Starševski čvek

Študij v Katarju- (pred dnevi tema KATAR-SLOVENCI, oseba Qatar fundation)

Default avatar

bodoča maturantka

Pozdravljeni!

Čez 2 leti bom maturantka (klasične gimnazije), o študiju pa razmišljam že zdaj- mika me predvsem tujina. Kaj bi študirala, natančno še ne vem, gotovo pa nekaj v smeri- ali glasba, arhitektura, matematika, fizika, pravo in še se najde kaj.

Sedaj pa sem zasledila tole temo http://med.over.net/forum5/read.php?151 ... sg-8834439, aktivno pred nekaj dnevi.

Pa me zanima kako je s tem. Če to vidi oseba @Qatar fundation, prosim, da kaj več pove. Se dobi kakšen link z univerzami, ki to ponujajo ipd..

Ali greš lahko takoj po maturi tja, ali je potrebno tu opraviti diplomo oz. letnik?
Default avatar

zvišana

Študirala bi rada v Katarju, hahahaahhaha. Kaj vse človek prebere danes na internetu.
Default avatar

Qatar fundation

bodoča maturantka je napisal/a:

Imaš pa srečo večjo kot pamet :)
Slučajno sem opazil tvoje vprašanje in čeprav ti mogoče ne bom mogel veliko pomagati (sicer pa imaš še 2 leti časa :)) ti dam lahko par namigov. Bom pa mogoče zvečer če bo čas tudi sam mal pobrkal in ti tu napišem če bo kaj uporabnega.

Konkretno vem, da je bila pred leti (žal o tem letos nisem nič zasledil v medijih) tu delegacija iz QF, ker so iskali nadarjene potencialne študente na njihovih univerzah. Ciljali so seveda na zlate maturante, tako da več kakšen je pogoj, da se lahko uvrstiš v selekcijo.

V osnovi gre pa za to, da želi katarska vlada privabiti nadarjene na študij, ker se med drugim s tem dviguje nivo kvalitete na univerzah. Univerze so povečini podružnice mednarodnih tako da je nivo že v osnovi visok.
Če si izbrana kot nadarjena, dobiš seveda plačano šolnino in "žepnino" za študij. Angleščina je "must", arabščina pa le, če študiraš kaj v povezavi z njo. Okolje je sila "multikulturno" od lokalcev do expatriatov do študentov iz širše regije (Afrika, Azija, Evropa, ...). Čeprav je Qatar islamska država in so lokalci v tradicionalnih oblačilih je za tujce to dokaj sproščeno okolje. Mogoče je še najhujši problem poletje (sicer so vsi objekti zelo, zelo klimatizirani - rabiš topla oblačila :)), ampak se da preživeti (ravno sedaj imaš pri nas prilagoditveni trening za tamkajšno klimo :)).


Evo še nekaj linkov za pomoč:
http://www.qf.org.qa/enroll/enroll
http://www.qf.org.qa/
http://en.wikipedia.org/wiki/Qatar_Foundation


Vpraši še kaj.
Default avatar

Na kratko

Če nisi muslimanka nimaš šans tam. Edino, če boš ljubico igrala, to pa že... Drugače so pa elitni študenti v Evropi, predvsem Anglija, Nemčija, ne pa Katar,.
Default avatar

Taja 2

zvišana je napisal/a:
Ja, ti "vzvišena", res ne znam, kaj se tako režiš. Postavila je čisto navadno vprašanje, ti pa se bedaka delaš iz nje. Sama nevoščljivost veje iz tebe. Če ji ne znaš pomagati z odgovorom, se tudi bedaka ne rabiš delat iz nje.
Default avatar

Qatar fundation

bodoča maturantka je napisal/a:

Pozdravljena 'maturantka', se še enkrat oglašam.

Po par komentarjih (zvišana, Na kratko) ti mora biti popolnoma jasno, da moraš oditi iz te zatohle 'doline šentflorjanske'. Tu te bo to destruktivno okolje zamorilo.

Kajti, če boš študirala tu, boš kmalu pognala korenine in bo potem mnogo težje se umakniti med bolj tolerantne, odprte in sproščene ljudi. Svet je širok, začuti ga.
Zato se pogovori s starši o svojih namerah (upam, da te bodo podprli in stali ob strani), skupaj dobro premislite in stopi naprej. Četudi ti mogoče ta opcija (Qatar) ne bo uspela, imaš še Erazmus in druge možnosti. Zato; pridno se uči (zlata matura odpira mnoga vrata), vmes išči informacije, sprašuj tiste ki so dali kaj podobnega čez, širi obzorja, ... predvsem pa - poleti v svet. Punca, ki že tako zgodaj sega po zvezdah jih mora doseči.


PS: Že danes sestavi prijazen email (pili ga še naslednjih par dni, da bo res učinkovit) in pošlji na link, ki sem ti ga prej pripel. Nič te ne stane, odziv pa ti bo mogoče spremenil življensko pot. Sezi po zvezdah ....
Default avatar

zvišana

O kakšen svetu pa ti blebataš? Odgovori mi! O kakšnih zvezda? Ali si ti morda šejk v Katarju, da blebataš o zvezdah? Malo manj bodi hinavski, ker naš študij je na dovolj velikem nivoju ampak tega se večina ne zaveda. Tudi sam sem bil na izmenjavi v Nemčiji in dobro vem, da so slovenske univerze na kar visokem nivoju. Prijateljica študira na Cambridge in dobro vem, tako da mi ne soliti pamet glede tega, ker vidim, da si Katar videl le iz slik. Kvalitetno življenje imaš lahko tudi v Sloveniji, Evropi in ne rabiš hoditi študirati v katar in ostale "rasvetljene" države, ki bodo propadle, ko bo zmanjkalo nafte. Tako da punca, če se odločiš za tujino, se odloči za Evropo, Anglijo oz Nemčijo, ker je zahod še vedno središče znanosti.
Default avatar

bodoča maturantka

Qatar fundation je napisal/a:
Najlepša hvala za vse, če se mi poroji še kakšno vprašanje, se oglasim. Hvala.