Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Razmik trebušnih mišic

Razmik trebušnih mišic

Pozdravljeni,
o razmiku med trebušnimi mišicami sem prebrala res že ogromno, vendar mi še vedno ni čisto vse jasno. Vem, da verjetno preveč pikolovsko gledam na moje stanje, vendar bi res rada prišla do ravnega trebuha. Zato vas prosim za nasvet, pomoč. Imam dva otroka, stara 2 in 4, oba rojena s CR. Po drugem porodu mi je ostal razmik med trebušnimi mišicami približno 4 prste. Eno leto se s tem nisem ukvarjala, ker sploh nisem vedela. V enem letu pa sem izgubila odvečne kg in počasi začela odkrivati da moj trebuh izgleda čudno…Nato sem izbrskala nešteto informacij o tem in začela delati vaje za odpravljanje razmika. Po dveh mesecih vaj je bil razmik 2 prsta in pol. Od tu naprej pa ne gre. Še vedno delam vaje za diastazo, najmanj 4x na teden, že skoraj eno leto. Zdaj se mi zdijo že otroško lahke. Poleg tega redno obiskujem fitnes, 5x na teden, kjer delam vaje za vse mišične skupine, razen seveda klasičnih vaj za trebuh, saj vem da so odsvetovane pri povečanem razmiku. Z vadbo so moje trebušne mišice postale malo bolj vidne, še bolj pa je viden tudi razmik med njimi. (Izgleda tako kot da bi dva oklepaja oklepala popek.)
No, moj razmik ostaja 2 prsta in pol. Opažam sicer, da je vdolbina ki mi nastane na trebuhu, vedno bolj plitka, in pa da se zelo spreminja – kadar so mišice že utrujene, je večja, kot če kak dan več počivam. Poleg tega je zjutraj stanje veliko boljše kot zvečer, ko je trebušna votlina bolj polna. Zvečer običajno izgledam kot da bi bila spet noseča, čeprav je bil trebuh še zjutraj povsem raven. Zdaj pa nevem – ali si morda škodim s tem, da v fitnesu delam vaje za druge dele telesa? Delam predvsem sklece, dvige uteži za roke, počepe z utežjo in druge vaje za noge, vaje za hrbet…
Ali se da popolnoma odpraviti povečan razmik trebušnih mišic z vajami? Katere vaje naj še izvajam? Katerih se naj izogibam? Zakaj se mišice nočejo spet zarasti?
Najlepša hvala za vsakršne informacije,
N.

Pozdravljeni!

Navadno se v 2 letih spravi telo nazaj v ravnovesje, ki mu je bilo porušeno v nosečnosti. To velja tudi za mišice. Pri osebah, ki so bile suhe in so imele prej zelo čvrste trebušne mišice, včasih manjša diastaza ostane.

Najpomembneje je, da pri vseh vajah, ki jih delate, najprej aktivirate globoko trebušno mišico, tako da naredi oporo vsem trebušnim organom, in šele nato izvajate ostale vaje za moč. Če je diastaza to pomeni, da je črevesje tik pod kožo in nima ustrezne zaščite. Zato je res pomembno, najprej aktivacija globoke trebušne mišice in nato aktivacija npr. hrbtnih ali mišic rok.

Pomembno je tudi, da redno izvajate keglove vaje.

Najbolj zdrava vaja za trebušne mišice je v leže na trebuhu in dvig na prste nog in podlakti s popolnoma ravnim hrbtom in aktivacijo stavilizatorjev lopatic. Za stranske trebušne pa leže na boku in dvig trupa na komolcu, spet je pomembno da se aktivirajo stabilizatorji lopatic. Res je pomembno, da pravilno izvajate vaje. Vaja je lahko odlična, a če jo vi ne izvedete ustrezno, si z njo lahko naredite več škode, kot če jo sploh ne bi izvajali.

Pozdravljeni,
spet se vam oglašam, od prejšnjega pisma so minili so 4 meseci. Moj razmik se je malo zmanjšal, velik je približno za 2 prsta. Ker imam malo telesne maščobe, lahko svoj razmik vidim v ogledalu tudi brez da ga otipam. Od drugega CR je minilo 2 leti in 4 mesece. Še vedno redno obiskujem fitnes. Vprašala bi vas samo nekaj vprašanj;
– če pri nekem gibu pri vadbi (recimo pri zgibih na drogu) opazim “greben” na trebuhu – ali to pomeni da za tisto vajo trebuh še ni dovolj močan in je bolje z njo prenehati?
– ali lahko še upam, da se bo razmik popolnoma zacelil ?
– all bi bilo celjenje hitrejše če bi prenehala z rednim fitnesom?
Najlepša hvala za pomoč.
N.

nova
Uredništvo priporoča

Pozdravljeni!

Malo me čudi, da se vam razmik vidi v ogledalu …. videla sem že veliko razmikov, tudi sama sem ga imela dalj časa, pa kljub temu, da sem “suha kot trlica” se mi to nikoli ni videlo, ampak si lahko samo občutil ob aktivaciji zunanjih trebušnih mišic. Malo me skrbi, da to kar vas moti v ogledalu ni razmik?

Fitnes na trenožerjih načeloma ni zdrava zadeva: vaje niso funkcionalne (take vrste fitnesi se sedaj počasi razvijajo v ZDA) in narejene so predvsem za krepitev zunanjih mišic – tako da človek potem “lepo” izgleda. Problem nastane, ko pride do neravnovesja med stabilizatorji, ki ležijo globoko in zunanjimi mišicami. Tako da vaje na trenožerjih gledano samo iz stališča zdravja niso ravno prva izbira.

Kar se tiče kardiovadbe v fitnesu – je moje mnjenje, da če se le da, je bolje iti na zrak, ven iz zaprtih prostorov, kjer že itak preživimo preveč časa, da je bolje sprehod, tek, hribi, kolo…vse na zraku, kot pa biti v fitnesu v zaprtem prostoru.

Veso v zgibi lahko delate, vaja je zahtevna in dobra. Kar se pa tiče vaj za trebušnjake: http://www.fizioterapija.net/blog/zdrave-vaje-za-trebusne-misice/

Pozdravljeni!

Diastaza je razmik zunanjih trebušnih mišic – rektusov, ker vezivno tkivo oziroma membrana, ki jih drži skupaj, popoka, ker se mora trebuh tako povečati med nosečnostjo. Težave so še večje pri suhih in aktivnih osebah, ker je vezivno tkivo močnejše, krajše in se težje tako raztegne in zato prej popoka.

Kar se tiče zdravja in hrbtenice so pomembne globoke trebušne mišice in globoke hrbtne mišice – le te zagotavljajo stabilnost hrbtenici in notranjim organom, sami rektusi (zunanje mišice) ne pripomorejo k stabilnosti hrbtenice. Njihova naloga je bolj zaščita notranjim organom pred tem, če nas kdo boksne v trebuh. Zato je iz stališča zdravja pomembno, da krepite notranje, globoke mišice – torej da stiskate mišice nožnice in zadnjika, in da se naučite ohranjati napete ves čas ko sta pokonci: ko stojite, hodite, sedite….

Diastaza je nevarna, če je tako velika in se skozi njo izboči črevesje. V tem primeru, bi vam verjetno svetovali operacijo. Če pa je le estetske narave, vam bo videz bistveno izboljšala pravilna, pokončna drža z napetimi globokimi mišicami. Trebuh se namreč izboči pri ohlapni drži…

Morda bi bilo dobro, da obiščete fizioterapevta, da vas pregleda, oceni vaše stanje in vam lahko svetuje katere vaje bi bile za vas primerne in katere gibalne aktivnosti.

Zdravo, upam da je forum se aktualen. Sem v 31 tednu nosecnosti. Skrbi me razmik trebusnih misic, ko lezim na hrbtu in napnem misice, se mi naredi hribcek bo celi dolzini trebuha, kar je videti kar grozljivo. Ce vmes vstavim prste, je razmika najvec nad popkom in sicer za cc 3 prste. Rada bi strokovno mnenje stanja in kaj lahko sama naredim se pred porodom da se stanje ne poslabsa in bom po porodu cim prej okrevala. Kam se lahko obrnem za pregled? Hvala.

Zdravo, sem v 32 tednu nosecnosti. Ze od samega zacetka opazam, da ko lezim na hrbtu in napnem misice trebuha, se mi naredi hribcek po celotni dolzini. Izgleda kar malo strasljivo. Skrbi me kaj to pomeni in kako bo to vplivalo na porod in na same misice po porodu. Zal ne znam oceniti kako huda je situacija. Prosim za nasvet, kam se lahko obrnem za pregled, svetovanje glede vaj, ki bi jih lahko izvajala, da se to ne bo se poslabsalo. Kot vidim nekatere punce ze med nosecnostjo obiskujejo fizoterapevta. Naj se povem, da pri preverjanju razmika s prsti, sem najvecjega zasnala tik nad popkom in sicer za dobre 3 prste. Hvala za pomoc.

Pozdravljena!

Glede na to, da ste noseča, se vam bo trebuh še naprej večal in najverjetneje tudi razdalja med prečnima trebušnima mšicama. Če vas boli, lahko nosite nosečniški pas, ko ste pokonci, da malo zadrži maso trebuha. Najpomembneje je, da izzvajate vaje za globoko trebušno, globoke hrbtne in mišice medeničnega dna. Drugače samo nadaljujte z normalnimi dnevnimi aktivnostmi in sprehodi. Lezenja narazen se žal z vajami ne da preprečiti – pogosto je ravno obratno, da ženskam, ki so imele zelo čvrste trebušne mišice, le te med nosečnostjo bolj zlezejo narazen v primerjavi s tisimi, ki imajo ohlapne trebušne mišice – saj se le te lažje raztegnejo.

Zdravo, hvala za odg. Naceloma je moj trebuscek se dokaj majhen za 8 mesec, in me nic ne boli, niti me se ne ovira pri kakrsni koli aktivnosti. Prosila bi vas za kaksen kontakt fizioterapevta kje bi lahko dobila informacije glede ustreznih vaj za globoke trebušne, globoke hrbtne in mišice medeničnega dna in mogoce da pregleda in komentira trenutno stanje. Hvala za odg.

Zdravo, hvala za odgovor. Trenutno nimam se nobenih bolecin, trebuh me ne ovira pri nobeni aktivnosti. Prosila bi vas za nasvet, glede fizioterapevta, ki bi me lahko pregledal, ocenil stanje in mi svetoval potrebne vaje do poroda. Kot sem zasledila, nekatere obiskujejo le-tega ze v casu nosecnosti. Moja ginekologinja mi ni nikoli pregledala tega razmika, da bi me potem kam napotila na fizioterapijo ali kaj svetovala. Hvala

Pozdravljena!

Ta forum ni namenjen reklamiranju posameznikov, zato bi vas prosila, če me lahko prosim kontaktirate na spodnji telefon, če vam bom lahko pomagala z nasvetom.

New Report

Close