Forum.Over.Net

Starševski čvek

bučno olje

Default avatar

?_?

V hladilniku hranim steklenico bučnega olja. Ostalo mi je še kakšne 2 dcl, pa se je tako zgostilo, da komaj kaj priteče ven... po vonju in okusu sicer ni pokvarjeno...
Ima kdo podobne izkušnje? Je bolje takšno olje zavreči, ali je še uporabno?
Default avatar

ven ga postavi

V tej vročini bo hitro spet tekoče. Poglej rok trajanja. Če ni veliko čez, ga komot rabiš.
Default avatar

uživam

Olje se ne hrani v hladilniku, ampak v suhem temnem prostoru.
Default avatar

QBR

Če je vseskozi v hladilniku, je lahko krepko čez rok, pa ne bo pokvarjeno.
______________________
Default avatar

?_?

ma datum je še do feb 2014... a to je samo zaradi hlada? bučno imam vedno odprto v hladilniku, pa se še ni nikoli tkole strdilo...

hvala za odgovore :)
Default avatar

ven ga postavi

Ni problema, saj je bil v hladilniku. Res je, olja se v hladilniku ne hrani.
Default avatar

QBR

Olje spreminja viskoznost glede na temperaturo. Postavi ga na plano za kakšne pol ure, nato ga malo pretresi, da se usedlina pomeša in ga uporabi, za kar že imaš namen.
Za tem pa flašo lepo vrni v hladilnik, do naslednje uporabe. In to je to.
______________________
Default avatar

QBR

ven ga postavi je napisal/a:
Če ga uporabljaš zgolj občasno, je hladilnik zakon. Sicer ti olje hitro postane žarko. Razen seveda, če ni v njem nabutanih raznoraznih E-jev.
______________________
Default avatar

brez hladilnika

QBR je napisal/a:
Mi bučnega olja tudi ne uporabljamo vsak dan, ampak občasno, pa ga zato ne hranimo v hladilniku. In ga nabavljamo, če je le prilika, direktno od kakšnih kmetov, ki najbrž ne dajejo E-jev not. Pa se še nikoli ni pokvarilo, kot tudi nobeno drugo, ker nobenega olja nimamo v hladilniku.
Default avatar

z hladilnikom

In zakaj točno se olja naj ne bi hranilo v hladilniku? jaz imam tam vse olje, bučno, olivno, laneno in konopljino. Pa orehovo občasno. Če je preveč viskozno, ga postavim ven za par minut in je OK.
Default avatar

milonca nepr.

Bučno olje se ne hrani v hladilniku. Nikoli. Najboljše je sobne temperature, kakršnakoli pač je. Vsako pravo (beri domače) bučno olje pa ima usedlino.

Vaše je najbrž kupljeno v trgovini, zato ne more imeti naravne usedline. Gosto je zaradi hladu v hladilniku. Dajte ga ven, se bo usedlina "raztalila" in bo spet tekoče.
Default avatar

oddamo

Tista usedlina na koncu flaše ni nič pokvarjenega, nasprotno, bodi vesela, ker takole vsaj veš, da si nabavila tapravo bučno olje brez kakršnihkoli dodatkov!!!
Pri čisto tapravem olju, ki nima dodatkov in, ki nima dodanega belega olja je to čisto običajno. Sicer usedlina ni pokvarjena, vendar boš težko iz nje kaj izcimila. Vse kar lahko nardiš je, da dodaš malce belega olja in premešaš kokr se bo dalo. No in iz tega boš dobila tisto, kar kupujejo tisti, ki so ti svetovali, da se bučnega olja ne hrani v hladilniku. Ni sicer nujno, ampak poleti se kar priporoča taka hramba, razen če nimaš kakega drugega hladnega in temačnega prostora.
Skratka bodi vesela za usedlino, ker si nabavla tapravo domače bučno olje, verjemi, ga pridelujejo moji starši in vem kako to poteka in zgleda.

Prekmurka
Default avatar

QBR

Ja, res je. Domače prekmursko je zakon!
______________________