Bolezni prebavil (gastroenterologija)

Odgovarjajo: Asist. Željko Perdija, dr. med., spec. interne medicine

ileus

Default avatar
Spoštovani,

lepo prosim za odgovor, saj me zelo skrbi za mojo mamo.

Moja mama je pred več kakor 10 leti prebolela raka na maternični steni. Takrat so ji odstranili rodila. Pred 7 leti se ji je pojavila sprememba na delu nožnice in je bila obsevana 48 ur s kobaltom. Zdravljena je bila z brahi in teleradioterapijo. Posledično so ji zaradi obsevanja morali nato odstraniti tretjino mehurja in je po operaciji ostala manjša luknjica, ki pa se je sama zarasla. Decembra 2011 je bila na ultrazvoku trebušne votline, ker je imela bolečine in je bil ugotovljeno, da se ji je posušilo 3 cm leve sečne cevke. Dali so ji nefrostomo, ki gre po zunanji strani iz leve ledvice v vrečko.
Konec oktobra 2012 so jo operirali in ji odstranili 3 cm posušene sečne cevke in jo povezali z desno sečno cevko. Operacija je bila dolga, zelo zahtevna in težka. Mama je bila po operaciji 7 dni na intenzivnem oddelku, nato pa še 3 tedne v bolnici. Še nikoli ni bila tako izčrpana kot po tej operaciji. Zdelo se mi je, da jo je komaj preživela.
Jedla je manj in je hujšala. V marcu 2013 je bruhala in konec maja je bila v bolnici, kjer so ugotovili da ima ileus. Čistili so jo nazalno in rektalno. Dobila je dieto. Do danes je bila zaradi ileusa že dvakrat hospitalizirana, pa se je stanje vedno uredilo in se je črevo sprostilo. Sedaj se vse spet počasi zapira. Mama je shujšala 12 kg. Ima apetit, vendar takoj ko poje trdo hrano, dobi zaporo. Tako ne prenaša kosmičev, mleka skute, jajc ... Bojim se zanjo, saj je vedno šibkejša in manj odporna. Kako naj ji pomagamo? Ali gre lahko na kolonoskopijo? Ali je dobro, da zaprosimo za magnetno resonanco? Ali se ileus sam popravi? Bojim se ponovne operacije glede na njeno sedanje stanje. Prosim svetujte.
Hvala za odgovor.
Default avatar
Spoštovani!

Glede na opisan potek njene bolezni ima mama sigurno osebnega zdravnika in specialista, lahko kirurga ali onkolog, ki vodi njeno zdravljenje. Ker ne poznam vseh podrobnosti, kaj povzroča ponovne zapore črevesa, zdravniki, ki jo zdravijo, pa to vedo, prosim, da se obrnete nanje.

Hvala za razumevanje. LP, Marija Š. gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar
Spoštovana,
zelo dolgo sem dan za dnem nestrpno pričakovala vaš odgovor in sedaj prejela odgovor, ki ga ni. Saj jo res vodi zdravnik v bolnici tako kot vodijo zdravniki vse bralce, ki tu zastavljajo vprašanja, pa vsakemu odgovorite. Saj sem vas vprašala le za vaše cenjeno mnenje. Preberite prosim vprašanja: Kako ji lahko pomagamo? ( s kakšno dieto, prehrano) Ali gre lahko na kolonoskopijo? (vsak zdravnik je svojega mnenja, želela sem slišati še vaše, več glav več ve) Ali je dobro, da zaprosimo za magnetno resonanco? ( zdravnik meni da jo ne potrebuje, kaj menite vi) Ali se ileus sam popravi? ( na internetu so različni odgovori).
In končno, prosila sem vas le za mnenje, ne bom vas držala za besedo, ne bom vas tožila... Ali svojega mnenja ne smete podati? Nisem vas spraševala, kaj povzroča zaporo črevesa, ampak čisto druge stvari.
Enako vprašanje sem poslala na tri naslove, dva odgovora sem prejela, le vašega ne.
Upam, da mi ne zamerite, vendar poskušajte me razumeti, Najbrž bi tudi vi iskala čimveč informacij, kako pomagati svoji mami, Prav to počnem jaz. Iščem informacije, nasvete, mnenja.
Želim mnogo lepega in dobrega.
Default avatar
Spoštovani!

Zelo težko mi je, kadar menim, da gre za napredovanje neozdravljive bolezni, to napisati. Veliko lažje se o tem z bolnikom ali svojci pogovorim osebno. Ker je velika verjetnost, da je to vzrok tudi pri vaši dragi mami, sem vam tako napisala. Če se nisem zmotila, potem je zdravljenje simptomatsko, se pravi postopki za lajšanje težav, saj verjetno vzročno zdravljenje ni in ne bo možno. Če je njen zdravnik mnenja, da magnetne resonance mama ne potrebuje, potem ve, zakaj je do zaprtja prišlo in ne bi s preiskavo izvedeli ničesar novega oz. to ne bi usmerilo postopkov zdravljenja. Ileus se sam po sebi, če je popoln, ne razreši. Če gre za delno zaporo, pomaga uživati lahko prebavljivo tekočo hrano ali celo za nekaj časa v bolnišnici hranjenje skozi usta opustijo, včasih lahko vstavijo črevesno cevko za razbremenitev črevesa. Verjetno pa gospa potrebuje tudi zdravila proti bolečinam. Večina povzroča zaprtje in je tudi to lahko vzrok za delno zaporo črevesa. V tem primeru se doda odvajala, naredi klistir in druge postopke, da se zapora razreši. Koloskopije ne svetujem oz. je pri nezmožnosti črevo z odvajali sprazniti, tudi ne morejo izvesti.
Takšno je moje mnenje, nihče mi ne sugerira oz. ne predpisuje, kaj smem in kaj ne napisati v odgovorih. Forum ni cenzuriran. Brez skrbi, strokovno smo moderatorji povsem svobodni in suvereni.
Če gre za drug vzrok ileusa, je večinoma potrebno kirurško zdravljenje.
Upam, da sem vam vsaj malo pomagala in povedala kaj uporabnega.

LP, Marija Š. Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Moderatorji

Asist. Željko Perdija , dr. med., spec. interne medicine
Željko Perdija