Forum.Over.Net

Starševski čvek

Zbiranje donacij od vrat do vrat za Gala

Default avatar

oblačkec

Pozdravljeni,

po Murski Soboti hodi gospa od vrat do vrat in zbira donacije za malega Gala. Bila je pripravljena pokazati pogodbo in osebno izkaznico. Zanima me, če ve kdo kaj o tem?

Lp
Default avatar

lastnicaa

Jaz bi prek kot pisala na mon poklicala na najbližjo pol. postajo.

Ne vem, če sploh katera organizacija zbira prispevke od vrat do vrat, večinoma oz. kolikor jaz vem, ne.
Default avatar

raje vprašaj

Ne, organizacije tako ne zbirajo ! Reči, naj ti da številko trr., da boš nakazala. Seveda to številko obvezno preveri na netu.
Default avatar

cicibici

Pred nekaj meseci je v Kamniku neka urejena gospa zbirala donacije za bolnega otroka preko ene izmed organizacij. Sem se obrnila na dotično organizacijo in so mi povedali, da je bilo zbiranje lažno. Človekoljubne organizacije na tak način ponavadi ne zbirajo sredstev.
Default avatar

kradejo ko srake

99% ti zagotovim da je laz. Pogodbo ti jaz v 10 min spisem...

Si jo morda prebrala? Si placala? Jaz nikoli in nikomur ki se prikaze na vratih ne dam niti centa.
Default avatar

oblačkec

Žal sem pristopil šele takrat, ko je mama že dala 3€. Še podpisat se je morala. Zdaj je, kar je.

Si je pa treba zapisat podatke z osebne izkaznice in organizacijo, za katero pobirajo in potem preverit in prijavit na policijo. Kaj drugega verjetno ne moreš storiti...
Daruješ lahko potem kako drugače.

Grdo, res!
Default avatar

vseen

Vseen pokliči policijo, saj ne boš edina, mogoče boš pa imela kak podatek, ki ga drugi niso posredovali.
Default avatar

pa kaj vam je?

oblačkec je napisal/a:
mati moja, dala je 3e in iz tega cel kažin. Pomislite širše. Bi prosjačil nekdo, ki ne potrebuje?
Če pa nimaš, pa pač ne daš.

Bi se ve spravile od vrat do vrat beračit, pa neglede pod kakšno pretvezo? Najbrž to ni v veselje prav nikomur. Jaz bi ženski dala. Ker očitno potrebuje. Lahko sicer potrebuje za alko ali pa da odplača dolg, ker ima narkiča za sina,.. lahko zgolj zato, da si kupi štruco kruha. Saj ne veste... Tisti, ki imate in vam ni težko pogrešati 5e, pač daste. Tisti, ki ne morete dati, pač ne daste. Nikoli pa ne obsojajte, dokler ne veste za kakšno zgodbo se gre v ozadju.

Po navadi pa tisti, ki imajo, ne dajo. Ker zbirajo svoj kupček denarja in imajo ljudi, ki nimajo denarja za manjvredne. Danes sem spoznala enga takega.
Če se vam da preberte mojo današnjo izkušnjo:
V Šparu (restavracija) v Kopru držim malega sina v naročju in z drugo roko zamanj poskušam naliti juho v skodelico. Mali se dere, ker je utrujen, saj smo pravkar prišli s dopusta na Hrvaškem. Gospod jezno renči proti meni, dokler se mu ne umaknem, pustim njega in njegovo ženo naprej, ker mi ne uspe v pičli sekundi naliti juhe. Gospod še kar renči in jezno gleda mene in sina. Nalije si juho v skodelico in pograbi še zadnjo paštico iz lonca, čeprav sinu prigovarjam - naglas, da bo kmalu dobil svojo paštico. No renčeči gospod se pri juhi zamoti kar nekaj časa in se potem prerine v vrsto pred mano še na blagajni. Ko mu prodajalka vrne drobiž, jezno prešteva, če mu le ni premalo vrnila.
Čez kako uro ga vidim v garažni hiši, kako se vsede v svojega Mercedesa - enga ogromnega, visokega, ne poznam modelov in na hrbet si navezne torbo za golf. Evo taki ljudje ne bodo dali 5 evrov beraču.
Default avatar

precizna

pa kaj vam je? je napisal/a:
Sicer ne vem, kaj ima bogata sitnoba veze pri vsem skupaj, ampak a ti ločiš beračenje od goljufanja?

