Ločitev, nezvestoba in ljubezenski nasveti

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj • mag. Irma Hus, specializantka psihoanalitične terapije

živeti z novim partnerjem

Default avatar

locitevvteku

Mogoče čudno vprašanje ampak vseeno povprašam tu na forumu. Sem v ločitvenem postopku, z možem živiva narazen 3 mesece, imava enega otroka. Spoznala sem novega partnerja s katerim bi rada zaživela novo življenje. Pa me zanima ali mi lahko mož kakorkoli "nagaja", ko bo izvedel, da že živim z novim partnerejem, glede na to, da nisva še uradno ločena?

hvala
Default avatar

mezinčica

Ne, vprašanje ni čudno, čudno je nekaj drugega.

Če ima trenutni mož namen "nagajati", bo nagajal, da bi pa lahko strogo pravno gledano lahko karkoli ukrepal, ker živiš z drugim, poročena si pa še vedno z njim, pa ne.
Default avatar

alencka

glede na mojo izkušnjo nekaj teže (glede preživnine) sicer ima, ali si v življenjski skupnosti z novim partnerjem. mene je to namreč sodnica vprašala - ali sem v novi skupnosti z novim partnerjem. ker sem odgovorila, da ne (takrat pač res nisem bila), ne vem, kakšna bi bila razlika - morda bi upoštevali njegov dohodek pri izračunih preživnine...

sicer glede drugega pa - ločitev, vzrok za ločitev, "krivda", kdo ima ali nima drugega, to na sodišču nima veze in jih ne zanima. razen, če zahtevaš preživnino zase.

nagaja ti pa lahko, če želi, s tem ali čem drugim, vedno lahko najde nekaj, če hoče. ali ti pač ne, če ne želi. žal, tako je. človeško.
Default avatar

zoro

Odvisno koliko boš ti nagajala njemu.. Živim z novim partnerjem pomeni da si tega partnerja spoznala v obdobju ko sta še bila poročena.. Kar pomeni da si ga varala a ne..Če se motim se oproščam, mislim pa da se ne..
Boš pravična pri delitvi premoženja? Boš pravična pri stikih otroka z očetom? Iz tega bo tudi izhajalo ali bo (nagajal) zahteval le svoje pravice..
Iz enega sedla v drugega ni nikoli ravno pošteno in povsem nedolžno..
Default avatar

alencka

Tudi, če ga je prevarala, ČE NE ZAHTEVA PREŽIVNINE ZASE, to nima vpliva na samo ločitev - ker vzrok za nevzdržnost zakona ni bistven, če se oba strinjata, da se ločita. Prav tako to dejstvo ne vpliva na delitev premoženja. Premoženje se deli, kolikor je bilo skupaj pridobljeno. Karikirano, če sta vlagala pol pol v hišo, jima sedaj pripada pol pol, pa če je varal ali ne eden ali drugi ali oba...

Povsem človeško pa je, da lahko pričakuješ nagajanje, če sam nagajaš. Žal obratno (če ti ne nagajaš) ni garanta. A včasih to, da en želi nagajati, pač vseeno ne pomeni, da v realnosti karkoli uspe.

zoro... ne veš, kakšne so bile okoliščine med njima že pred ločitvijo, in nikakor tudi ne veš, ali je varala ali ne. In tudi če je, ne veš, zakaj, kako... tako da ja, lahko je hitro obsojati, kajne? Poleg tega - tudi, če ga je prevarala, to ne pomeni, da mora zdaj kot odpustek možu prepustiti vse. Nemoralno bi bilo zahtevati več, kot ji pripada - recimo, da bi jo moral še vzdrževati, ali prepustiti premoženje brez delitve... ne pa, da bi bila ona zdaj dolžna poplačevati. Pravična delitev premoženja in stiki, to dvoje seveda! Vendar ne glede na varanje ali ne-varanje.
Default avatar

Skrb

A v 3 mesecih pa ni izvedel. Imaš slabo vest. Dobro premisli v kaj se spuščaš. Nekaj na vrat in nos ni nikoli dobro. Lahko si naletela na enga MOM-a , ki te je na hitrico spravil, da živita skupaj, ker ga je prejšnja partnega zapustila in tega se sigurno ne boš rešila na enostaven način. Govorim iz lastnih izjušenj.
Default avatar

ornroeschen2

locitevvteku je napisal/a:
Meni pa se zdi, da malo pregitro živiš s ta nvim partnerjem. Daj času čas. Najprej se loči, se postavi na noge. Vprašaj se, kaj bi ti rada.

In po tem naprej.

Tako je moje mnenje.

lp,D
Default avatar

locitevvteku

alencka je napisal/a:
Hvala za odgovor. Pri nama ločitev že poteka...vložena je bila sporazumna...nekako takole: otrok bo polovico časa z mano polovico z njim, torej preživnine ni, premoženje pa sem želela zgolj avto...drugega ne. Zakaj sem šla pa...vsekakor ne zato, ker bi mi bilo fajn, a ne? Razmere so bile nevzdržne, še posebej nespoštovanje in zatiranje...seveda in normalno, da sem vmes pa le nekoga spoznala...ki mi nudi vse...o ločitvi pa sem razmišljala zadnja 3 leta...sedaj pa končno živim življenje kot si ga zaslužim.

Alencka, saj veš, ženske varamo ko so res nevzdržne razmere...aha, on me je pa vsa leta, in sem vedela za ljubice.
Default avatar

alencka

locitevvteku, različne izkušnje imamo z varanjem. sama se najdem v tvojih besedah, ja, priznam pa tudi, da za vse ženske to ne velja. tako kot za moške ni črno-belo. In nihče, ne jaz ne kdo s povsem drugačno izkušnjo, nima pravice, da ti "soli pamet", ker sama najbolje veš, kaj je bilo, kako je sedaj, in z vsemi temi izkušnjami, tudi prihodnjimi, boš živela samo ti. Kar je včasih dobro, včasih slabo, vedno pa prav!

ampak to ni bistveno. če je ločitev sporazumna, potem sploh nima biti kaj nagajanja =) vsaj glede ločitve ne. ker v tistem trenutku, ko se kateri kaj več ne bi strinjal ali bi imel pripombe, bi sporazumna ločitev propadla. če sta pa vse dogovorjena, pa te nima kaj skrbeti.

seveda lahko ostanejo nagajanja v smislu očitkov kakih, na čisto osebni ravni, ampak ne glede sodišča. tisto "medčloveško" pa verjetno sama veš, da vedno lahko je ali pa ni. in da tu ni kaj storiti.

vso srečo naprej ti želim. in naj bo življenje res tako!

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic
mag. Irma Hus , specializantka psihoanalitične terapije
Irma Hus