel avtor v mislih ravno takšne primere, ki mislijo, da so pametnejši od vseh pametnejših, uspešnejših ljudi na tem svetu.
Keep calm and carry on :)
Default avatar
zelo kritična je napisal/a:
Ja ma samo moraš pa ti vedet da so ta podjetja ki so jih naši ljudje zgradili zafurali ravno tile ki nas sedaj buzerirajo z dokapitalizacijami da bodo lepo oni sebi privatiziral to... mi pa samo kimamo! Ma raje trojka kot da me ta naša elita guzi od uzadej na tak zahrbten način in zavajanja javnosti na vse možne načine...
Default avatar
Hm, in kaj od zgornjega besedila je dejansko objavil Forbes, kaj pa je skrpucalo siola? Da smo socialistična država, se strinjam tudi jaz, saj je vse subvencionirano in ljudje verjamemo (in prav je tako), da mora biti zdravstvo in šolstvo dostopno vsem, vse ostalo pa me bolj spominja na blodnje sajvestekoga.

Je pa napisano tako, da ne veš, kje se eno neha in drugo začne in dobiš vtis, da je to dejansko napisal nek Britanec, ki je živel v Sloveniji. Pa je res?
Default avatar
KatrinKatrin je napisal/a:
In kaj si ti potem? :-))) Joj, preden lepiš kaj takšnega, raje malo z distance preberi, kaj dejansko piše kdo, pa malo razmisli, pa boš mogoče uvidela, da mogoče pa ni vse tako, kot piše, še posebej, če je objavljeno v Forbsu ali pa tudi na Siolu. :-))
Default avatar
"Tako je v mnogo družbenih "podsistemih" malodane samo po sebi umevno, da so vsi, ki tam delujejo, levičarji. Razume se jih kot napredne, človekoljubne, urbane in vse, kar je še superlativov. Kot takšne jih prikazujejo osrednji mediji. O superiornosti njihovih idej prepričujejo študente na fakultetah – predvsem tistih z družboslovnih in humanističnih smeri, ki usposabljajo bodoče ustvarjalce javnega mnenja. Biti levičar je torej "nekaj več", je "kul". "

Se popolnoma strinjam in prav je tako. Lahko rečem samo hvalabogu glede na to kakšne butlje imamo v opoziciji in kakšna bi bila alternativa.
Default avatar
In še bolj socialistični bomo! Če komu kaj ne paše, naj se spoka nazaj v svoj kapitalizem.
Default avatar
KatrinKatrin je napisal/a:
Meni ta sistem ne ustreza. Tale mafijska država mi ne ustreza.

Ti pametnejši in uspešnejši pa naj sami zgradijo podjetja in jih vodijo. Vsa uspešnost se tukaj meri v tem, kom uspe poceni kupiti podjetje, ki ga je zgradil narod. Tukaj ni nobene uspešnosti, sama mafija.

Pišeš, da mi to ustreza, trenutno stanje, jaz pa v vsakem stavku zapišem besedo mafija. Ker sem zadovoljna s stanjem v državi najbrž.
Default avatar
No saj. Pojme bi bilo treba razčistiti....ker tle se meša vse živo, v glavnem se pa ne ve, o čem se
govori.
Socializem je EKONOMSKI SITEM, tko kot kapitalizem, obstaja v kar precej različicah in v idealni
obliki (ki ni nikoli zafunkcionirala) se meni zdi precej boljši od kapitalizma. Vsaj v teoriji :-)
Ampak. Tukaj (in očitno pri Forbesu tud) večina enači EKONOMSKI sistem s POLITIČNIM, kar sta
pa dve različni stvari, a ne. Vsaj naj bi bili.
Zakaj se tukaj socializem enači z kolhozi in komunizmom? To je tako, kot bi kapitalizem enačili z
fevdalizmom ali sužnjelastnistvom kot skrajnima oblikama?
A kapitalizem v najbolj brutalni obliki, kot zdaj prihaja k nam vam je res tako všeč? Kjer je najostrejša
delitev na tiste, ki imajo vse in ....ne najdem boljše besede ..."sužnje", ki delajo za njih? Kjer je človek
vreden točno toliko, kot ima denarja? Kjer je denar EDINA vrednota sploh? Kjer je dovoljeno VSE, ampak
ČISTO VSE za dobiček?
Kjer sociala ne obstaja, kjer je normalno, da če nimaš denarja umreš pred vrati bolnice? (kot v naši
vzornici Ameriki)?

O izmikanju odgovornosti pridiha Miles?
O parolah? O pranju možganov? Pa mi smo proti njim čisti začetniki
in amaterji v vseh teh zadevah.....