In ne gre za tri evre iz enega žepa, gre za mnogo teh žepov (in verjetno med njimi tudi kak tak, ki bi te tri evre krvavo potreboval zase, pa se mu preveč smili otrok in si reče, bom že nekako) in gre navsezadnje za zlorabo tega otroka in njegovih staršev.
Zamisli se malo sama nad sabo, ker očitno nimaš čisto dobro pošlihtanih nekaterih stvari.
Dam klošarju brez nadaljnjega evro za alko, ne dam mu pa evra goljufom - pustimo to, da jim verjetno dam ogromno, ker si prilaščajo tudi tisto, kar je moje oz. naše.
Default avatar

oblačkec

Aha. Po tvojem potem tisti, ki ne potrebuje, ne prosjači? Verjetno potem tisti, ki ne potrebuje, tudi krade ne? Pa ja! Potem ti daš denar vsakemu, ki prosi, ker prosil ne bi, če ga ne bi potreboval, pa niti ni važno za kaj ga bo porabil.

Nimamo veliko, pa tudi če bi imeli, radi vemo komu damo. Se ti ne zdi?! Prošenj za take ali drugačne prispevke je malo morje in vsem ne moremo dati. Goljufom pa še najmanj.

Če ne gre za Gala, mogoče ta ženska celo malo manj potrebuje, kot potrebujemo mi.

Če bi bili ljudje prepričani, da gre denar vedno v prave roke, bi pogosteje darovali!
Default avatar

pa kaj vam je

Ja pač imam tako mnenje. Po mojem mnenju je goljufov - tistih ta pravih nešteto, pa jim ljudje veselo dajemo denar. Cerkev recimo.

Lahko ugibamo zakaj nekdo prosi za denar in kaj bo s tem denarjem naredil, vemo pa ne.
Ime Gal je morda izmišljeno in ne gre za zlorabo družine in otroka.

Nisem brala vsega, ker se mi ne da, vendar ne moreš nekoga obsoditi za goljufa, dokler ne veš vsega.
Takim, ki prosijo - dam, če imam. Če nimam pač ne dam. S tem, da povprašam za resnično zgodbo. v Ljubljani je prosjačila mlada punca, ki je govorila po angleško. Prosjačila je na postajališčih za bus, največkrat pred Namo. Dobro je govorila angleško. Rekla je, da potrebuje denar za obisk babice v Pivki, pa nima za vlak. Prvič sem ji dala. Naslednji teden je spet prosjačila in me ni prepoznala in takrat pa sem se ustavila, jo prijela za roko in jo po slovensko vprašala zakaj rabi denar. Da ji ga brez problema dam, samo naj neha lagat. (mela sem štipendijo, pa delala sem, moja starša pa sta bila brezposelna) Nisem imela računalnika, toda tej punci sem dala. Povedala mi je svojo zgodbo. Dala sem ji tolikšno vsoto denarja, da si je lahko kupila 2 sendviča in sok. Morda se je šla s tem kešom zafiksat, ne vem... toda svoje delo sem opravila dobro. Povedala sem ji, da ji dam za sendvič ali pa kosilo v maxiju. Objela me je in se mi zahvalila. In to je važno. Nato sem jo videvala vsak dan, prosjačila je naprej, mene ni več nikoli vprašala, jaz pa sem ji še nekajkrat dala za sendvič sama od sebe. Jaz ne potrebujem toliko hrane in sendvič bi bil zame samo nabiranje kilogramov, saj sem jedla na bone. Zanjo pa je bil to glavni obrok dneva.
Zato nikoli ne obsojam, dokler ne vem celotne zgodbe. Ustavite to gospo, dajte ji denar, toda vprašajte jo zakaj ga zares potrebuje. Morda pa tiste kavice, ki si jo ne boste mogli privoščiti do naslednje plače ali penzije ona ni pila že 10 let. Sej ne veste kaj je na stvari.
Default avatar

oblačkec

Nisem obsodil, da je goljuf, mogoče je, mogoče ni. Zato pa sprašujem, če ve kdo kaj o zbiranju prispevkov za Gala.

Gal ni izmišljeno ime, je fantek, za katerega so se pred časom zbirali zamaški.

Osebno za doniranje vedno raje izberem zavetišča za živali ali bolne, predvsem otroke, kot pa naključne mimoidoče, ki prosijo, pa čeprav je pri prvih treba pač malo več klikanja.

Me je pa groza, ko pridem kam na obisk in vidim, da mečejo v koš plastične zamaške. Ko vprašam, če ne vedo da se zbirajo, je odgovor ponavadi, da se to njim ne da, pa da nimajo placa.