Starševski čvek

gradnja hiše skoraj brez prihrankov

Default avatar
Imamo parcelo, kjer bi šlo za nadomestno gradnjo...dohodki 2300 EUR/mesečno, prišparanih 15 000 EUR. Bi si v teh časih upali v gradnjo?. Trenutno živimo v najemu, v zelo malem stanovanju, tako da dolgoročno bo treba nekaj ukrenit
Default avatar
Ne, ne bi šla v gradnjo.

Bi pa pospešeno šparala pri tako lepih dohodkih. Prodala stanovanje in s kupnino + prišparanim šla v večje.

To je to. lp,D
Default avatar
Zakaj pa ne? brez nič ni nič, počasi enkrat ti bo že uspelo.
Default avatar
živimo v najemu in nimamo kaj prodajat.
Default avatar
Ne bi. Trenutno se z višjimi prihodki, kot so pri vas (vendar z 2 otrokoma, od tega en hodi še v vrtec, kar me stane 230 eur/mesec, šolar pa tudi stane) ne upamo iti niti v izolacijo+fasado ter prizidavo majhnega zidanega vetrolova oz. verande. Ocenjujem, da bi nas to stalo okoli 30.000 eur, pa se mi zdi izredno riskantno.
Default avatar
dfasf je napisal/a:
Nadomestna gradnja ne obstaja več, zato ne računajte na neplačilo komunalnega prispevka. Za gradnjo pa gre vsaj 600€/m2. Pa še oprema nekaj stane. Jaz ne bi šla v gradnjo. Banke pa tudi brez nekega pologa ne dajejo kreditov.
Default avatar
Ja s takimi dohodki in parcelo itak da zidaj. Midva imava 1700 skupaj pa smo že tri leta notri, brez fasade pa kaj. Ali pa stran mečeš najemnino, to je že obrok kredita.
Default avatar
Ja bi šla. Ampak 15000 ni skoraj nič pri gradnji (za začetne papirje)-razen, če boste (skoraj) vse delali sami. Pojdi na forume portala Podsvojo streho- tam so največji majstri in poznavalci. Pazi pa z nadomestno gradnjo-včasih se je dalo dokaj enostavno nov objekt postavit, sedaj pa je skoraj isto kot gradnja nove hiše.
In ja-midva sva imela podobno prišparanega, ko sva začela. Seveda brez kreditov ni šlo. Tudi mi smo živeli v najemu. Potem smo se preselili k mojim staršem (v eno sobo je šla 3-članska, nato 4-članska družina). Po 7 leti gradnje smo se lani končno vselili. Gradila sva v času, ko so bile cene 30% višje kot sedaj, je pa res, da danes takih kreditov ne dobiš več. Še tri leta hipoteke, do takrat raje ne mislim na gradnjo. Je pa hiša špartansko opremljena, pa nam nič ne manjka (razen kuhinja, pa par garderobnih omar :-)))))))))) V primerjavi s stanovanjem, je življenje v njej pravi luksuz- sploh zaradi okolice in prostora za otroke.
Default avatar
S takimi dohodki in praktično brez prihrankov ne bi šla v gradnjo - našparanih bi morala imeti vsaj 50.000 eur, raje več.
Default avatar
pozabila sem napisat, da sva začela nekje s 15.000, ampak papirji (gradbeno) pa so bili že urejeni in plačan komunalni prispevek (sva pa morala sama investirat v čistilno napravo-zaradi zahtevnega terena za odvodnjavanje, naju je samo to stalo 10000).
Default avatar
ena mona je napisal/a:
Sedem let ste živeli v eni sobi, v hišo ste se vselili, ko je imel starejši otrok verjetno okoli devet, deset let, to je pa že starost, ko jim vrt, bazen in peskovnik skoraj nič več ne pomeni ... Meni je to prehuda varianta.

Avtorica: zakaj pa ne bi prodali parcele in kupili stanovanja, če si že želite lastno streho nad glavo? Za hišo rabite še vsaj sto jurjev.
Default avatar
Začnite pa boste videli kam pridete. Težko je, ker v današnjih časih ne dobiš več zelooo dolgoročnih kreditov. Je pa zelo pomembno na kakšnem terenu gradite, ker ti iz lastnih izkušenj povem, da te bo ureditev okolice stala polovico hiše, (škarpe, zemlja, tlakovci, asfalt,...). Če imaš male otroke ne moreš brez ograje, ker ti lahko iz škarpe padejo itd....
Default avatar
Odvisno.
Šla bi recimo v gradnjo manjše hiše, stanovanjskega prostora do 100m2, garaža, pod garažo klet, nadstrešek za drug avto, kar zdavea opremo pa sem itak minimalist in se ne palim na hude luksuzne stvari.
Dobro bi pa razmislila o prodaji in potem plus kredit za nakup stanovanja. Mislim, jaz nisem suženj štirih sten in me življenje v bloku nič ne moti.
Default avatar
To je tako velika investicija, zraven pa moraš računati še na vse tekoče stroške. Meni, ki tudi nimam najnižje plače že tekoče vzdrževanje (avto, šola, vzdrževanje hiše...) glih da gre. Malo se prišpara.
Sicer če se ti ne mudi lahko počasi, vendar lahko pozabiš na ostale želje.
Default avatar
Mi smo začeli zidati lani. Prišparano nismo imeli NIČ. Vzela sva tipski načrt, za katerega sva z malimi popravki dala slabih 4.000 €, pri komunalcu sva imela srečo saj naju je stal samo 1.000 €, parcelo sva že imela. Staro hišo smo podrli sami, bager imajo pri tastu doma, tako da naju je stala samo nafta. Hišo do strehe smo delali vse sami, s pomočjo družinskih članov. Nobenemu ni nič težko, super se razumemo, samo da se dela pa je dobro :) Ko je bil kakšen teden dež in se ni dalo nič narediti, so bili že vsi živčni :) Trenutno živimo pri mojih starših, selitev planiramo za naslednje leto.
Do strehe smo hišo spravili brez kredita, potem smo vzeli majhen kredit (15.000 €). Mesečni dohodki so skupno tam nekje kot vaši. Res, da je treba pri kakšni stvari malo potrpeti, ampak mi vseeno gremo poleti za en teden na morje, privoščimo si skoraj enako kot prej. Ni nam težko, ker vemo zakaj to delamo. Je pa res, da veliko naredi mož sam, če bi vse delali drugi nam ne bi zneslo priti skozi.
Default avatar
Jaz bi prodala parcelo in si kupila stanovanje.
Default avatar
suhoparna realistka je napisal/a:
Podpišem iz lastne izkušnje. Mi smo se preselili v hišo, ko sem bila stara 9 let in sem počasi prihajala v puberteto. Od prej imam v spominu dolga leta vse dneve samo cegle, mivko, mešalec in "ti pejd pa stran". Hvala za takšno otroštvo in za celo življenje pokvarjene odnose s starši. Hišo lahko ima zaradi mene kdor hoče, jaz sem se odselila pri devetnajstih. In malo neumno bi se mi zdelo, ko bi me kdo kdaj terjal za skrb za starše in plačilo doma zanje. Zakaj že? Naj prodata svojo hišo, ki jima je tako veliko pomenila. Gradila sta jo zase, ne zame.
Default avatar
odvisno je napisal/a:
Garaža in klet staneta, kar se tiče gradnje, isto kot stanovanjska površina. Tako da je to kar luksuz. Skromna gradnja je nepodkletena hiša pritličje in nadstropje, s shrambo v pritličju in kvečjemu nadstreškom za avto.
Default avatar
Škoda, da imaš takšno izkušnjo. Pri nas se je tudi gradilo ko sem bila majhna, pa tudi zame starši niso imeli časa itd... Pa sem vseeno fajn gor zrasla :)
Mi je bolj pomembno da imam svojo sobo, zatočišče še za par let. Dom in vikend kamor se lahko zatečem, če se slučajno kaj ne izide v življenju. Iz tega vidika mi je to OK.
Default avatar
ena mona je napisal/a:
Ko te berem, se mi obrača. Zato, ker sta se z možem odločila, da vidva pa hočeta bajto,ste štirje natlačeni živeli, na koliko? 10 kvadratih? Je blo nujno treba vmes naštepat še enega otroka a ne?7 let ste gradili? Sedaj verjetno sedite na tepihih, a ne? Imate vsaj vsak svojo postlo???

Uau in vidva sta še skupaj? Predvidevam, da so otroci presrečni, ker imajo take debilne starše in verjetno imajo blazno lepe spomine na čas, ko ste vsi spali v isti postli, v sobi brez zraka, a ne? No, imate pa bajto, vsaj nekaj za kar se boste lahko kasneje pobili.

Fak, men se obrača kako ste eni brez domišljije. Da imam tak lajf, rajš crknem.