Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

CISTIČNA FIBROZA

Default avatar
Pozdravljeni,
ne vem če je to moje vprašanje pravo za na ta forumk,ampak bi prosila če mi pomagate.
Ima eno vprašanje:
Moj brat ima hudo obliko cistične fibroze(presaditev pljuč ni več možna).Medve s setro sva šli na pregled in rezultati so pokazali da je prenašalka ona ( ne priporočajo ji da ima otroke) jaz sem pa negativna.
Zdaj pa k mojemu vprašanju.Imam 2 leti starega fantka,ki je že 3 mesece bolan ( bronhitis).Zanima me ali je kakšna možnost da se tudi pri njemu pokaže cistična fibroza ne gelde na to da nisem prenašalka.Resnično me skrbi,ker po 3 mesecih še ni čisto zdrav.Včeraj je zdravnica rekla,da če v 1 min vdihne 36 naj ga takoj pripeljemo.Vdihnil je 30.Kaj to pomeni?
Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Zaskrbljena mama
Default avatar
Na to vprašanje vam ne znam odgovoriti. Verjetno je v družini neka dedna nagnjenost k manjvrednosti pljučnega tkiva in zato tudi večja nagnjenost k boleznim dihal. Posvetovati bi se morali z genetikom, če želite imeti točen odgovor. To področje je tako specifično, da bi vam težko karkoli napisala zgolj v tolažbo.
V tem obdobju je veliko respiratornih infektov, ki trajajo kar nekaj časa in se vlečejo, verjetno tudi pri vašem fantku ni nič drugega narobe.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj