jogurtovo pecivo-olivno olje
Jaz bi nasvet Šavrinke vzela malce z rezervo, čeprav sama nimam nič proti oljčnemu olju v sladicah.
Samo vzemi v zakup, da je ona navajena okusa oljčnega olja in to našega, močnega, ki zapeče.
Dejstvo je, sploh, če uporabiš oljčno olje izrazitejšega okusa, da ta še kako vpliva na okus tako peciva kot katerekoli druge jedi. Včasih je to dobrodošlo, včasih pač ne.
In kljub temu, da je pecivo res odlično, se zna zgoditi, da marsikomu ne bo všeč, ker bo preprosto imelo nek priokus po oljčnem olju. Drugi pa ga bodo ravno zaradi tega priokusa hvalili.
To se ne zgodi, če vzameš olje nevtralnega okusa, kot je npr. sončnično ali repično.
V sladici se nikakor ne čuti okus oljčnega olja. Olje je izrazito dokler ga uživamo surovega, ko je termično obdelano pa ta izrazitost zgine. Skupaj z zdravjem seveda 🙂
Sladicam seveda nekaj doda, ni pa to okus po oljkah.
Pecivo pečem za širšo javnost, če se lahko tako izrazim in še nikoli noben ni imel tovrstne pripombe.
SIcer pa poiskusite in potem nadaljujemo.
V sladici se nikakor ne čuti okus oljčnega olja. Olje je izrazito dokler ga uživamo surovega, ko je termično obdelano pa ta izrazitost zgine. Skupaj z zdravjem seveda 🙂
Sladicam seveda nekaj doda, ni pa to okus po oljkah.
Pecivo pečem za širšo javnost, če se lahko tako izrazim in še nikoli noben ni imel tovrstne pripombe.
SIcer pa poiskusite in potem nadaljujemo.[/quote]
Seveda se čuti. Okus sladice je še kako odvisen od uporabljene maščobe. Sploh to velja za sladice, ki vsebujejo malce več maščobe. Pride drugačnega okusa, če jo delaš z oljčnim oljem, maslom, margarino, kokosovo maščobo …
In enim ta priokus, ki ga pusti oljčno olje ni všeč. A je to tako težko razumet?
V sladici se nikakor ne čuti okus oljčnega olja. Olje je izrazito dokler ga uživamo surovega, ko je termično obdelano pa ta izrazitost zgine. Skupaj z zdravjem seveda 🙂
Sladicam seveda nekaj doda, ni pa to okus po oljkah.
Pecivo pečem za širšo javnost, če se lahko tako izrazim in še nikoli noben ni imel tovrstne pripombe.
SIcer pa poiskusite in potem nadaljujemo.[/quote]
Seveda se čuti. Okus sladice je še kako odvisen od uporabljene maščobe. Sploh to velja za sladice, ki vsebujejo malce več maščobe. Pride drugačnega okusa, če jo delaš z oljčnim oljem, maslom, margarino, kokosovo maščobo …
In enim ta priokus, ki ga pusti oljčno olje ni všeč. A je to tako težko razumet?[/quote]
Kaj je težko razumeti? Da nekomu svetujem naj poiskusi?
Oljčno olje res že dolgo uporabljam zato približno vem o čem pišem. In ker pecivo pečem za druge poznam tudi širši odziv ljudi. Olje seveda pusti priokus, kar sem napisala je, da to ni tipičen okus oljčnega olja. Kot si ti napisala zgleda, da bo pecivo imelo okus po oljkah kar pa seveda ni res. In še nikoli ampak res nikoli se ni zgodilo, da nekomu to pecivo ne bi bilo všeč. Seveda si pa lahko ti izjema.
Oljčno olje je pa sicer odlična in seveda zdrava menjava pri vseh pecivih razen pri recimo potici, pantonu in podobnih pecivih.
Pri krhkem pecivu jaz dodam le rumenjak več zato, da ne bi postalo preveč krhko. Drugje je pa ta sprememba pravzaprav dobrodošla. Posebej piškoti se dobesedno topijo 🙂
Pri menjavi masla za olje (katerokoli olje) je potrebno upoštevati, da ima maslo 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vode v sebi. Kadar pečemo zelo krhko testo se lahko doda en rumenjak, da preprečimo kakšno nepotrebno
nesrečo.
Predvsem pa ne gre pozabiti, da je kuhanje (pečenje) umetnost. Ne zatrite je in se včasih prepustite eksperimentiranju. Rezultati so neverjetni.
Izraz oljčno olje se pravzaprav ni uvedel ampak obstaja od vedno. Za razliko od izraza olivno olje, ki je bil uveden naknadno. Dokončno je večino zavedel Toporišič. In ker se je izraz prijel so ga obdržali kljub priznani zmoti.
Po SSKJ je oboje pravilno. Tako oljka kot oliva. Domačini in s tem oljkarji sami od vedno uporabljamo besedo oljka. Moja bižnona bi vam povedala, da prideluje ulje od uljk. Oljka je drevo in oljka je sadež. Tako kot na marelici rastejo marelice in na češnji češnje. Jablana in jabolko sta pa izjema. Še večja izjema je pa trta, na kateri raste grozdje, pridobivamo pa vino 🙂 Malo heca.
Oliva je pravzaprav italijanski izraz, ki se je v Sloveniji prijel in vsesplošno uporabljal. Pobudnik je bil pa kot rečeno Toporišič. Povsod razen pri nas v Istri, ki smo na poitaljevanje zaradi zgodovine zelo občutljivi. In ker ištrijan je pravzaprav sinonim za trmo Smile smo vztrajali toliko časa, da so nam spet povrnili in dovolili uporabo tudi našega oljčnega olja tako kot je to zmeraj bilo.
In če pogledamo čez mejo v države kjer je oljka domorodno drevo opazimo, da noben jezik ne ločuje sadeža od drevesa.
Seveda se čuti. Okus sladice je še kako odvisen od uporabljene maščobe. Sploh to velja za sladice, ki vsebujejo malce več maščobe. Pride drugačnega okusa, če jo delaš z oljčnim oljem, maslom, margarino, kokosovo maščobo …
In enim ta priokus, ki ga pusti oljčno olje ni všeč. A je to tako težko razumet?[/quote]
Kaj je težko razumeti? Da nekomu svetujem naj poiskusi?
Oljčno olje res že dolgo uporabljam zato približno vem o čem pišem. In ker pecivo pečem za druge poznam tudi širši odziv ljudi. Olje seveda pusti priokus, kar sem napisala je, da to ni tipičen okus oljčnega olja. Kot si ti napisala zgleda, da bo pecivo imelo okus po oljkah kar pa seveda ni res. In še nikoli ampak res nikoli se ni zgodilo, da nekomu to pecivo ne bi bilo všeč. Seveda si pa lahko ti izjema.
Oljčno olje je pa sicer odlična in seveda zdrava menjava pri vseh pecivih razen pri recimo potici, pantonu in podobnih pecivih.
Pri krhkem pecivu jaz dodam le rumenjak več zato, da ne bi postalo preveč krhko. Drugje je pa ta sprememba pravzaprav dobrodošla. Posebej piškoti se dobesedno topijo 🙂
Pri menjavi masla za olje (katerokoli olje) je potrebno upoštevati, da ima maslo 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vode v sebi. Kadar pečemo zelo krhko testo se lahko doda en rumenjak, da preprečimo kakšno nepotrebno
nesrečo.
Predvsem pa ne gre pozabiti, da je kuhanje (pečenje) umetnost. Ne zatrite je in se včasih prepustite eksperimentiranju. Rezultati so neverjetni.[/quote]
Nikjer nisem napisala, da ima okus po oljkah, ampak da se čuti priokus oljčnega olja. Pecivo ima drugačen okus in enostavno ne verjamem, da nekdo tega ne okusi.
Tudi nikjer nisem zapisala, da tako pecivo ni dobro ali pa zatirala eksperimentiranje.
Kaj je težko razumeti? Da nekomu svetujem naj poiskusi?
Oljčno olje res že dolgo uporabljam zato približno vem o čem pišem. In ker pecivo pečem za druge poznam tudi širši odziv ljudi. Olje seveda pusti priokus, kar sem napisala je, da to ni tipičen okus oljčnega olja. Kot si ti napisala zgleda, da bo pecivo imelo okus po oljkah kar pa seveda ni res. In še nikoli ampak res nikoli se ni zgodilo, da nekomu to pecivo ne bi bilo všeč. Seveda si pa lahko ti izjema.
Oljčno olje je pa sicer odlična in seveda zdrava menjava pri vseh pecivih razen pri recimo potici, pantonu in podobnih pecivih.
Pri krhkem pecivu jaz dodam le rumenjak več zato, da ne bi postalo preveč krhko. Drugje je pa ta sprememba pravzaprav dobrodošla. Posebej piškoti se dobesedno topijo 🙂
Pri menjavi masla za olje (katerokoli olje) je potrebno upoštevati, da ima maslo 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vode v sebi. Kadar pečemo zelo krhko testo se lahko doda en rumenjak, da preprečimo kakšno nepotrebno
nesrečo.
Predvsem pa ne gre pozabiti, da je kuhanje (pečenje) umetnost. Ne zatrite je in se včasih prepustite eksperimentiranju. Rezultati so neverjetni.[/quote]
Nikjer nisem napisala, da ima okus po oljkah, ampak da se čuti priokus oljčnega olja. Pecivo ima drugačen okus in enostavno ne verjamem, da nekdo tega ne okusi.
Tudi nikjer nisem zapisala, da tako pecivo ni dobro ali pa zatirala eksperimentiranje.[/quote]
Prosim preberi odgovore še vseh ostalih, ki uporabljajo oljčno olje za peko. Ni hudič, da če ti jih toliko isto napiše, da boš še vedno trdila svoje 🙂
Nikjer nisem napisala, da ima okus po oljkah, ampak da se čuti priokus oljčnega olja. Pecivo ima drugačen okus in enostavno ne verjamem, da nekdo tega ne okusi.
Tudi nikjer nisem zapisala, da tako pecivo ni dobro ali pa zatirala eksperimentiranje.[/quote]
Prosim preberi odgovore še vseh ostalih, ki uporabljajo oljčno olje za peko. Ni hudič, da če ti jih toliko isto napiše, da boš še vedno trdila svoje :)[/quote]
Če te prav razumem trdiš, da ima pecivo enak okus, ne glede na to ali uporabiš oljčno olje, maslo, margarino, sončnično ali pa kokosovo olje.
In ja, ne glede na to, koliko jih napiše, da ima pecivo enak okus, ne glede na uporabljeno maščobo, bom trdila, da ni res. Ker ni. Toliko izkušenj, tudi primerjalnih pek, pa že imam za sabo, da lahko trdim nasprotno.